Kotivinkki

Isoisän huvilalla! Eiran ja Juhon sukumökki ihastuttaa hauskoilla tarinoillaan, antiikkiesineillään ja meritunnelmallaan

Isoisän huvilalla! Eiran ja Juhon sukumökki ihastuttaa hauskoilla tarinoillaan, antiikkiesineillään ja meritunnelmallaan
Eira ja Juho Helmisen perhe viettää lomansa suvun vanhassa kesäpaikassa, joka on tarinoita täynnä. Kerran mummi yllättyi, kun talo oli kääntynyt.
Julkaistu: 15.7.2021

Eira ja Juho Helmisen perheen kesäkoti Porissa Pohjanlahden rannalla on pullollaan tarinoita. Juhon isoisä Uuno Helminen rakensi huvilan perheelleen kesäkodiksi vuonna 1932. Uuno oli rakennusalan ammattilainen ja rakennutti huvilan työmiehillään. Talo sai nimen Ainola Uunon tyttären Ainon mukaan.

Vuonna 1932 rakennetussa huvilassa Porissa lomailevat lifestyle-liikkeen yrittäjä Eira Helminen ja Juho Helminen sekä lapset Matilda, Anna-Maija ja Henri.

Eira, taloon liittyy huima tarina sen kääntämisesta, millainen se on?

Tarina vie 1950-luvulle. Uunon vaimo oli vuosikausia ollut sitä mieltä, että talo on nurinpäin, joten kerran Uuno päätti yllättää vaimonsa. Kun mummi lähti kaupunkiin asioille, metsästä juoksi suuri määrä Uunon rakennusmiehiä. He tunkkasivat talon ylös ja käänsivät sen 90 astetta. Kun mummi palasi, talo oli terasseineen eri päin kuin lähtiessä.

Isoisän kirjeen mukaan talo rakennettiin aikoinaan 22 päivässä.

Juho kertoo isoisänsä olleen keksijätyyppi ja ideoineen taloonsa aikanaan vesitorninkin juoksevaa vettä varten. Kun me remontoimme taloa vuonna 2006, ulkovuorauksien välistä löytyi kirje, jossa Uuno kertoo, että talo rakennettiin 22 päivässä.

Keittiö remontoitiin, kun perhe muutti taloon asumaan. Kaapinovet on vaihdettu vastikään uusiin. Vanhahtavan lieden pariskunta hankki messuilta, kun Eira toivoi puuhellaa ja sähköhellaa. Tässä mallissa on molemmat.
Keittiön hurmaava tunnelma syntyy fasettireunaisen metrolaatan ja puupaneloinnin yhdistämisestä. Eira ihastuu helposti vanhoihin astioihin, ja keittiön avohyllyillä onkin näyttävä kokoelma niitä.
Ruokasalin Boråstapeterin raidallinen tapetti luo tilaan raikkaan tunnelman. Vanhat kattokruunut ja valkoinen ruokapöytä ovat olleet talossa niin kauan kuin Eira muistaa.

Remontoitte talon aikanaan kodiksenne. Miten päädyitte asumaan huvilaan?

Ostimme huvilan Juhon sisaruksilta aluksi kesäkodiksemme 2000-luvun taitteessa. Kuutisen vuotta myöhemmin olimme suunnitelleet omakotitalon rakentamista niin pitkälle, että olimme hankkineet tontin ja valitsimme talopakettia, mutta tontille ei saanutkaan rakentaa toiveidemme mukaista taloa. Kerran ulkoillessani keksin idean tänne muuttamisesta. Päätimme remontoida huvilasta meille kodin. Asuimme täällä seitsemän vuotta, ja sen jälkeen talo on ollut jälleen kesäkotimme.

Kattovalaisimet ovat paikallisesta sisustusliikkeestä. Massiivinen sohvapöytä on teetetty puusepällä. Sivupöytä on Riviera Maisonin. Pellavatyynyt ovat Eiran omasta Whitebloom Lifestyle -myymälästä.
Ruokatila on tapetoitu kokonaan mustavalkoisella Boråstapeterin tapetilla, ja tapetti jatkuu olohuoneen puolelle.
Eira on koonnut Riviera Maisonin nojatuolin viereiselle rahille merellisen asetelman.

