Avotakka

”Tämä on ikioma rantamajani” – Emilia Vuorisalmi on niin ihastunut kotiinsa, että pysähtyy päivittäin fiilistelemään sen näkymiä

”Tämä on ikioma rantamajani” – Emilia Vuorisalmi on niin ihastunut kotiinsa, että pysähtyy päivittäin fiilistelemään sen näkymiä
Kun kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erikoistunut lääkäri Emilia Vuorisalmi mietti kotinsa sisustusta, hän muisteli lapsuutensa puumajoja sekä amerikkalaisia rantamajoja. Yksi helsinkiläiskodin rakkaimmista esineistä on surffilaudan pienoismalli. Lauta symboloi vapautta ja rohkeutta tehdä valintoja ja elää omannäköistä elämää. Sisustuksen värit Emilia valitsi intuitiivisesti sen mukaan, millaisen vaikutuksen ne tekevät häneen tässä ja nyt.
Julkaistu: 23.11.2020

Millaista musiikkia tässä olohuoneessa on kuunneltu? Millaisia vieraita täällä on käynyt? Ovatko hekin ihastuneet olohuoneen ikkunoista avautuvaan merinäköalaan? Kysymykset tulevat mieleen, kun kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erikoistunut lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo, että hänen kotinsa ensimmäinen asukas oli kapellimestari Paavo Berglund perheineen. Moni yksityiskohta on yhä alkuperäinen.

– Remontoin viime kevään kuluessa kaiken kirjaimellisesti lattiasta kattoon mutta niin, että monet 1970-luvun elementit, kuten väliovet ja lasikupuiset plafondit, jäivät paikoilleen. Halusin vaalia näitä alkuperäisiä yksityiskohtia, Emilia kertoo.

Hän säilytti jopa kylpyhuoneen ja wc:n seinien tyrmäävän hienon tummanvihreän ja lattioiden ruskean kaakeloinnin. Ne ovat yhä loistokunnossa.

Valtava ajopuumainen jalkavalaisin muistuttaa Emiliaa beach house -majoista, joissa hän on vieraillut Kaliforniassa.
Olohuoneen jättisohvan ympärille jää runsaasti tilaa leikkiä ja vaikka joogata. Sohvapöydän Emilia on saanut siskoltaan: yhdessä kodissa tarpeettomaksi käynyt kaluste on saanut toisessa kodissa keskeisen paikan. Matto ja tyynyt ovat Loviisan aitasta. Takaseinän maalauksen on tehnyt Heidi Jeskanen kiitokseksi siitä voimasta, jota hän on saanut Emilian Instagram-tilistä.

Kodin paras paikka voisi olla etelään avautuva terassi. Tai ehkä se on olohuoneen jättisohva, jossa mahtuu ottamaan nokoset. Vai olisiko se keittiö, jonka Emilia avasi osaksi ruokailutilaa ja olohuonetta?

– Yksi lempihetkistäni alkaa illalla kuuden maissa. Keittiön ikkunan edessä on kaunista puustoa, ja silloin auringonvalo siivilöityy sen välistä sisälle. Nautin myös auringonlaskuista merelle, koska ne muistuttavat lapsuusmaisemistani Vehmaalla. Vanhempani huomasivat saman, kun he tulivat tänne ensi kerran.

Jo silloin, kun asuin vuosia Yhdysvalloissa, aloin haaveilla rantamajasta, ja tämä on ikioma rantamajani.

Hyllyllä niemekkeen vierellä on surffilaudan pienoismalli. Lauta symboloi Emilialle vapautta ja rohkeutta tehdä valintoja ja elää omannäköistä elämää. Se on myös avain koko kodin läpäisevään tunnelmaan pastellisten sävyjen, vaaleiden puukalusteiden, puuvillaisten ja pellavaisten tekstiilien ja viherkasvien lisäksi.

