”En voinut olla ihastumatta keltaiseen huvilaan!” – Elina ja Jussi kunnostivat suojellun Satulinnan terveeksi mittavassa remontissa
Sisustus
”En voinut olla ihastumatta keltaiseen huvilaan!” – Elina ja Jussi kunnostivat suojellun Satulinnan terveeksi mittavassa remontissa
Satavuotias, suojeltu Satulinna oli kurjassa kunnossa, mutta jättiremontin jälkeen mansardikattoinen huvila Naantalissa kukoistaa uljaana.
19.10.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Satulinna sai vuonna 2013 uudet asukkaat Elina ja Jussi Mälkiän, mutta pariskunnan yllätykseksi unelmien talo olikin odotettua kurjemmassa kunnossa. Suuren remontin jälkeen keltainen huvila paistattelee kukkulallaan uudistuneena, mutta vanhan henkensä säilyttäen.

Miten löysitte unelmienne kodin?

Näimme lehti-ilmoituksen myytävästä huvilasta Naantalissa meren rannalla omassa rauhassa, mutta kaupungin läheisyydessä. Olimme etsineet uutta kotia jo tovin, joten uteliain mielin lähdimme katsomaan. No, eihän keltaiseen mansardikattoiseen huvilaan voinut olla ihastumatta! Näimme heti, että talo tarvitsee ison remontin, joten emme jättäneet tarjousta. Puoli vuotta myöhemmin etsimme edelleen kotia, joten lähdimme tutkimaan Satulinnaa tarkemmin, nyt yhdessä kuntokartoittajan kanssa, ja päätimme ostaa talon.

Millaista tietoa olette löytäneet talon historiasta?

Satulinnan on rakentanut kesähuvilakseen 1930-luvulla ­turkulainen hotellinomistaja ja liikemies Viktor Nyberg. Hän myi talon kymmenen vuotta myöhemmin Eugenie Forss-Michaelille ­vapaa-ajan asunnoksi. Nyberg lohkoi itselleen talon länsipuolelta tontin ja rakennutti sinne uuden huvilan, joka on hänen jälkipolviensa hallussa edelleen. Heiltä olemme kuulleet talon historiasta. Ennen meitä huvila oli vielä Åbo Akademin hallussa melkein neljä vuosikymmentä.

Satulinna on vuonna 1920 ­rakennettu huvila Naantalissa. Siinä on kuusi huonetta, keittiö, kodinhoitohuone, kaksi kylpyhuonetta ja kuisti, yhteensä 240 neliötä. Täällä asuvat Jussi ja Elina Mälkiän lisäksi heidän lapsensa Urho ja Sisu sekä labradoodelit Iivi ja Vesto.
Elinan lanko nikkaroi olohuoneen kirjahyllyn tontilta kaadetuista männyistä. Rokokoo-henkisen sohvan Elina sai Hilkka-isoäidiltä. Se kunnostettiin ja verhoiltiin uudelleen. Pari­ovista pääsee eteiseen.
Olohuoneesta käsin voi tarkkailla koko alakerran tapahtumia. Yläkerran portaikko sijoittuu hauskasti huoneen päätyyn. Siniset sohvat ovat Ikeasta. Elina maalasi sukulaisilta kierrätettynä saadun pöydän jalat. Maton Elina hankki Tori.fistä.
Olohuoneessa on Elinan uudelleen verhoilema pöytäryhmä, joka on peritty Kyllikki-isoäidiltä.
"Luulimme, että talo oli rakenteellisesti tyydyttävässä kunnossa. Mutta pintoja avatessa ongelmia paljastui."
Eksoottisen näköinen kaappi ostettiin käytettynä, se peittää sisäänsä olohuoneen television. Naisen muotokuva on Elinan harjoitusakvarelli.
Tori.fistä hankitut pariovet lisättiin remontin yhteydessä, kun olohuoneen nurkkasyvennyksestä tehtiin työhuone.

Remontointivaiheessa taisi tulla vastaan yllätyksiä?

Luulimme, että talo oli rakenteellisesti tyydyttävässä kunnossa, joten suunnittelimme vain lisäävämme eristeitä ja rakentavamme kylpyhuoneen sekä uuden wc-järjestelmän. Mutta pintoja avatessa ongelmia paljastui: lahoja hirsiä, lattiasientä ja vuotava katto. Talo oli suojeltu, joten purkaminen ja uuden rakentaminen ei käynyt päinsä. Korjausurakka oli massiivinen, töitä teki useat rakentajat ja uusimme talossa lähes kaiken. Pelastimme kaiken mitä pystyimme, kuten vanhat ikkunat ja väliovet. Talon henki ei onneksi kadonnut.

