Maku

Juhannusmenu: poimi vinkit juhannusjuhlien herkullisimpiin tarjottaviin!

Juhannusmenu: poimi vinkit juhannusjuhlien herkullisimpiin tarjottaviin!

Juhannusmenu pitää sisällään uusia perunoita, grilliherkkuja sekä tietenkin ihania jälkiruokia. Nappaa täältä vinkit herkulliseen juhannusmenuun ja pistä pöytä koreaksi keskikesän suurinta juhlaa varten.
Teksti Jasmin Raitakari
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Juhannusmenun hilpeä aloitus: drinkki ja pikkuherkkuja ensinälkään

Liimaa pulloihin omat etiketit, niin drinkkitarjoilusta tulee heti persoonallisempi.

Ruoanlaiton lomassa maistuu raikas juoma. Testaa kirpsakka greippi-timjami-punch, joka saa makua greippimehusta ja rommista . Perheen pienimpien ja alkoholiton vaihtoehto on raikas raparperi-limettijuoma.

Ole hyvä, tässä simppeleimmät leipäset ikinä: patonkia, vuohenjuustoa ja mansikkaa.

Supermakeat kotimaiset mansikat kuuluvat juhannukseen. Tarjoile tällä kertaa niitä rapsakoiden leipäpalasten päältä pehmeän vuohenjuuston kera.

Myös itse tehty juhannusjuusto on ihana alkupala. Munajuusto valmistuu helpommin kuin uskotkaan ja se on kätevä tehdä valmiiksi jo aattoa edeltävänä päivänä.

Jättileivästä on hauska leikata juuri omaan nälkään sopiva palanen jos toinenkin.

Silli kuuluu monen juhannusmenun ehdottomiin vakioihin. Helpoimmalla pääset, kun maustat kaupan valmiin sillin uusiksi omenalla, munalla ja kastikkeella ja tarjoilet sen saaristolaisleivän kera. Myös kesäyön jaettava jättikokoinen sillileipä sopii hyvin alkupalapöytään.

Grilli tirisemään ja kesäkasvikset tarjolle

Lankulla grillattu kala saa hiiltyvästä laudasta sopivan savun maun.

Savuisen makuista kalaa ilman savustinta? Kyllä onnistuu, kun nostat grilliin lankunpätkän. Lankulla grillatessa kala pysyy upean kosteana ja saa sopivan savun maun. Testaa thaityylinen lankkusiika ja wasabilla höystetty lankkulohi (ja vältyt grillin siivousurakalta!)

Vartaissa maistuu itse tehty kolamarinadi.

Lihan ystäville maistuvat herkullisessa rommikolamarinadissa kylpeneet grillivartaat. Pujottele puikkoihin vielä tuoretta ananasta, paprikaa ja punasipulia, niin saat tikuista kivan värikkäät. Voit myös tehdä marinadia tuplasatsin ja marinoida toisessa kulhossa pari pakettia tofua kasvisvartaita varten.

Uuden sadon kasvikset maistuvat ihanilta paahdettuna, oliivien ja rosmariinin kera. Viimeistele kulhollinen ripauksella ylläriä ja murskaa kasviksien joukkoon rapsakan suolaisia perunalastuja. Jos mökiltä ei löydy uunia, testaa näitä uusia pottuja grillattuna.

Kaunein kesäsalaatti on reilusti runsas.

Koska juuri nostetuista kasviksista ei voi saada tarpeekseen, niitä viipaloidaan myös värikkääseen suvisalaattiin. Rouskuvat retiisit, porkkanat ja kesäsipulit kaveeraavat makeiden mansikoiden ja herneenversojen kanssa.

Aina mahtuu palanen raparperiherkkua

Hurmaavan valkoisen raparperijuustokakun viimeistelee kerros smetanaa.

Miten olisi viipale kakkua? Raparperipiirakka on alkukesän kiistaton kunkku, mutta kokeileppas tällä kertaa upottaa raparperit täyteläiseen juustokakkuun. Elegantin valkean juustokakun pinnalle tulee vielä kirkkaan valkea smetanakerros ja kasa mansikoita.

Isoon purkkiin kasattu trifle on kätevä valmistella etukäteen ja koota juuri ennen herkkuhetkeä.

Vaan mitä tarjota uunittomalla mökillä? Vastaus on ihanan runsas ja rento, isoon lasipurkkiin itse tehdyistä pistaasimarengeista, mascarponerahkasta ja mansikka-raparperihillosta koottu raparperitrifle. Voit tehdä marengit, hillon ja rahkan valmiiksi jo kotona. Mökillä tarvitsee vain koota herkku ja kaivaa lusikat esiin.

Julkaistu: 11.6.2018