Vähän erilainen pihakoriste! Pasi pystytti pellolle lähes 14-metrisen Eiffel-tornin – "Taisi ihan onnistua"

Vähän erilainen pihakoriste! Pasi pystytti pellolle lähes 14-metrisen Eiffel-tornin – "Taisi ihan onnistua"
Kun ei voi lähteä Pariisiin, on Pariisi tuotava Nivalaan. Pasi Keskisarja rakensi kotinsa viereiselle pellolle Pohjois-Pohjanmaalle pimeässä loistavan Eiffel-tornin. Oikeastaan se ei ole edes ihme, sillä jo aiemmin Crazyland-nimiselle pellolle on putkahtanut esimerkiksi kuuraketti, 40-kerroksinen linnunpönttö ja uppoava Titanic.
Julkaistu: 28.12.2020

Kaikki alkoi lentokoneesta. Vuonna 2017 Pasi Keskisarja hankki vähän erilaisen koristeen pihalleen Nivalaan Pohjois-Pohjanmaalle.

– Ei se tosiaankaan sopinut siihen pihalle, Pasi muistelee.

Niinpä Pasi nikkaroi lentokoneen viereen kiitotien. Sitten kaveri letkautti, että konehan on selvästi lähdössä lentoon, tee Pasi vielä lennonjohtotorni. Vitsi huvitti, mutta kohta koneen ja kiitotien vieressä seisoi kuin seisoikin lennonjohtotorni – joka kuuluttaa tunnin välein.

– Homma karkasi lapasesta. Pikkuhiljaa olen rakennellut lisää kaikenlaista.

"Kaikenlaista" on muun muassa uppoava Titanic, kuuraketti, 40-kerroksinen linnunpönttö ja maailman pienin sauna. Omaan pihaan luomukset eivät ole pitkään aikaan mahtuneet, joten Pasi on vuokrannut niille kotinsa viereisen pellon.

Pasi on nimennyt erikoisten rakennelmien peltonsa Crazylandiksi. Tänäkin vuonna tuhannet ihmiset ovat käyneet ihmettelemässä rakennelmia, kuten kuvassa näkyvää uppoavaa Titanicia. Crazylandiissa saa käydä koska vain, eikä pääsymaksuja ole. Jutun kuvat: Pasi Keskisarja

Uusin upeus: lähes 14-metrinen Eiffel

Joulun alla Crazylandiin nousi jotain erityisen upeaa: tarkasti aitoa esikuvaa mukaillen rakennettu pienois-Eiffel. Puinen, vaalea torni on mastoineen lähes 14 metriä korkea ja hohtaa valaistuksen ansiosta pimeässä.

Pasi oli suunnitellut Eiffel-tornin rakentamista jo vuosia.

– Eiffel on kiehtova monumentti. Kolmisen vuotta sitten huomasin, että Crazylandissa olevan tuulimyllyn valkoinen masto hohtaa hienosti valaistuna. Ajattelin, että pimeässä hohtava Eiffel voisi olla vielä hienompi.

Pasi ei ole käynyt Pariisissa katsomassa oikeaa Eiffel-tornia. "Tekisi kyllä joskus mieli käydä", hän sanoo. Tornin valtava koko paljastuu, kun sitä vertaa viereiseen rakennukseen.

Eiffelin suunnittelussa ja rakentamisessa kului käytännössä koko syksy. Pasi tutki verkossa alkuperäisen tornin kuvia ja piirustuksia. Hän pyrki siihen, että Nivalan torni olisi mahdollisimman tarkasti alkuperäisen pienoismalli. Tornin mittakaavasta tuli Pasin mukaan 1:25.

Joka ilta töiden jälkeen Pasi vetäytyi kotinsa yhteydessä sijaitsevalle puusepänverstaalle ahertamaan tornin parissa. Nukkumaan hän malttoi lähteä kymmenen, yhdentoista maissa. Viikonloppuisin hän rakensi Eiffel-tornia lähes ympäri vuorokauden.

– Kuurakettikin oli vaikea, mutta kyllä tämä Eiffel on ollut tähänastisista rakennelmistani vaativin ja työläin.

Torni sai alleen tukevat betoniperustukset, jottei routa vaurioita sitä. Pasi rakensi elementit verstaallaan, mutta torni koottiin lopulliseen muotoonsa kuin Lego-rakennelma sen tulevalla paikalla. Omasta pojasta sekä tuttavista oli urakassa valtava apu, Pasi kiittelee.
Puusepän töitä tehneen Pasin kädenjälki näkyy tornin huimissa yksityiskohdissa.
Eiffel-tornin alimmalle tasanteelle voi kiivetä ihmettelemään näkymiä. Portaiden rakentaminen oli vielä haastatteluhetkellä kesken.

Seuraava projekti: Kiinan muuri

Tuntui hienolta nähdä Eiffel-torni lopulta valmiina, Pasi kertoo.

– Taisi ihan onnistua, ajattelin.

Koti-ikkunoistaan Pasi ei tornia näe, mutta etupihalta kyllä. Siellä tornia on ollut mukava käydä aamuisin ihastelemassa.

Miten ihmeessä Pasi on jaksanut käyttää kaiken vapaa-aikansa Eiffel-torniin ja Crazylandiin?

– Ihmisten kannustus on potkinut eteenpäin. Olen jakanut kuvia vaiheista esimerkiksi Facebookin tee itse -aiheisissa ryhmissä. Kaikki aika ja rahat tähän menevät, mutta samalla saan itselleni mielihyvää, toivottavasti muillekin.

Ihmisten ihastelu ei ole rajoittunut vain sosiaalisen mediaan. Tornin valmistuttua pellolla on käynyt runsaasti väkeä ihmettelemässä Crazylandin uusinta rakennelmaa. Koko vuoden aikana kävijöitä on ollut arviolta tuhansia.

Pasia inspiroivat aiheet, joita ei joka päivä näe mutta jotka ovat kaikille tuttuja.

Pasi kertoo, että aikoo yhä laajentaa Crazylandin toimintaa. Hän toivoo, että siitä muodostuisi Nivalalle matkailukohde. Mutta mitä puuhamies aikoo seuraavaksi rakentaa?

– Pellon laidalle tarvitsisi aidan. Ajattelin, että siitä voisi tulla Kiinan muuri, Pasi kertoo.

Pasin luomuksia voi ihmetellä lisää hänen Facebook-sivullaan nimeltä Crazyland Maliskylä.

4 kommenttia