Meidän Mökki

Carinan ja Johnnyn harras haave saarimökistä toteutui, ja nyt huvila merenrannassa kutsuu rentoutumaan ympäri vuoden

Carinan ja Johnnyn harras haave saarimökistä toteutui, ja nyt huvila merenrannassa kutsuu rentoutumaan ympäri vuoden
Carina ja Johnny tyytyivät vuosia tekemään retkiä heidän saaritontilleen, koska rakentaminen saareen tuntui liian haastavalta. Kuusi vuotta sitten tapahtui jotain yllättävää, joka muutti kaiken.
Julkaistu 3.1.2019

Jo 17 vuoden ajan Johnny ja Carina Holm ovat kävelleet näillä rannoilla Mustasaaressa Pohjanmaalla. Tällä kertaa seuralaisena on puhaltava tuuli. Aikoinaan retket päättyivät Övre Hamnskäret -saaren suosikkirantaan, jossa paistettiin makkaraa ja syötiin eväitä. Nyt samassa paikassa seisoo pariskunnan mökki.

Rakentamaton maapaikka kuului aikoinaan Johnnyn isoisälle. Johnny ajatteli, että saaritontti olisi liian työläs rakentamiseen. Tarvikkeet olisi jouduttu kuljettamaan lautalla ja veneellä, mikä olisi ollut vaivalloista ja kallista.

Tilanne muuttui vuonna 2012, jolloin tielle saatiin lupa. Manner yhdistettiin saareen sillalla, jonka kustannukset jaettiin saaren mökkiläisten kesken. Alle kymmenentuhannen euron kertakorvaus tuntui parista siedettävältä.

Mielessä muhinut mökkiprojekti päätettiin toteuttaa. Alkajaisiksi Carina ja Johnny ostivat rantasaunan, joka tuotiin nosturiautolla kokonaisena paikalle komeasti uutta tietä pitkin vuonna 2013.

Saunamökki palveli tarpeellisena tukikohtana rakentajille.

Oleskeluhuoneeseen tulee lisää tilan tuntua jättimäisen seinäpeilin ansiosta. Carinan äiti osti sen aikoinaan antiikkiliikkeestä. Puuesineet Carina on valinnut oman kauppansa hyllyiltä.
Kamiina ostettiin ruotsalaisesta Spis & Kamin Laholm -yrityksestä ja kierreportaat Englannista. Sisustustiilet esiladottiin lattialle ennen asennusta.

Päämökin Carina hahmotteli yhdistelemällä tulitikkurasioita mökin muotoon. Muotokieli mukaili mallia, jonka hän oli nähnyt tanskalaisessa rakennusohjelmassa.

– Minulla oli suunnitteluvastuu, mutta Johnny tilasi täydelliset kierreportaat Englannista oleskeluparvelle, Carina suitsuttaa.

Nykyään parvi on pikkuneitien valtakunta. Lelut ja prinsessaleikit valloittavat yläkerran, jos sitä ei tarvita vierasvaraksi.

Päämökin pohjat kaivettiin vielä samana vuonna.

– Apuna maansiirtotöissä oli tuttu, kokenut kaivinkonekuski. Haastava rinne ja sen ympäristön kaivaminen eivät olisi onnistuneet ihan jokaiselta, Johnny toteaa.

Carina tilasi sopivan rosoisen makuuhuonetapetin Rebel Wallsilta. Vanhat rautasängyt ostettiin antiikkiliikkeestä. Sängyn alle sovitetut vanhat työkalulaatikot tuovat lisää säilytystilaa.
Lattioiden vanhahtava kulutuspinta on syntynyt Carinan toiveiden mukaan. Rakennusaikana työmiehet saivat luvan kanssa kolhia lankkuja. Suuri ruokapöytä on hauskasti samaa näköä lattian kanssa. Se on sijoitettu suurten ikkunoiden eteen, mistä voi ihailla merinäkymää.

Sisätyöt toteutettiin pimeinä syys- ja talvi-iltoina. Johnny ja Carina muistelevat eläneensä kiivaimman ajan einesruoalla. He viettivät puolen vuoden ajan kaiken vapaa-aikansa työmaalla. Apuna heillä oli paikallinen timpuri, Carinan poika ja eläkkeellä oleva mökkinaapuri.

– Mieleenpainuvinta oli jättimäisten paneelikasojen maalaus. Se piti toteuttaa muutaman päivän aikana, mikä koetteli turnauskestävyyttä, Carina kertoo.

Pinnat tehtiin Carinan suunnitelmien pohjalta. Seinän rouheat tiilet hahmoteltiin ennen asennusta lattialle oikeaan järjestykseen.

Keittiön saareke rakennettiin Ikean posliinialtaan ympärille. Kalusteet ostettiin vaasalaisesta keittiöliikkeestä. Välitilassa patinoituneet metallilaatat korvaavat laatoituksen.
Johnnyn keittiövuoro vaatii tyyliin sopivan essun.
Carinan lempiastiat ovat sävyiltään tummia. Arabian Ruska kuuluu tällä hetkellä käytetyimpiin.
Keittiön ja eteisen väliseen seinään tehtiin ikkuna.

Johnny tilasi ison kamiinan Ruotsista ja jääkaapin Saksasta. Carina suunnitteli keittiöön ruokakaapin, joka on oikea tilaihme. Siellä on myös mökin vesivarasto suurissa säiliöissä.

– Jos pitäisi valita yksi paras ratkaisu, se olisi juuri tämä, Carina kiteyttää.

Iso pöytä on Johnnyn rakentama, ja sen ääreen mahtuu iso joukko. Ruokaillessa voi nauttia merinäkymistä.

Carinan ja Johnnyn mökki on sopivasti saarten suojassa. Silti punainen traktori on talvisin Johnnylla kovassa käytössä ja välttämätön tien kunnossapidossa. Pihalta kuuluva jyrinä kertoo aurauksen olevan käynnissä. Urakan päätyttyä lämmitetään sauna, kuten kaikkina muinakin mökkipäivinä. Sillä aikaa kun sauna lämpenee, kävellään jäällä, juodaan retkikahvit ja mietitään aikaa, jolloin unelmana oli rakentaa tiettömän tien päässä olevalle saarelle huvila ja sauna.

– Tutulla jäällä kävellessä tulee aina nostalginen olo. Silloin joskus unelma oli utopiaa, nyt totta, Carina toteaa.

Lumiaura odotti jo romutusta, kun Johnny osti sen. Uudet renkaat, täydellinen huolto ja puunaus tekivät siitä traktorin moitteettoman apurin.
Saunamökkiin on tulossa tummanharmaa pinta.

Oikaisu ma 7.1.2019 klo 12.30: Jutussa luki, että Mustasaari olisi osa Vaasaa, vaikka Mustasaari on itsenäinen kunta. Tieto nyt korjattu.

4 kommenttia