”Hyvät juhlat eivät mene pilalle, vaikka ruoka loppuisi kesken” – Elina Ahokas luottaa juhlavalmisteluissa viime tinkaan
Juhlien järjestäminen
”Hyvät juhlat eivät mene pilalle, vaikka ruoka loppuisi kesken” – Elina Ahokas luottaa juhlavalmisteluissa viime tinkaan
Helsinkiläinen Elina Ahokas, 47, tunnetaan tuttavapiirissä intohimoisena juhlien järjestäjänä. Valmisteluissa ripeä aikataulu on hänestä vain hyvä. Kävimme Elinan tytärten Mimin ja Gretan 7-vuotisjuhlissa juuri ennen vieraiden saapumista.
Julkaistu 30.5.2023
Kotivinkki

”Kun Greta ja Mimi olivat muutaman kuukauden ikäisiä, järjestin juhlat, joita kutsuin Gretan ja Mimin teekutsuiksi. Ne eivät olleet nimiäiset tai ristiäiset, koska nimet olin kertonut jo synnytyslaitoksella. Nämä ovat olleet kaikista juhlistani parhaat.

Teekutsut olivat puhtaan ilon juhlat. Niissä ei ollut turhaa pönötystä, vaan tunnelma oli rento. Juhliin liittyi myös paljon kiitollisuutta, sillä olin käynyt läpi pitkät lapsettomuushoidot. Se, että pääsin juhlistamaan lasteni syntymää, oli vuosien urakan tulos.

”Päällystin tarjoilupöydän elävällä sammaleella, jota olin tilannut puutarhaliikkeestä. Siitä tuli upea! Ennen juhlia imuroin sammaleesta pieniä ötököitä.”

Jälkikäteen olen kyllä miettinyt sitä, miten pystyin järjestämään kaiken. Juhlien teema oli Liisa Ihmemaassa -teekutsut. Edeltävänä yönä ompelin pimeässä huoneessa yhdellä kädellä vauvojen pitsimyssyihin sylinterihattuja. Koliikkivaivainen Mimi huusi toisessa kainalossa. Juhlapäivänä päällystin tarjoilupöydän elävällä sammaleella, jota olin tilannut puutarhaliikkeestä. Siitä tuli upea! Ennen juhlia imuroin sammaleesta pieniä ötököitä.

Kaikki valmiina, kohta soi ovikello! Gretan ja Mimin kaverisynttäreille kutsuttiin kaikki eskarin lapset. Elina valitsi tarjoilut juhliin väri­maailman mukaan.
Greta odottaa juhlista eniten sitä, että ystävät saapuvat. Lapsilla vieraita voi olla enemmän, mutta Elina pyrkii pitämään ­aikuisten juhlansa melko pieninä. ”Joskus 20 hengen juhlissa voi olla ihanan rentoutunut ja läsnäoleva tunnelma, joskus sekin voi olla liikaa. Jos vieraita on 40, ei kaikkien kanssa enää pysty sosialisoimaan, vaan ajatukset l­ähtevät harhailemaan.”
Elina laskosti pitkän tyllikankaan juhlapöydän ylle päästä päähän. Verhokatoksen lisäksi pöydän ylle tuli suuria valkoisia ilmapalloja, jotka hän tilasi valmiiksi täytettyinä. Elina innostui juhlien järjestämisestä ja pöytä­etiketistä jo nuorena. Omille ystävilleen hän on järjestänyt sekä kesä­juhlia puistossa että hienoja dinnereitä kotonaan. ”Illallisia varten suunnittelen ruoat huolellisesti. Painatan usein myös menukortit.”

Mimin ja Gretan 7-vuotisjuhliin teema tuli tytöiltä: he halusivat Barbie-juhlat. Aikaisempina vuosina olemme juhlistaneet tyttöjen synttäreitä kotonamme ystävien ja sukulaisten kanssa. Nämä olivat ­ensimmäiset kaverisynttärit, ja kutsut lähtivät kaikille esikoulun 49 lapselle. Juhlia varten sain käyttööni tyhjän toimistotilan, jossa lapsilla on tilaa leikkiä.

Muutama viikko ennen juhlapäivää tein moodboardin, johon suunnittelin juhlien värimaailmaa ja visuaalista ilmettä, kukkia ja tarjoiluita. Näin teen aina isompien juhlien kohdalla. Haen paljon inspiraatiota netistä ja lehdistä.

