Meidän Talo

Paluu 1900-luvun loistoon! Piia ja Timo kunnostivat huonossa kunnossa olleen kyläkoulun perinteitä vaalien

Paluu 1900-luvun loistoon! Piia ja Timo kunnostivat huonossa kunnossa olleen kyläkoulun perinteitä vaalien
Piia ja Timo Helenius palauttivat vanhan kyläkoulun 1900-luvun alun asuun vailla mitään kokemusta vanhojen talojen kunnostamisesta. Viiden vuoden valtava urakka tehtiin itse vanhoja rakennusmateriaaleja hyödyntäen.
Julkaistu: 15.10.2021

Parikymmentä vuotta sitten turkulaiset Piia ja Timo Helenius haaveilivat isosta talosta meren rannalla. Neliöitäkin piti olla runsaasti, jotta saman katon alle mahtuisi oman kodin lisäksi tilat Piian yritystoiminnalle. Antiikkia keräillyt ja välittänyt pariskunta sai asiakkaaltaan vinkin Paraisilla sijaitsevasta vanhasta Domarbyn kyläkoulusta. Ensimmäinen vierailu vuonna 1896 rakennetussa koulussa vakuutti Piian ja Timon siitä, että he olivat vihdoin löytäneet etsimänsä.

– 350-neliöinen talo oli meille riittävän suuri, mutta se oli valtavan huonossa kunnossa. Siitä huolimatta innostuimme talosta ja näimme siinä olevat mahdollisuudet, Piia muistelee.

Kyläkoulu ennen kunnostusta.
Kyläkoulu nyt.

Pariskunta voitti Paraisten kaupungin järjestämän tarjouskilpailun ja sai avaimet uuteen kotiin joulukuun lopussa vuonna 2001.

Muuttokuorma Paraisille kannettiin heti alkuvuonna. Perhe halusi oppia tuntemaan taloa ja sen välittämiä tunnelmia ennen isojen muutoksien tekemistä. Alusta asti oli selvää, että remontista tulisi mittava ja että sitä tehtäisiin huone kerrallaan. Kaikki aiempien vuosikymmenien remonteissa tehdyt epäkurantit materiaalivalinnat piti poistaa. Esimerkiksi lastu- ja eristyslevyt eivät kuulu yli 100 vuotta vanhan talon alkuperäisiin rakennusmateriaaleihin. Tavoitteena oli palauttaa talo 1900-luvun alkupuolen tunnelmaan. Kunnianhimoisena ajatuksena oli tehdä remontti mahdollisimman ekologisesti ja aidosti vanhoja rakennusmateriaaleja hyödyntäen.

”Kiertelimme ensimmäiset vuodet lukuisia purkutaloja ja pelastimme niistä materiaaleja.”

Piia ja Timo eivät ole ostaneet taloonsa juurikaan uutta tai sellaisia materiaaleja, jotka eivät sinne alun perin ole kuuluneet. Heleniukset hankkivat lähes kaikki rakennusmateriaalit purettavista taloista Varsinais-Suomen alueelta, joista he saivat vinkkejä sanomalehtien ilmoituksista ja ystäviensä kautta.

– Kiertelimme ensimmäiset vuodet lukuisia purkutaloja ja pelastimme niistä ikkunoita, peiliovia, listoja, kattotiiliä, lavuaareja, kahvoja ja heloja, Piia kertaa.

Entinen kyläkoulu ennen sen kunnostamista.
Entinen kyläkoulu ennen sen kunnostamista.

Parin mukaan tarttui myös lattialankkuja ja puupaneelia. Erään talon aulasta löytyi niin upean värinen sininen seinä, että sekin kotiutettiin Paraisille – tosin purettuna.

– Seinä on yksi hulluimmista löydöistämme. Se asennettiin lopulta talon toiselle sisäänkäynnille. Kylmiöt sijoitettiin seinän taakse, Piia kertoo.

Heleniukset lähtivät valtavaan remonttiin vailla mitään kokemusta vanhojen talojen kunnostamisesta. He perehtyivät tarkasti talon historiaan ja siihen, millaisista materiaaleista se oli aikanaan rakennettu. He tutkivat myös talosta otettuja vanhoja valokuvia ja kylään jopa kutsuttiin koulussa aiemmin vierailleita kuntalaisia. Talotohtori Panu Kailan kirjat toimivat usein Piian ja Timon iltalukemisena.

”Otimme tulevat remonttihaasteet vastaan innostunein mielin.”

Vaikka pariskunnalla ei ollut liiammin aikaisempaa remonttikokemusta, heillä oli tietotaitoa vanhojen tavaroiden entisöimisestä.

– Olemme aina olleet kiinnostuneita vanhan kunnostamisesta ja siksi suhtauduimme urakkaan maalaisjärjellä. Otimme tulevat haasteet vastaan innostunein mielin. Emme ole koskaan pelänneet työntekoa, Piia miettii.

Veranta rakennettiin remontissa kokonaan uudelleen, jolloin sen kokoa saatiin suurennettua. Lankkulattiat ja ikkunat haettiin vanhasta purkutalosta. Vaaleanharmaa maalisävy löytyi Uulan valikoimasta.
Tuvan komea, lähes viisimetrinen pöytä on 1800-luvun puolivälistä. Se on aikanaan ollut Tarvasjoella sijainneessa kestikievarissa. Pöydän päässä näkyvät tekijän puumerkit. Vieraista moni on halunnut ostaa pöydän itselleen, mutta toistaiseksi se on ollut lopulta liian iso hankinta.
Vanhoista esineistä on tehty kauniita asetelmia esimerkiksi pöytien ja lipastojen päälle.

