Ei räppiunelmaa vaan perheen koti! Tämä on Elastisen upouusi merenrantatalo
Sisustus
Ei räppiunelmaa vaan perheen koti! Tämä on Elastisen upouusi merenrantatalo
Hienovaraisesti vuorottelevia kovia ja himmeitä pintoja, mattaa ja kiiltoa. Tummia sävyjä – paitsi lastenhuoneessa. Näistä elementeistä koostuu artisti-tuottaja Elastisen uusi koti.
Julkaistu 20.9.2017
Avotakka

Ulko-oven vieressä riippuu sydämenmuotoinen puukyltti, jossa lukee ”Rakkaus tekee talosta kodin”. Kun astuu peremmälle, vastassa on rivi trendikkäitä lenkkareita, Reinot ja sivupöydällä sympaattisia perhekuvia kuin missä tahansa kodissa. Mutta tämä koti ei ole ihan tavallinen.

Vuonna 2017 valmistuneessa talossa asuvat artisti ja tuottaja Kimmo Laiho eli Elastinen puolisonsa ja poikansa kanssa. Talo sijaitsee Helsingin Karhusaaressa, meren rannalla. Kaksitasoisessa puurakenteisessa talossa on 220 asuinneliötä.

Talon arkkitehtuuri on yhtä aikaa näyttävää ja hillittyä. Mustaksi maalattua puu verhousta pehmentää sisäänkäyntiseinän vaalea osuus. Kokonaisuuteen kuuluvat laajat terassialueet ulkokeittiöineen ja kaksine paljuineen sekä rantasauna ja laituri.

Panoraamaikkunoista avautuu merelle ja vastapäiselle rannalle näkymä, jota on vaikea kuvailla sanoin. Männikön vehreys, taivaan sinisyys ja veden välke tunkeutuvat sisään, ja kaikki hehkuu, kun aurinko vapautuu pilvimuodostelmien takaa. Eikä se ole sattumaa.

Elastisena tunnettu artisti ja tuottaja Kimmo Laiho oli tiiviisti mukana uuden omakotitalonsa suunnittelussa ja toteutuksessa. Kuva Raisa Kyllikki Ranta.
Sisääntulotason oleskelutilassa on kolme toisistaan erottuvaa aluetta: keittiö, ruokailuryhmä ja oleskeluryhmä. Tammisen ruokapöydän on tehnyt Tebian, tuolit ovat Iskusta. Takaseinää hallitsee upotettu hylly. Kodin lattioissa on eteisen laatoitusta lukuun ottamatta yksisauvainen Parketti-Romanoffin tammiparketti Ellett Silver Grey White Wash.

Vasta seistessä lattiasta kattoon ulottuvien ikkunoiden äärellä huomaa, että talo on S-kirjaimen muotoinen ja porrastettu rinnetontille kahteen tasoon. Sisääntulotasossa on eteisen lisäksi kodinhoitohuone ja kookas tila, jossa kokkaillaan, syödään ja oleillaan. Sen nurkasta johtavat portaat alatasolle, jossa ovat makuuhuoneet ja kylpytilat. Sieltä pääsee myös ulos terassille löhötuoleille makailemaan ja isännän ylpeyteen, kesäkeittiöön.

Alatason katto on valkoinen ja lisää entisestään ylätason oleskelutilojen valoisuutta. Katto on myös niin matalalla, että se ei rajaa näkymää.

Taloprojekti oli jo pitkällä, kun Elastinen kutsui sisustussuunnittelija Iisa Strandin työstämään sisätiloja. Kun Iisa tutki pohjapiirustusta, hän löysi heti kohtia, joita muuntelemalla kodista tulisi ihan viimeisen päälle viimeistelty. Pian hän jo valitsi seinien ja lattioiden materiaaleja, piirsi keittiötä uuteen uskoon, samoin kylpytiloja ja pariskunnan makuuhuonetta.

Päämakuuhuoneessa on hotellimainen tunnelma, joka syntyy maanläheisestä väriskaalasta ja yksityiskohdista, kuten seinäkkeeseen kiinnitetyistä yöpöydistä ja lukuvaloista.

Iisa tietää, että maltti on valttia, kun toteutetaan Elastisen kodin kaltaista unelmataloa. Liian usein mukaan yritetään tunkea kaikki mahdolliset mieltymykset ja lopputulos on sekava.

Tässä tapauksessa haaste oli toisenlainen. Elastinen pitää hyvin suoralinjaisesta, simppelistä tyylistä ja kapeahkosta väriskaalasta. Käytännössä siihen kuuluu vain mustaa ja valkoista. Mutta Iisa ei aikonut tehdä tavanomaisen kylmää mustavalkoista kotia vaan lämpimän. Vaaleat puupinnat ja hiuksenhienot sävyerot tuovat jokaiseen soppeen lämpöä ja leppoisuutta.

Kun katseen saa irti maisemasta, tajuaa kyllä, että tunnelma on tehty hienovaraisesti vuorottelemalla kovia ja pehmeitä pintoja, mattaa ja kiiltoa. Visuaalinen melu on karsittu minimiin – musiikki soi täällä sitä enemmän – ja yksittäisten esineiden sijasta tunnelmaa korostavat erilaiset tekstuurit ja heijastukset. Esimerkiksi eteisen lattia on luistinratamaisen kiiltävää, isokokoista laattaa, joka lopulta vaihtuu himmeästi hehkuvaan parkettiin. Toisin sanoen koko paketti toimii.

