Brittiklassikot
Ruoka
Brittiklassikot
Vaikka englantilainen keittiö ei kuulukaan kehutuimpiin, löytyy saarivaltion keittokirjoista ruokalajeja, jotka ovat tunnettuja ja hyviksi havaittuja ympäri maapallon.
Julkaistu 28.4.2011
Maku

Iso-Britannian ruokakulttuuri on saanut vaikutteita lukuisista siirtomaista ja vastaavasti englantilaiset perinneruoat ja ruokailutavat ovat siirtyneet siirtomaihin. Varhain alkanut teollistuminen kuihdutti maaseudun perinteistä keittotaitoa. Ranskalaisen keittiön vaikutukset näkyvät edelleen, olihan se pitkään yläluokan ruokakulttuurin perustana. Tänä päivänä Brittein saarilla, erityisesti suurkaupungeissa, kukoistaa hyvien ravintoloiden ja mestarikokkien aikaan saama tasokkaan ruoan kulttuuri.

Hyvistä raaka-aineista huolellisesti valmistettuna saarivaltakunnassa ruoka on hyvää ja konstailematonta – monin verroin väritöntä ja vetistä mainettaan parempaa. Sunnuntaipäivällisten klassikoiden joukkoon kuuluvat lammaspaisti minttuhyytelön kera ja paahtopaisti Yorkshire-vanukkaiden kanssa. Jauheliha-perunasoselaatikko, Shepard’s pie, samoin kuin erilaiset ruokaisat piirakat vievät nälän arkenakin. Fish and chips, uppopaistettua kalaa ja perunoita, saa ostaa katukioskeista, mutta se on suosittu lounasruoka niin kouluissa, kodeissa kuin pubeissa.

Englantilainen aamiainen tarkoittaa hotellikielellä runsaasti erilaisia paistettuja ruokia: munia, pekonia, makkaroita, tomaatteja ja herkkusieniä. Paahtoleipä appelsiinimarmeladin kera, erilaiset murot ja hedelmät, joskus jopa pavut, savusilli tai munuaiset kuuluvat myös päivän ensimmäiselle aterialle. Tuhtiudesta johtuen tarjolla on usein myös liotettuja luumuja vatsan toiminnan takaamiseksi.

Tunnetuimmat juomat ovat tee ja olut. ”Nice cup of tee” helpottaa niin kostean ilmaston aiheuttamia kolotuksia kuin sydänsurujakin. Kello viiden tee on maailmankuulu aitoenglantilainen seurusteluhetki, jolloin teen kera tarjotaan pieniä kerrosleipiä kolmioiksi leikattuina, skonsseja hillojen ja kermavaahdon kanssa, hedelmäkakkua ja keksejä. Englantilaiset panevat teehensä mielellään maitoa. Ne, jotka eivät välitä maidosta, puristavat teekuppiinsa hiukan sitruunaa.

Olutta on useita laatuja ja satoja merkkejä. Työpäivän päätteeksi, pubin tiskillä vaihdetaan kuulumiset tuopillisen kera. Tyypillisimmät oluet ovat pintahiivaolut, ale, sekä tumma, vahva ja täyteläinen stout.

3 kommenttia