Avotakka

Sen oikean vain tietää! Elisa ja Mikael remontoivat ahtaasta sokkelosta valoisan kaupunkikaksion

Sen oikean vain tietää! Elisa ja Mikael remontoivat ahtaasta sokkelosta valoisan kaupunkikaksion
Hyvästi sokkeloiset väliseinät, tervetuloa luonnonvalo! Elisa ja Mikael remontoivat pimeän asunnon Helsingin Punavuoressa viihtyisäksi kodiksi, jossa pääosissa loistavat taide ja designlöydöt.
Kuvat Johanna Kinnari
Automyyjä Mikael Nylund, fysioterapeutti Elisa Nylund ja Olle-vauva sekä labradorinnoutaja Mooses asuvat kaksioksi remontoidussa asunnossa vuonna 1914 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Punavuoressa. Neliöitä asunnoissa on 71. Andy Warholin Marilyn Monroe -silkkipainotaulut ovat 60-luvulta.
Ruokailutilasta on käynti parvekkeelle, joka tuo jatkumoa ulos. Leveät lasiovet päästävät luonnonvalon lempeästi sisään. Arne Jacobsenin ruokapöydän ja pastellinsävyiset Seiska-tuolit Mikael osti hetken mielijohteesta ulkomaisesta nettihuutokaupasta. Bumling on klassikkovalaisin.

Kun ovi avautui 1900-luvun alun asuntoon Helsingin Punavuoressa, Elisa ja Mikael Nylund tiesivät heti, että siinä se on, heidän uusi kotinsa. Asunto täytti tärkeän toiveen: se oli vanha ja remonttikunnossa.

Uudistuksessa väliseinillä pilkottu huoneisto muuntui tilavaksi, valoisaksi kaksioksi. Säilytystilaa tuli lisää ja valaistus kohentui.

– Näkemyksemme valoisasta, toimivasta läpitalonasunnosta onnistui täydellisesti, ja talon vanha henki säilyi, Mikael sanoo.

Elisa ja Mikael viettävät paljon aikaa ison saarekkeen ympärillä kokkaillen ja seurustellen vieraiden kanssa. Noblessen keittiön pari julistaa parhaaksi ikinä. Liesituuletin on Wittin. Ikkunalaudan naista esittävän puuveistoksen Mikael otti mukaansa muuttaessaan lapsuudenkodistaan.
Avarretussa oleskelutilassa voi rentoutua, seurustella ja kokata.
Vaaleat seinät antavat selkeän taustan taidehankinnoille. Kun tavaramäärä on riisuttu, ne nousevat hienosti sisustuksen päätähdiksi.
Egg-tuoli oli Mikaelin pitkäaikaishaave, ja hän löysi tämän mallikappaleen uskomattoman edullisesti. Alkuun Elisa nikotteli hankintaa, mutta nyt se on lempipaikkoja kodissa. Vauva on tehnyt parista kotihiiriä, jotka fiilistelevät kodin tunnelmaa.
Viimeisin uudistus on sisäpihan puolelle rakennettu parveke, joka näyttää siltä, kuin se olisi aina kuulunut taloon. Mikael viihtyy siellä töiden jälkeen ja kesän viikonloppuaamuina kahvikuppi kädessä.

Myös Elisa on tyytyväinen uuteen kotiin. Vain lattian liika vaaleus häiritsee häntä. Lisäksi viistereunainen parketti kuluttaa sukkia ja on haastava siivota.

Skandimuotoiluun mieltynyt Mikael tekee joskus mielijohteestakin designhankintoja, kun tuurilla eteen tulee edullisia löytöjä. Elisa puolestaan on harkitseva sisustaja.

– Mielestäni etsiminen ja löytäminen kuuluvat estetiikan ja sisustuksen rakentumisen prosessiin. Minulla on ennakkoluuloton maku väreissä, ja värit inspiroivat minua kaikessa, kertoo designia ja taidetta arvostaneessa kodissa varttunut Elisa.

Makuutilan katseenvangitsija on Antoni Tàpiesin mustakehyksinen litografiateos. Seinään kiinnitetty tummasävyinen By Lassenin kuutio toimittaa yöpöydän virkaa. Klassinen Artemiden Tolomeo Faretto -seinävalaisin antaa hyvän valon lukuhetkiin.
Mikael ja Elisa tekevät erilaisia sommitelmia esineistä, tauluista ja kirjoista makuuhuoneen String-hyllyille. Naista esittävä taulu on Picasson jälkivedos. Buddhapatsas on Elisan muutaman euron löytö Indiskasta.
Turhien väliseinien poisto remontissa antaa luonnonvalon nyt kulkea vapaasti. Makuuhuoneeseen sitä virtaa sisäpihan puolelta. Siron lepakkotuolin ylle on kehystetty Victor Vasarelyn silkkipainotyö.
Julkaistu: 31.7.2019
2 kommenttia