Viherpiha

Bloggari Nina Gustafssonin puutarhassa yhdistyvät kauneus ja romuromantiikkaa: "Tarhurin persoona saa näkyä"


Suosittua Min Eden -puutarhablogia kirjoittavan Nina Gustafssonin puutarhassa kukkivat kasvien lisäksi myös ruoste ja huumori.
Kuvat Teija Tuisku

Rennosti kasvavan pensaskärhön tukena on maahan isketty, ruosteen täplittämä talikko. Ainakin yhtä paljon elämää nähneet lapiot seisovat seinää vasten kunniarivistössä Nina Gustafssonin puutarhassa Pietarsaaressa.

– Rakastan patinoituneita puupintoja ja rupiseksi ruostunutta rautaa yhtä paljon kuin kasvejani. Niistä kaikista muodostuu puutarhani oma tyyli, Nina kuvailee.

Hänen mielestään puutarhassa jos missä saakin näkyä tarhurin oma persoona. Ninan kohdalla se tarkoittaa romuromantiikkaa, kauneuden kaipuuta ja huumoria. Viimeksi mainitusta kertovat vaikkapa vanhaan ja kolhiintuneeseen punamultamaalipurkkiin istutetut tulipunaiset pelargonit tai pyykkinarulle tarkoituksella liehumaan jätetyt, kirpputorilta löytyneet naisten alushepenet.

Nina rakastaa vanhojen tavaroiden patinoituneita pintoja. Hän piristää asetelmia ruukkukukilla, kuten tuoksuvalla laventelilla. Harmaantunut puuaitta näyttää ikäistään vanhemmalta. Siellä säilytetään talven polttopuut. Nina istuttaa ruukkuihin myös monivuotisia kasveja, kuten keijunkukkia tai tarhatulikukkaa.

Nina alkoi rakentaa puutarhaansa reilut kymmenen vuotta sitten perheen uuden omakotitalon paljaalle pihalle. Alussa hänellä oli tarkoituksena kerätä sinne vain vanhanajan kasveja, hempeissä väreissä kukkivia unikkoja, särkyneitäsydämiä ja muita perinneperennoja sekä ruusuja ja syreeneitä.

Viime aikoina Nina on kuitenkin istuttanut alkuperäisten kasvien tilalle yhä enemmän uusia taimia, etenkin pioneja. Keräilijän luonteeseen kuuluu halu hankkia kulloisiakin kasvi-ihastuksia lisää.

– Puutarhanhoidon yksi viehättävimmistä piirteistä on se, että siinä oppii koko ajan uutta – ja innostuu uusista asioista.

Kasvihuoneen edustalla kukkivat valko- ja punakukkaiset tähtiputket, särkyneetsydämet sekä pikkusyreeni 'Palibin'. Vihreävalkoraitainen heinä on viiruhelpi. Ninan kasvihuoneessa on tilaa niin kasveille kuin taiteellekin.

Nurmikko pienenee

Puutarhan keskustassa viheriöivän nurmikon pinta-ala on vuosi vuodelta vähentynyt, kun Nina on nipsaissut siitä lisää tilaa projekteilleen. Vaikka kau­neus on kaikki kaikessa, Nina kiinnittää puutarhaa suunnitellessaan huomiota myös käytännöllisyyteen. Yksi parhaimmista ideoista oli latoa perenna-alueiden ja nurmikon väliin kolmen betonitiilen levyinen reunus samaan tasoon nurmikon kanssa. Nurmikon saa leikattua kerralla reunojaan myöten siistiksi, kun ruohonleikkurin toisen laidan renkaat kulkevat kapean tiilikäytävän päällä.

Nina on ominut puutarhakäyttöön myös puutarhan perälle pystytetyn tunnelmallisen halkovajan ympäristön. Sen harmaat puupinnat ovat täydellinen tausta kauniiden esineiden ja ruukkuistutusten kokoelmille. Inspiraatiota itsekin bloggaava Nina saa sekä puutarhablogien maailmasta että säännöllisesti kokoontuvasta pietarsaarelaisten puutarhaharrastajien porukasta.

– Minun mielestäni nurmikkoa voisi olla vielä nykyistäkin vähemmän, mutta täytyy kuunnella muunkin perheen toiveita. Tontilla on tilaa tuhat neliötä, joten täällä mahtuu vielä toteuttamaan uusiakin ideoita.

Pyykkinarulla huluavat hepenet ovat Ninasta veikeä lisä puutarhan rempseään ja romuromanttiseen tunnelmaan. Puutarhan keskiosan nurmikko on säilynyt muun perheen toiveesta. Ninasta siitä voisi lohkaista nykyistä suuremman osan istutuksille. Erilaiset kuunliljat komeilevat omenapuukaarien alla.

Hyötyviljelyä toisaalla

Viime aikoina Nina on kiinnostunut myös hyötyviljelystä, mutta hän ei löytänyt puutarhastaan riittävästi tilaa keittiöpuutarhalle. Ratkaisuna oli hankkia sitä varten erillinen viljelypalsta. Sadan neliön alalla saa kasvattaa myös monivuotisia kasveja, joten Nina on istuttanut sinne esimerkiksi raparperia ja viinimarjoja.

– Ensin minua harmitti, etten saanut kasvimaata kotipihaan. Nyt tuntuu oikeastaan aika hauskalta käydä puutarhatöissä palstalla. Siellä en edes kiinnitä niin paljon huomiota siihen, miltä kaikki näyttää. Pääasia on, että saan satoa.

Tuorein puutarhan uudistus on vielä pahasti kesken. Ninan suunnitelmien mukaan hänen kesälomansa aikana autotallin taakse syntyy viihtyisä varjopaikka pienen vesiaiheen ja tyttären vanhan sohvasängyn ympärille.

Nina asettelee mirrinmintun kukkia vanhoihin pulloihin rennoksi asetelmaksi. Kaunista ja tuoksuvaa! Miksi kätkeä vanha ruostunut lapio, kun siitä saa myös kauniin koristeen ja tuen kookkaille perennoille. Tähtiputket, herukat ja muut vanhanajan kasvit toivat pienen oleskeluryhmän ympärille nopeasti Ninaa viehättävää runsauden tuntua.

Ninan pihan pääelementit

  • Perinneperennat
  • Ruukkukasvit
  • Runsaus kasveissa ja koristeissa
Julkaistu: 29.6.2018