Maku

Herkullisen haastava leivonnainen! Ellimaija loihtii uskomattomia macaroneja – katso kuvat & nappaa taiturin vinkit ja resepti

Herkullisen haastava leivonnainen! Ellimaija loihtii uskomattomia macaroneja – katso kuvat & nappaa taiturin vinkit ja resepti
Eurajokelaisen Ellimaija Leppäsen mielestä macaronit ovat kaikin puolin täydellisiä klassikkoleivoksia. Hän on oppinut, että onnistumiseen vaikuttaa niin näppituntuma kuin leivinpaperin laatu. Poimi jutun lopusta Ellimaijan Vihreä kuula -macaronien resepti!
Julkaistu: 15.12.2021
Macaron-leivontaharrastus alkoi vuonna 2006, kun Ellimaija halusi panostaa esikoislapsensa ristiäiskakkuun. Nykyään hänen bravuureitaan ovat macaronit ja piparkakkutyöt. Kaikki jutun kuvat: Ellimaija Leppänen.

Miksi macaronit ovat ylitse muiden?

Kun menee ranskalaiseen kahvilaan ja näkee vitriinien upeat macaron-rivistöt, miten voisi olla ihastumatta? Macaronit ovat minusta kaikin puolin hurmaavia leivoksia – pikkuisia, somia ja niin uskomattoman monen makuisia. Väriä, muotoa, makua ja koristeluja vaihtelemalla ne sopivat juhlaan kuin juhlaan. Minulla on pakastimessa aina erivärisiä kuoria, joista saa muutamassa minuutissa herkkuja kahvipöytään.

"Väriä, muotoa, makua ja koristeluja vaihtelemalla macaronit sopivat juhlaan kuin juhlaan."

Onko sinulla luottoreseptiä?

Kokeilin alkuun monenlaisia ohjeita, ja usein macaronini epäonnistuivat. Nelisen vuotta sitten testasin reseptiä, jossa taikinan pohjaksi valmistetaan italialainen marenki. Sen jälkeen alkoi sujua. Kun pääsee taikinan koostumuksen kanssa sinuiksi, macaronit eivät enää tunnukaan niin vaikeilta. Näppituntuma on leivonnassa tärkeää, joten sekoitan macaron-taikinan käsin tai käsivatkaimella. Olen myös huomannut, että ilmankosteuden suhteen saa olla tarkkana. Kostealla ilmalla macaronien kuorettuminen ennen paistoa vie tavallista kauemmin.

Mihin työvälineeseen satsaat?

Laadukas leivinpaperi vaikuttaa yllättävän paljon onnistumiseen. Huonolaatuinen leivinpaperi vettyy, joten macaron-kuoret eivät irtoa siitä hyvin.

Kun Ellimaija testasi taikinan pohjaksi italialaista marenkia, macaronien teko alkoi sujua helpommin.

Mikä on villein projektisi?

Viime vuonna tein Instagram-tililleni macaron-joulukalenterin. Leivoin jokaiselle joulukuun päivälle erilaisia macaroneja, kuten tonttulakkeja, joulutorttuja, -silakoita ja -palloja, piparkakku-ukkoja ja vihreitä kuulia.

"Laadukas leivinpaperi vaikuttaa yllättävän paljon onnistumiseen."

Mistä innostut juuri nyt?

Selailen usein yötä myöten leivontajuttuja Instagramissa. #Macaronstagram-tunnisteella löytyy loputtomasti inspiraatiota. Tällä hetkellä kokeilulistallani ovat kolmiulotteiset kahvikupin malliset macaronit, joihin bongasin idean singaporelaiselta macaron-taiturilta.

Ellimaijan leivontaprojekteja voit seurata Instagramissa nimimerkillä @withchocolatechips.

Ellimaijan Vihreä kuula -macaronit

30–35 leivosta, halkaisija noin 4 cm

Macaron-kuoret

Mantelitahna

  • 150 g mantelijauhetta
  • 150 g tomusokeria
  • 55 g valkuaisia
  • muutama tippa vihreää geeli- tai pastaväriä, kuten Progel

Italialainen marenki

  • 55 g valkuaisia
  • 15 g sokeria
  • 150 g sokeria ja 50 g vettä (sokeriliemeen)

Koristeluun

  • hienoa sokeria

Vihreä kuula -täyte

  • 100 g vaniljatuorejuustoa
  • 75 g valkosuklaata
  • pari tippaa vihreää geeli- tai pastaväriä, kuten Progel
  • muutama Vihreä kuula pieniksi kuutioituina tai 2 rkl Vihreitä kuulia -marmeladia

Vihreä kuula -macaronit leivotaan näin:

  1. Aloita mantelitahnasta. Sekoita manteli ja tomusokeri sekä hienonna ne myllyllä tai tehosekoittimessa. Siivilöi kulhoon. Sekoita väriaine valkuaisiin. Lisää valkuaisseos sokeri-manteliseokseen ja sekoita tasaiseksi. Peitä kelmulla marengin valmistamisen ajaksi.
  2. Valmista italialainen marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Mittaa sokeriliemen ainekset kattilaan ja keitä, kunnes seos on 120-asteista. Lisää sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahdon lämpötila on 37–40 astetta.
  3. Lisää mantelitahna pienissä erissä marenkivaahtoon ja kääntele varovasti taikina tasaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa. Taikinan pitää tasoittua pikkuhiljaa mutta siitä ei saa tulla valuvaa.
  4. Pursota macaronit leivinpaperille pellille pyöreäpäisellä tyllalla. Kopauta peltiä pöytää vasten muutaman kerran, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan. Tasoita mahdolliset kuplat tikulla. Ripottele vielä kosteiden kuorien päälle hienoa sokeria.
  5. Anna macaronien kuivua eli kuorettua 30–60 minuuttia. Pinnan pitää tuntua koskettaessa kuivalta ennen paistoa. Paista uunissa kiertoilmalla 130 asteessa noin 14 minuuttia.
  6. Tee täyte. Sulata suklaa ja notkista tuorejuusto sekoittamalla. Sekoita tuorejuustoon vähän jäähtynyt suklaa ja väriaine. Pursota kuorien väliin rengas täytettä ja täytä keskelle jäänyt kolo pienillä vihreän kuulan palasilla tai Vihreät kuulat -marmeladilla.
Kommentoi »