Remontin edetessä vastaan tuli myös yllätyksiä. Yksi ikävimmistä paljastui lattioiden alta. Lahottajasienen tuhojen vuoksi muutaman huoneen lattiat ja osa hirsiseinistä oli uusittava rossipohjarakennetta myöden. Myös alustassa olevat ja ilmanvaihdon kannalta tärkeät kissanluukut oli muurattu umpeen. Samoin oli tehty tulisijoille. Piia ja Timo piikkasivat muuraukset auki, mutta oikeiden hormien ja peltien yhdistäminen uuneihin vaati parilta omanlaista salapoliisityötä.

Yksi hienoimmista yllätyksistä löytyi keittiöstä.

– Koputtelimme muurattua seinää ja yhtäkkiä kuulimme onton äänen. Oli ihan mahtavaa, että seinän takaa löytyi umpeen muurattu leivinuuni, johon mahtui metrin mittainen klapi, Piia kertoo.

Alusta asti oli selvää, että talon alakertaan sijoitetaan julkiset tilat Piian kokouksiin ja juhliin keskittyvälle yritystoiminnalle. Yläkerta haluttiin rauhoittaa perheen omaksi kodiksi. Silti sekin remontoitiin yhtä intohimoisesti ja samoja periaatteita noudattaen kuin alakertakin. Yksityisen yläkerran lisäksi alakerrassa sijaitseva hulppea keittiö on vain perheen käytössä.

Talon julkinen puoli suunniteltiin viranomaismääräykset huomioiden, joista yksi esimerkki on inva-wc. Sekin myötäilee talon alkuperäistä henkeä.

Tilaa Meillä kotona -uutiskirje!
Saat ihanat kodit, sisustusideat, puutarhavinkit, DIY-ohjeet ja reseptit sähköpostiisi kaksi kertaa viikossa
Yläkertaan johtava portaikko on tehty kokonaan uudelleen vanhoista lattialankuista. Talon ostohetkellä portaikko oli tehty lastulevystä. Helmiponttiseinät ovat alkuperäiset ja ne vain maalattiin.
Tuvan puukaappiin piilotettu lavuaari on yksi Timon luovista ideoista. Kaapin alkuperäinen väri on ollut kirkkaanpunainen.

Pariskunnan vapaa-aika kului pitkälti remonttihommissa. Apuna oli aina silloin tällöin myös sukulaisia ja alan ammattilaisia. Timo teki samaan aikaan palkkatöitä, mikä toi projektiin omat haasteensa.

Pääasiassa hommia paiskittiin koululla kaikki illat, yöt, viikonloput ja lomat. Viiden remonttivuoden jälkeen talo oli viimein valmis vastaanottamaan Piian ensimmäiset asiakkaat.

– Välillä iski kyllä epätoivo, vaikka remontti sujuikin aikamoisessa flow-tilassa. Luovuttaminen ei ollut missään vaiheessa vaihtoehtona, Piia muistelee.

Salin alkuperäiset pönttöuunit kunnostettiin remontissa.

Salin alkuperäinen sisäkatto oli hyvässä kunnossa, mutta se oli laskettu alas ja päällystetty 1970-luvulla energialevyllä. Sadan vuoden aikana sen pintaan oli kertynyt nokea, joka pestiin pois ja nyt alkuperäinen maali on taas esillä. Vanhat lattialankut löytyivät lastulevyn ja muovimaton alta. Ne putsattiin, hiottiin ja maalattiin. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan paperitapetti.
Jugendhuoneen tapetti on ruotsalaisen Duron Gamla Grand.

Nyt 20 vuotta myöhemmin kaikki isoimmat jutut ovat valmiita. Kyläkoulun remontoimisen jälkeen Piia ja Timo ovat rakentaneet tontille useampia erillisrakennuksia. Ne kaikki on tehty ekologisesti ja vanhoja rakennusmateriaaleja hyödyntäen. Vuonna 2008 valmistui rantahuvila ja vuotta myöhemmin maailman ensimmäinen keluva savusauna. Se on erikoisuus, joka kiinnostaa erityisesti Piian kansainvälisiä vieraita. Lisäksi tontilla on majoitusrakennus Villa Aallotar, jonka lasiverannan ikkunat ovat Turun yliopiston vanhat ja peräisin 1800-luvun lopulta.

– Olemme tyytyväisiä ratkaisuihimme. Olemme valintojemme takana emmekä tekisi nyt yhtään asiaa toisin, Piia hymyilee.

Rannassa oleva savusauna on yksi Timon erikoisimmista ideoista. Sen lasiveranta on tehty vanhoista ikkunoista ja myös ovet ovat kierrätettyjä.
Majoitusrakennus Villa Aallottaressa on tilaa kahdeksalle yöpyjälle. Lasiverannan ikkunat ovat olleet Turun yliopistossa 1800-luvulla. Tiilikatto on kierrätetty vanhasta purkutalosta.
Talon julkisivu palautettiin remontissa alkuperäiseen väritykseen. Piia ja Timo saivat vinkkejä väristä talossa aikanaan käyneiltä kuntalaisilta. Lopulta vanhat sävyt löytyivät raaputuksen jälkeen seinien reunoilta. Verantaa suurennettiin remontissa ja katto uusittiin ainoastaan lyhtyjen osalta.

5 kommenttia