"Isoäideiltämme perityt huonekalut ja astiat ovat sisustuksemme perusta."

Millaisia ekologisia valintoja teitte remontin aikana?

Kunnallistekniikkaa ei ollut tarjolla, joten wc-järjestelmämme on samantapainen kuin laivoissa, paitsi että meillä jätteet menevät ahkerien matojen iloksi kompostisäiliöön. Kun säiliö on täynnä, käyttöön otetaan toinen säiliö ja ensimmäinen jätetään vuodeksi kompostoitumaan. Lisäksi kylpyhuoneissa on vedettömät pisuaarit. Tätä wc-järjestelmää täytyy olla valmis huoltamaan itse.

Valitsimme taloon mahdollisimman hengittävät ja terveet materiaalit. Maalämpöä täydentävät tulisijat ja käyttöveden saamme omasta kaivosta. Osa sähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Ratkaisut ovat ekologisia, mutta myös käytännöllisiä ja taloudellisia.

Millainen sisustus teillä on?

Isoäideiltämme perityt huonekalut ja astiat ovat sisustuksemme perusta. Olemme bonganneet vanhoja kalusteita kirppiksiltä ja ­Tori.fistä. Lankoni on valmistanut tontilta kaadetuista puista meille huonekaluja. Uutta ovat vain Ikean sohvat ja muutama muu kaluste, loput ovat Jussin sanontaa lainaten ”meren tuomaa”.

Elinan lanko on valmistanut keittiön kaapistot. Peltisen huuvan alle sopivat sekä perinteinen puuhella että sähköliesi. Kumpaakin käytetään ruoanlaitossa.
”Lauantai-iltana tehdään vähän parempaa ruokaa ja istuskellaan merimaisemaa katsellen. Tämä mielikuva silmissämme ostimme talon, ja se toteutuu mukavan usein.”
Keskiseinän hirret olivat ainoat hyväkuntoiset ja saivat jäädä näkyviin valkoiseksi maalattuna. Jussin veli laatoitti lattian. Kalkkimaalein tuunattu sohva ja tuolit ovat kirppiksiltä. Entisen kesämökin varastosta löytyi pöytä, joka kunnostettiin tänne.
Kuisti on Elinan lempipaikka kotona. ”Lauantai-iltana tehdään vähän parempaa ruokaa, otetaan lasilliset viiniä ja istuskellaan takkatulen ääressä merimaisemaa katsellen. Tämä mielikuva silmissämme ostimme talon, ja se toteutuu mukavan usein”, Elina kertoo.
Kuistin pöydän teki Elinan lanko tontilta kaadetusta puusta. Tuolit Elina hankki Loviisan Aitasta, kattovalaisin on kesämökiltä ja käsin kudottu matto ostettiin Turkin matkalta.
Kuistia lämmittää Jotul-kamina, jolla voi samalla kiehauttaa vaikka iltateet.
”Talo oli suojeltu, joten purkaminen ja uuden rakentaminen ei käynyt päinsä.”
Päämakuuhuoneessa lankakori odottaa neulomisinspiraatiota. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Juhannusruusu.
Urhon huoneessa tumma sininen korostaa hauskasti kattorakenteen luomaa kulmapilaria. Laivakuvan on Urholle maalannut Jussin äiti. Tapetti on William Morrisin Bird & Pomegranate.
Remontin yhteydessä yksi makuuhuoneista jaettiin kahdeksi kylpyhuoneeksi. Talosta löytyneen, vanhan lavuaarin alle rakennettiin kaappi. Lipasto on kirppislöytö.
Kuistin päädyn nojatuoli kotiutui Elinan kollegan muuton yhteydessä ylimääräiseksi jääneenä. Pöytä on kirppislöytö, jonka Elina tuunasi kalkkimaalilla. Taulu on Heli Kurunsaaren.
”Talon henki ei onneksi kadonnut remontissa.”
Kattoterassilla kelpaa nauttia kesästä. Kalusteet hankittiin Maskusta.
Rannassa olevaan 1960-luvun saunamökkiin tehtiin pintaremontti koronavuonna, kun kotona oltiin poikkeuksellisen paljon. Perheessä saunotaan harvakseltaan, vain silloin kun on rauhallinen viikonloppu ilman muuta ohjelmaa tai aktiviteetteja. Kamina lämmittää tarvittaessa. Elinan vanhemmilta saatu kulmakaappi on tuunattu kalkkimaalilla. Tuolit ja tyynyt ovat Ikeasta.
Persoonallisen arkkitehtuurin omaava Satulinna on nimensä arvoinen.
2 kommenttia