Mallorca, Toscana? Ei vaan Laihia ja Imatra! Ei ikinä uskoisi, että nämä puutarhat sijaitsevat koti-Suomessa

Mallorca, Toscana? Ei vaan Laihia ja Imatra! Ei ikinä uskoisi, että nämä puutarhat sijaitsevat koti-Suomessa
Villiviinin valloittamia seiniä, sitruunapuita ja palmuja. Tässä on seitsemän puutarhaa, jotka nähdessään täytyy hieraista silmiään. Nämäkö muka koti-Suomessa!
Julkaistu 8.4.2019

1. Hiljaisuuden paratiisi

Taiteilija Katriina Karikosken uskomattoman kaunis puutarha sijaitsee Kustavissa. Karikoski kutsuu vanhan kivinavetan rauniossa sijaitsevaa puutarhaansa Hiljaisuuden puutarhaksi. Sitä rytmittävät kaltevat kivipilarit ja viherhuone. Keskellä pulppuaa pieni vesielementti, jota ympäröivät saniaiset, kurjenmiekat ja varjoliljat.

Villiviini on vallannut puutarhan eteläpäädyn. Syksyn tullen muuria peittävän köynnöksen väri vaihtuu leiskuvan puna-oranssiksi.
Myös viinirypäleet viihtyvät niin hyvin puutarhan aurinkoisessa päädyssä, että ne ovat tuottaneet jo useamman viini- ja mehusadon. Lajike on virolainen Zilga-viinirypäle.

2. Värit kuin maalauksesta napattu

Puutarhuri Chatarina Munckin puutarhassa Kirkkonummella kukkien pastellisen harmoninen väriskaala kulkee tulikukan rusehtavasta aprikoosista vaaleanpunaiseen, valkoiseen ja vaaleanviolettiin.

Yksittäisten kasviryhmien sijasta Chatarinaa kiinnostavat laajat näkymät ja suuret linjat. Hän yrittää tietoisesti varata aikaa myös istuskeluun ja ympäristön tarkkailuun.

Alapihan keltaisessa huoneessa kasvaa päivänliljojen lisäksi jättipoimulehtiä, kuunliljoja ja keltalehtistä happomarjaa. Vasemmalla kukkii puistosyreeni 'Tammelan Kaunotar'.
Tarhatulikukka 'Southern Charm' on Chatarinan omia siementaimia. Sen kanssa samassa penkissä kasvaa ruohosipulia ja purppuraheisiangervoa.

3. Italian tuoksuja Imatralla

Ellen Helo on ennakkoluuloton kokeilija, joka on saanut sitruunapuunkin kukoistamaan puutarhassaan Imatralla. Tiiviisti limittäin ja lomittain asettuvien kasvien lehdet ja kukinnot muodostavat kiehtovia graafisia kuvioita.

Polun vartta koristavat ruukkuihin istutetut kallat, keskellä näkyvä sinisarja ja kotkansiipi-saniaisten keskeltä nouseva verililjapuu. Polun vasemmalla puolella korotetun istutusalueen reunus on pesäkuusista. Niiden seurana kasvaa muun muassa puksipuita.
Viherhuoneessa talvehtiva sitruunapuu tekee hyvänmakuisia hedelmiä.

4. Palmuja ja agaaveja

Kasveille allerginen Reino Saarelma perusti Turkuun eksoottisen siirtolapuutarhan, jonka tunnelmassa pääsee pakoon kylmääkin kesää. Puutarhaa komistavat muun muassa banaanit, palmut, sennat, loistoliljapuut ja agaavet.

Agaaven ylväät lehdet nousevat teräväreunaisina samettikukkien muodostaman renkaan keskeltä.
Moni hieraisee takuulla silmiään, kun näkee Reinon siirtolapuutarhan pihassa komean kuitupalmun.

5. Vehreä kukkataivas

Kultasateen oksat kaartuvat polkujen ylle, sinivaleunikot kurkottelevat ilta-aurinkoon ja jasmikkeiden tuoksu tulvahtelee ympärillä. Tätä Vaasassa sijaitsevaa Marita Riskun ja Lars-Ole Barkarin kukkataivasta on rakennettu rakkaudella 15 vuotta – puutarhassa on tuhansia kukkalajeja. Osa harvinaisuuksista on Alpeilta, toiset kuin tropiikista.

Tuskin kukaan uskoisi, että tontti oli alun perin kivistä metsää!
Runsaassa puutarhassa jokainen hetki on erilainen ja ainutlaatuinen. Ruukussa kasvaa afrikanlilja.
Terassin juurella pieni lampi ja soliseva putous heijastavat paratiisimaista kukkarunsautta. Edessä kukkivat muun muassa kesäesikko ja pikkusydän.

6. Mielikuvista vaikka muillekin jaettavaksi

Seijan ja Pentin mökkipiha sijaitsee Hangossa. He halusivat pihasta mahdollisimman luonnollisen ja helppohoitoisen. Tontilla on kesämökin lisäksi myös on pihasauna, maakellari ja touhutupa, jossa Seijalla on savipaja ja Pentti tekee puutöitään.

Maakellarin edustalle siirretty pioni alkoi viihtyä Hangossa vasta, kun siirrosta oli kulunut vuosia.
Tarhakurjenmiekka kukkii mökkipihalla keltaisena.

7. Villiä violettia

Ensi näkemältä ei hevillä uskoisi, että laihialaisen Seija Tuomisen puutarhan kantavana ajatuksena on nuukuus, jonka harjoittamisesta kotipaikkakunta on maankuulu. Tuomisen puutarhan reheviä näkymiä ryhdistävät perinteikkäiden, valkokylkisten koivujen lisäksi muotoonleikatut havu- ja lehtipuut.

Seija on muotoillut lehtikuusia sekä pallon että pylvään muotoisiksi. Penkkiä kiertävä harmaa-ajuruohoreunus on lisätty siemenestä kasvatetun taimen pistokkaista.
Pihakeinua kehystävät eteeriset perennaistutukset.
1 kommentti