Himmeitä mattapintoja on paljon. Pitkänomaiseen eteiseen Iisa Strand valitsi kuitenkin suuria, kiiltäviä laattoja, joista puuseinät ja luonto heijastuvat. Mustat laatat ovat Barbican Nero -porcellanatoa Pukkilasta.
Sisääntulokerroksesta johtaa alakertaan ledinauhojen valaisema portaikko. Askelmien reunoille piilotettu valaistus tekee tilasta ilmavan. Seinää rytmittävät valaisimet ovat Philipsin Hopsackit.

Suurin osa sisäseinistä on ristiinliimatuista lautakerroksista muodostuvaa CLT-kokopuulevyä, joka on valkovahattu. Tauluja on vain vähän, eikä niitä edes kaipaa. Elastisen mielestä puun syyt esille jättävä eloisa seinäpinta on sellaisenaan taideteos.

Oleskelutilan kulmasohva kokoaa perheen ja vieraat yhteen. Kokonaisuus on teetetty Iskussa. Tilaa rajaa 20 neliön kokoinen matto, joka on Vallila Interiorista.

Jos hieman liioittelee, voi myös keittiötä kuvailla taiteelliseksi. Musta, seinään upotettu kaapisto jatkuu katossa valolippana, joka on samaa puuta kuin kodin seinät. Valkovahauksen sijasta osa kaapistoseinästä ja lippa on mustavahattu lähes kiiltäväksi. Sen sijaan kaapiston ovet taittuvat yleisvaikutelmaa pehmentävästi harmaaseen. Kokonaisuuden huipentaa kahteen erikorkuiseen osaan jaettu työtaso – joka on myös suosittu oleilupaikka.

Mustalla vahalla käsitelty lippa rajaa keittiön oleskelutilasta ja kätkee valonlähteet. Iisa Strandin suunnitteleman keittiön kaapiston toteutti Domus. Kaksiosainen työtaso on Duratia, ja se on erikoisleveä säilytystilojen maksimoimiseksi. Myös liesituuletin on integroitu tasoon. Hana on Alessi Sense by Oras -sarjaa.

Saarekkeen vieressä on tukeva tamminen ruokapöytä, jota seuraa valkoinen, tilan mukaan teetetty kulmasohva. Mitään muuta verhoilukankaan väriä ei edes harkittu, vaikka siinä vaiheessa oli jo tiedossa pienen pojan tulo perheeseen. Elastisen toiveesta kaluste myös on niin suuri, että siihen mahtuu yhtä aikaa iso kaverijoukko istumaan.

Elastisen kodissa äänentoistolaitteet ovat tietenkin tärkeä osa sisustusta.

Sohvan alla oleva matto on jo megaluokkaa, 20 neliön kokoinen – ja sen liila väri hehkuu lämpöä. Matolle mahtuu hyvin pikkuinen, mustaksi maalattu puukehto. Kehdossa on musta tyyny, jossa lukee valkoisin kirjaimin Rähinä. Rähinä Records on levy-yhtiö, jonka perustajiin Laiho kuuluu.

Nuoren herran huoneen sisustus muuttuu varmasti iän karttuessa. Vaatteista ja kengistä päätellen hänestä varttuu tyylitaituri.
Elastisen työhuoneessa on osa inspiraatiota antavasta vinyylilevyjen kokoelmasta. Ääntä vaimentavat akustiikkapaneelit, jotka on päällystetty Lauri Ylösen Vallilalle suunnittelemalla Kuma-kuosisella kankaalla.

Tässä talossa on potkua. Ja aika ylellistä. Vaikutelma kiteytyy päämakuuhuoneessa ja sen vieressä olevassa kylpytilassa. Aikuiset saavat olla täällä omassa rauhassaan kuin lomamatkalla rentouttavassa kylpylähotellissa. Huoneen keskellä olevalta vuoteelta näkee esteettä alapihalle ja merelle, ja moottoroitu pimennyskaihdin toimii lisäksi valkokankaana. Käytännöllisyyttä lisää sängynpäädyn taakse sijoitettu liukuovikaapisto. Siinä arkivaatteet ovat käden ulottuvilla.

Makuuhuoneessa seinäkkeen taakse jää liukuovikaapisto. Pellavatekstiilit ovat Balmuirin.
Pääkylpyhuoneen musta laatta on Barbican Nero -porcellanatoa Pukkilasta. Laattaa on käytetty eri kokoisina ja erilaisin kiilto astein käsiteltynä. Suihku on Oraksen Optima-sarjaa.

Kaapiston vierestä avautuu kylpyhuone, jonka laattoja Iisa kutsuu koon ja olemuksen tähden leuhkoiksi. Tila on kaksiosainen: pesuallas ja wc-istuin ovat yhdessä osassa, ja toisessa on kahden lasiseinäkkeen takana suihkut ja lattiaan upotetut porealtaat. Aluksi altaat olivat pelkkä vitsi, joka kuitenkin kuulosti sitä paremmalta, mitä enemmän sitä kypsyteltiin.

Vaikka naapureiden katseita ei tarvitse pelätä, kylpyhuoneen ikkunoissa on sähköllä ohjattava kalvo, jolla ruudut saa läpinäkymättömiksi. Painetaanpa kaukosäädintä. Mitään ei tapahdu, ikkunat pysyvät kirkkaina.

Pääkylpyhuone on kaksiosainen. Panoraamaikkunoiden äärellä on lattiaan upotetut Duratista tehdyt porealtaat. Ikkunassa on sähkölasi, joten näkymän ulkoa sisään ja päinvastoin saa piiloon kaukosäätimellä.

Käy ilmi, että yhteys talon valaistusta, ilmanvaihtoa ja lämmitystä säätelevään automaatiojärjestelmään on hetkellisesti katkennut. Tilanne ratkeaa yhdellä puhelinsoitolla ja lasi peittyy häveliääseen hämyyn. Tämä talo on täynnä yllätyksiä.

2 kommenttia