Kotivinkki

Daaliat kukkimaan

Daaliat kukkimaan

Daaliat ihastuttavat! Varmista loppukesän kukkaloiste ja istuta ruukkuihin ja kukkapenkkeihin puutarhan primadonnia. Näillä vinkeillä sujuu daalioiden istutus ja hoito!
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Sari Tammikari
Mainos

Daaliat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Harrastajat vaihtelevat ja jakavat juurakonpaloja vanhoista daaliakannoista ja uusia risteytetään jatkuvasti.

Suurikokoiset daaliat loistavat heinäkuusta eteenpäin. Ne kukittavat puutarhaa pitkään ja runsaasti.

Meksikosta kotoisin olevasta daaliasta löytyy lajikkeita joka makuun. Sen runsaalla kukinnalla kukitat romanttisen ja runsaan puutarhan, mutta yhtä lailla tuot moderniin pihapiiriin näyttävän väriyksityiskohdan. 

Kaktusdaalian kukat muistuttavat piikkistä palloa.

Ruukkuun tai maahan

Daaliat voi istuttaa ruukkuun tai suoraan maahan. Jos haluat, että daaliasi kukoistavat, istuta kasvi lämpimään, aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan, kuten suojaiselle seinustalle. Ravinteikas kasvualusta on daalialle mieleen, joten istutusmultaa kannattaa parantaa kompostimullalla. Aurinkoinen terassi tai parveke ovat omiaan ruukkuistutuksille. 

Daaliat ovat arkoja hallalle, istuta siis daaliat ulos, kun hallayöt eivät enää uhkaa tai suojaa istutukset huolellisesti. Maan eteläosissa juurakon voi istuttaa suoraan maahan, mutta pohjoisemmassa esikasvatus aikaistaa kukintaa. 

Liian lämpimässä ja vähässä valossa kasvavista taimista tulee helposti pitkiä ja honteloita, kun ne kurottavat kohti valoa. Viileässä taimista saa helpommin tukevat. Totuta taimet pienissä erissä ulkoilmaan ja alkukesän voimakkaaseen auringonvaloon, joka voi polttaa herkät taimet. 

Istuta daaliat siten, että mukulajuurien päälle tulee multaa noin 5–10 senttimetriä. Tarkista, että edellisvuoden varrentynkä on ylöspäin. Kastele juurtumisen varmistamiseksi.

Daalia tarvitsee runsaasti vettä, mutta se ei siedä juurilla seisovaa kosteutta. Varsinkin ruukuissa kasvavat daaliat kuivuvat herkästi, joten muista kastella säännöllisesti. 

Tue korkeimmat lajikkeet ajoissa, sillä daalian varret voivat tuulisella paikalla katkeilla. Tue daaliat kaarituella tai kepin ja pehmeän narun avulla.

Kun istutat daaliat omaksi ryhmäksi, on juurakoiden nostaminen syksyllä helppoa. Silloin ei tarvitse varoa muiden kasvien juuria.  Jos haluat istutukseen lajien runsautta, sopivat seuralaiset löytyvät trooppisista lajeista, esimerkiksi kannoista. Ne kaivetaan daalioiden lailla syksyisin maasta ja talvetetaan viileässä.  Suosi ruukkuistutuksissa matalia lajikkeita.

Talveksi suojaan Suojaa hallan arat daaliat syksyllä harson avulla ensimmäisiltä hallaöiltä.

Pakkasen purtua lehdet ja kasvusto mustuvat. Katkaise mustunut kasvusto, mutta jätä juurakko vielä maahan.  Nosta juurakko noin viikon kuluttua varovaisesti maasta esimerkiksi talikon avulla, puhdista mullasta ja vie sisälle kuivumaan.

 Varusta nimilapuin ja kirjaa ylös väri ja kasvukorkeus, jotta seuraavana keväänä osaat istuttaa juurakot sopivaan paikkaan. 

Laita kevyesti kuivahtanut juurakko hiekan tai turpeen sekaan tai paperipussiin ja vie viileään, pakkasettomaan tilaan varastoitavaksi. Vuosien varrella kasvava juurakko tuo aina lisää kukkaloistoa ja palkitsee talvettamisen vaivan.

Vinkkejä daalian kasvattajalle

Daalian voi hankkia kevättalvella juurimukuloina, kesäkukkana myytävänä taimena tai kasvattaa itse siemenestä. 

Pääverson katkaiseminen eli latvominen tuuheuttaa taimia, ja kuihtuvien kukkien poistaminen lisää kukintaa. 

Tarkista talven aikana, että talvehtimaan nostamasi juurakot eivät kuivu. Kastele tai sumuttele niitä tarvittaessa kevyesti.

Vaaleanpunainen daalia sopii romanttiseen puutarhaan.

Korkeimmat daalialajikkeet kohoavat jopa metrin parin korkeuteen, matalimmat jäävät 20–30 sentin korkuisiksi.

Saatavilla on hapsottavia kaktusdaalioita ja pyöreähköjä pallodaalioita sekä lumpeen-, pionin-, orkidean-, vuokon- ja krysanteeminmuotoisia lajikkeita.

Tummanpunaiset pompondaaliat tuovat mieleen sametin.

Vaihtoehtoina on yksinkertaisesti kukkivia ja runsaan kerrannaiskukkaisia lajikkeita. Pienimmät kukat ovat muutaman sentin kokoisia, suurimmat kasvavat halkaisijaltaan jopa pariinkymmeneen senttiin. Väriskaala on laaja – puhtaan valkoisesta kermaan, keltaiseen ja oranssiin, vaaleanpunaisesta tummanviininpunaiseen, jopa monivärisiin.

Julkaistu: 11.5.2010