– Joskus koti on ollut minulle vain paikka, jossa selvitään päivästä toiseen, mutta nyt minulla on turvasatama, johon kelpuutan vain rakkaita asioita. Olen niin ihastunut asuntoon, että päivittäin pysähdyn vain fiilistelemään näkymiä. Tunnen kiitollisuutta siitä, että tämä koti löysi meidät, Emilia sanoo.

Emilia allekirjoittaa täysin koristesurffilaudan tekstin ”joskus täytyy vain mennä aaltojen mukana”.
Olohuoneen tason päällä on Aki Turusen käärmeaiheinen maalaus. Teos on lähes abstrakti, ja ikiaikaisen parantamisen ja uudestisyntymisen symbolin huomaa vasta, kun taulua on katsonut hetken aikaa.

Sisustusta miettiessään Emilia muisteli lapsuutensa puumajoja, joita hän rakensi mielellään ja joihin saattoi vetäytyä omaan rauhaan, sekä amerikkalaisia beach houseja, rantamajoja.

– Jo silloin, kun asuin vuosia Yhdysvalloissa, aloin haaveilla rantamajasta, ja tämä on ikioma rantamajani. En olisi uskonut, että unelma toteutui Helsingissä.

Emilia on valinnut kodin värit intuitiivisesti sen mukaan, millaisen vaikutuksen ne tekevät häneen tässä ja nyt. Väreistä valkoinen rauhoittaa ja puhdistaa. Turkoosi toimii hyvin pieninä annoksina, koska se häiritsee sopivasti mieltä, auttaa herättämään uusia ajatuksia ja on vanhan perimätiedon mukaan myös yksi Emilian onnen väreistä. Vaalea roosa on uusi valinta, joka tyynnyttää mieltä ja tuo lämpöä. Keittiön ja kylpytilojen hanoissa ja koriste-esineissä on voimaannuttavaa messinkiä ja kultaa.

Emilia valitsi parketin kahdessa minuutissa eikä ole katunut nopeaa ratkaisua.
Keittiön mattamaalatut peiliovet ovat ajattomat. Päätyseinä on tuputettu eloisaksi kalkkimaalilla. Sivutason kohdalla oli aluksi aamiaiskaappi, mutta Emilia luopui siitä, koska se peitti näkymän olohuoneeseen. Kokonaisuuden suunnitteli Merita Wiedmer Espoon Keittiömaailmasta.
Samanväriset OBH Nordican kodinkoneet tuovat sisustukseen paitsi iloista väriä myös johdonmukaisuutta.
Ruokailutila on kuin rantabaarista. Pöytä on Sasu’s Playhousesta, valaisin Bypiasista, tuolit ovat Made by Choicen ja peili Jouto Designin. Lattia on kaikissa kodin tiloissa vaaleaa parkettia, koska se selkeyttää sisustusta. Emilia valitsi parketin kahdessa minuutissa eikä ole katunut nopeaa ratkaisua. Vaakatasoon sijoitettu peili lisää tilan tuntua enemmän kuin pystyasennossa oleva peili.

Emilia sanoo, että kun löytää itselleen sopivan kodin, muutkin palaset elämässä alkavat usein loksahdella kohdalleen ja energiaa vapautuu kasvulle ja luovuudelle. Hän kehottaa myös miettimään tarkoin vaikutusta, jonka värit tekevät. Ahdistaako tietty väri? Mitä se voisi kertoa sinusta ja elämäntilanteestasi?

– Jos kotona on vain mustaa ja harmaata, voi kysyä, suojautuuko niiden taakse tai rajoittaako elämäänsä jollain tavoin. On hyvä tutustua eri väreihin ja kokeilla, millaisia tuntemuksia ne herättävät. Varsinkin uudet elämäntilanteet vaativat, että tuo lähelle joitakin värejä ja vie loitommas toisia. Pienikin määrä uutta väriä voi riittää muutoksen tukemisessa.

Parhaimmillaan taide vahvistaa itselle tärkeitä asioita ja herättää uuteen.