Mikä muuttui, kun kodista tulikin kesäkoti?

Ei juuri mikään. Jätimme tänne kaikki kalusteet ja sisustimme uuden kaupunkikotimme erilaisella teemalla. Siellä meillä on paljon vintagea, 1970-luvun henkeä ja Artekin klassikkoja. Löysimme unelmien kodin, joka on Juhon entinen lapsuudenkoti. Emme malttaneet olla muuttamatta sinne.

Kun kaupunkikodista on vain vartin matka huvilalle, tänne on aina helppo tulla.

Täällä Ainolassa on kuitenkin ihanaa olla lomalla. On valtavan helppoa, kun täällä on kodinhoitohuone, tiskikone ja muut arkea helpottavat laitteet. Ajamme töistä ja kaupunkikodistamme tänne vain vartin, joten pääsemme vaikka käymään töissä täältä.

Yläkerran aulasta kuljetaan kahteen makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen. Vanha kamina tuo lämpöä. Rottinkituolit ovat Ikeasta. Kattokruunu on ollut talossa aina.
Eiran ja Juhon makuuhuoneesta aukeaa upea näkymä merelle ja omalle terassille. Eira maalautti huoneen siniharmaalla Tikkurilan V500 -sävyllä. Päiväpeite on Himlan.
Talossa on paljon antiikkia, ja yksi Eiran suosikeista on eteisen mustaksi käsitelty vanha puusohva.

Kesäkotinne on sisustettu hyvin selkein sävyin. Kerro tyylistäsi?

Shabby Chic -sisustustyyli oli pinnalla, kun vielä asuimme täällä. Pidän kovasti valkoisesta yleisilmeestä ja maustan sitä harmaalla ja hiekansävyllä. Mustaa on kalusteissa ja ruokasalin tapetissa.

Myös tummaksi maalattu makuuhuoneemme on nyt tunnelmallinen, ja sieltä parveke aukeaa meren puolelle. Uusin innostukseni on vierashuone, beach house, jota remontoimme suuren piharakennuksen päätyyn. Siitä tulee varmasti ihana. Saamme sinne myös omaa tilaa aikuisille lapsillemme.

Vanha sauna sijaitsee aivan merenrannassa, ja siitä pääsee pulahtamaan muutamalla askeleella uinnille. Myrskyistä huolimatta rakennus on edelleen pystyssä.
Kun ajaa Ainolan pihaan, ensin vastassa on rakennus nostalgisine pelastusrenkaineen. Tarina kertoo huvilan rakennuttajan Uuno Helmisen matkanneen omasta laiturista aina Kööpenhaminaan saakka veneellä.
Saunan pyyhenaulakko on tehty melasta. Valkoiset tekstiilit raikastavat tummaa sävymaailmaa. Kylpytakit ja pyyhkeet ovat Whitebloom Lifestyle -liikkeestä

Huvilan edustalla on valtava terassi ja ruokapöytä. MIllaisessa käytössä ne ovat?

Merenpuoleinen terassi on vuosikymmenien saatossa päässyt lahoamaan, eikä ole nyt meillä käytössä, ennen kuin saamme sen uusittua. Olemme sen sijaan rakentaneet suuren ulkoalueen talon sisäänkäynnin luo, suojaisalle puolelle. Terassilla on valtava, viisi metriä pitkä musta ruokapöytä. Vietämme paljon aikaa terassilla, ja viihdyn suuren pöydän ääressä. Sen ympärille mahtuu suuri joukko ystäviä ja perhettä ruokailemaan. Terassin yhteydessä on myös huvimaja ja sohvien muodostama lekottelupaikka.

Mukava ja tarpeeksi iso ruokailupaikka on kesäkodissa tärkeä. Suojaisan oleskelualueen viisimetrinen ruokapöytä on itse tehty. Muhkeat rottinkituolit ovat Ikeasta ja aurinkovarjot Jyskistä.

3 kommenttia