Omiin illanviettoihini teen ruoat itse alusta loppuun, mutta lastenjuhliin tilaan kakun ja valtaosan muistakin tarjoiluista valmiina. Niin tälläkin kertaa. Varsinaiset järjestelyt tein juhlia edeltävän vuoro­kauden aikana. Hankin kankaat juhlapöydän ylle ja tein pöydän vuokratuista kuormalavoista. Ennen juhlien alkua asettelimme tyttöjen kanssa Barbiet tiipiihin, ja he kattoivat pöydän antamani esimerkin mukaan. Sitten jäimme odottamaan hetkeä, ­jona vieraat saapuvat.

”Juhlien järjestämisessä voisi joskus päästä vähemmälläkin, mutta esteetikkona nautin siitä, että kaikki on kaunista ja hienosti laitettu”, Elina kertoo. ”Kun tytöt kertoivat, että haluavat synttäreilleen Barbie-teeman, piti vähän miettiä, miten ­juhlista saisi tyylikkäät.”
Kerrosvadeille Elina kokosi helposti syötäviä herkkuja, jotka maistuisivat kaikille lapsille. Astiat ovat Elinan omia ja käytössä juhlista toisiin.
Mimi ja Greta asettelivat lautaset, juomapullot, pillit, servetit ja nimikyltit pöytään Elinan näyttämän mallin mukaisesti. Pitkä pöytä syntyi vuokratuista kuormalavoista, joita pinottiin pitkään riviin kaksi päällekkäin. Matalaan pöytään ei tarvita tuoleja.
”Kerran suunnittelin vappupiknikin Kaivopuistoon, ja sitten alkoi sataa räntää. Loimme ihanan piknikin olohuoneen lattialle. Ne olivat hyvät juhlat joka tapauksessa.”

Juhlissa on kyse vieraista. Järjestän juhlia siksi, että haluan tarjota rakkaille ihmisilleni elämyksiä. Siksi hyvät juhlat eivät mene pilalle, vaikka sähköt menisivät poikki tai ruoka loppuisi kesken. Kerran esimerkiksi suunnittelin vappupiknikin Kaivopuistoon, ja sitten alkoi sataa räntää. Siirsin juhlat kotiini, ja loimme ihanan piknikin olohuoneen lattialle. Ne olivat hyvät juhlat joka tapauksessa.

Kun juhlat alkavat, vieraani saavat aperitiivit. Sitten vaihdetaan kuulumisia. Jos ohjelmassa on pitkän kaavan illallinen, saatan käydä keittiön puolella valmistelemassa ruokia. Sitten, kun istumme pöytään, nautimme rauhassa hyvästä ruoasta ja keskusteluista. Plaseeraan aina Gretan ja Mimin pöytään aikuisten kanssa. He viihtyvät pöydässä yleensä aika pitkään, ja saattavat sitten mennä huoneeseensa leikkimään.

”Ilmapalloja ei voi koskaan olla liikaa”, sanoo Mimi. Etukäteen on sovittu, että juhlat ovat lahjattomat.
Gretan ja Mimin 7-vuotis­synttäreiden ­teemana oli Barbie. Nuket pääsivät mukaan juhliin niille kasattuun tiipiihin. Synttäreille ei ollut erityistä ohjelmaa: vain herkuttelu ja disko. Juhlien kestoksi oli rajattu kaksi tuntia. Aikuisten juhlille ­Elina ei koskaan suunnittele ohjelmaa tai päättymis­aikaa.
”En itse enää käytä päiväkausia juhlien järjestelyyn. En halua, että kivasta asiasta syntyy liikaa stressiä.”

Minun juhlissani kännykät jäävät usein sivuun, ja siksi niistä tuleekin harvemmin taltioitua mitään esimerkiksi someen. Mielestäni juhlissa pitäisikin keskittyä ennen kaikkea hetkeen ja siitä nauttimiseen.

Olen kuullut esimerkiksi monen morsiamen sanovan, että päivä on mennyt stressatessa, kun vieraita on paljon ja juhliin on satsattu niin paljon. Siksikään en itse enää käytä päiväkausia juhlien järjestelyyn. En halua, että kivasta asiasta syntyy liikaa stressiä. Sen sijaan toivon, että juhlissa säilyy se ilo, josta alun perinkin innostuin.”

Kommentoi »