Kylpytilojen lisäksi vain Emilian makuuhuone on tumma. Tunnelman luomisessa auttoi Hanni Koroma. Tummanvihreässä huoneessa nukkuu kuin sammalmättäällä.

– Nukun syvää ja levollista unta tummanvihreässä.

Ja kun Emilia makaa vuoteella ja avaa silmänsä, hän näkee ensimmäiseksi puunrunkoja ja palan taivasta. Yhtä lempeää aamunäkymää voi olla vaikea löytää.

– Oma hyvinvointini on lisääntynyt, kun luonto on näin läsnä kotona. Ikkunoista avautuvat maisemat auttavat maadoittumaan, ja meren ja metsän tuijottaminen rauhoittaa. Asumisterveydestä huolehtiminen on tehokas keino vähentää stressiä ja lisätä turvallisuuden tunnetta elämään. Sen saavuttaminen taas antaa tilaa luovuudelle ja henkiselle kasvulle.

Kylpyhuoneessa on säilytetty alkuperäinen tummanvihreä 1970-luvun laatoitus. Uusi peili on K-raudasta, messinkihanat ovat Tapwellin ja suihkuseinä Iconic Nordic Roomsin. Peilin ympärille asennettu ledinauha antaa tilaan pehmeää valoa.
Emilian makuuhuoneen sängynpääty on Gauharista, ja seinävalaisin on House Doctorin. Seinät on maalattu tummanvihreiksi Tikkurilan himmeällä Harmony-sisäseinämaalilla, sävyllä L444. Emilian ja lasten vuodevaatteet ovat ihoa hellivää silkkiä AM-Collectionsilta.
Tyttären huoneen ikkunasta avautuu näkymä rehevälle takapihalle. Messinkivalaisin on Ikeasta.

Emilialla on omakohtaista kokemusta uniongelmista, ja hänen mielestään hyvä uni seuraa usein sivutuotteena, kun elämään löytyy tasapaino.

– Niin erilaiset kiputilat kuin uniongelmat koettavat viestiä, että asioiden on muututtava. Juurisyyn löytyminen vaatii pysähtymistä ja itsensä kuuntelua.

Emilia ajattelee, että kaikki tämän kodin värit sopivat hänen nykytilanteeseensa, johon kuuluu niin lapsiperhearkea, vastaanottoja kuin ahkeraa kirjoittamista. Tuoreimmassa kirjassaan Rakkaus haltuun hän lupaa paljastaa kokonaisvaltaisen ja tehokkaan reseptin terveeseen ja täyteen elämään.

– Lisäksi olen päätynyt näyttelemään uudessa tv-sarjassa, jonka ohjaa ihailemani Viivi Huuska. Opiskelin näyttelemistä Yhdysvalloissa, ja tuntuu, että taas yksi haudattu unelma on herännyt henkiin.

Oma hyvinvointini on lisääntynyt, kun luonto on näin läsnä kotona.
Terassi on sisustettu toiseksi olohuoneeksi. Emilian käly ompeli tuoleihin irrotettavat ja pestävät päälliset.

Avaraan kotiin mahtuisi paljon nykyistä enemmän tavaroita.

– Tavarakasoja kertyy väistämättä, kun elämässä on takkuisuutta. Minullekin on käynyt joskus niin. Olen kuitenkin päässyt kuormittavasta sitku-fiiliksestä. Kukaan ei jaksa, että mielessä on koko ajan kotitöitä, jotka tekee, kunhan jaksaa, Emilia sanoo.

– Enkä enää huoli meille mitään, millä ei ole meille kolmelle merkitystä. Arvon sijasta ratkaisee vain tunne, jonka esine herättää.

Siksi Emilian makuuhuoneen ikkunalaudalla on lapsen äidilleen keräämiä kiviä. Ne sopivat siihen täydellisemmin kuin mikään muu.

1 kommentti