Avotakka

Bloggaaja Sara Parikka Sohvaryhmä-podcastissa: "Lapset ovat tuoneet kotiin väriä ja rentoutta"

Bloggaaja Sara Parikka Sohvaryhmä-podcastissa: "Lapset ovat tuoneet kotiin väriä ja rentoutta"
Miten kodista saa kauniin ja toimivan, vaikka siellä on lapsiperheen sotkut ja tavarapaljous? Yrittäjä, bloggaaja Sara Parikka on juuri rakentanut talon ja kertoo, kuinka hän siinä onnistuu.
Julkaistu: 20.3.2020

Koti on ennen kaikkea elämää varten, tuumaa yrittäjä, suosikkibloggaaja Sara Parikka, joka on juuri muuttanut rakennuttamaansa hirsitaloon. Avotakan Sohvaryhmä-podcastin toisen kauden avausjaksossa puimme hänen kanssaan arkista haastetta: miten kodista saa kauniin ja toimivan, kun siellä asustaa lapsiperhe?

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Sara Parikka -jakso:

Koti palvelemaan omaa arkea

Yrittäjä, bloggaaja Sara Parikka on aina ollut koti-ihminen ja tykännyt sisustaa. Kolmatta lastaan haastatteluhetkellä odottava Sara on huomannut, että raskausaikana iskee pesärakennusvietti ja äitiyslomalla tulee halu sisustaa koti uusiksi. Varsinkin nyt, kun Sara on perheineen juuri muuttanut rakennuttamaansa taloon.

Sara ja näyttelijä Mikko Parikka ovat päässeet toteuttamaan taloprojektissa toiveitaan ja valitsemaan juuri heidän perheelleen sopivat ratkaisut.

– Me halusimme yhteistä tilaa mahdollisimman paljon mutta lapsille omat huoneet. Ja erillisen kodinhoitohuoneen, jossa on oma sisäänkäynti kuraisille lapsille. Kun menen kylpyyn tai saunaan, minun ei tarvitse nähdä kodinhoitohuonetta, koska tiedän, että siellä on 80–90 prosenttia ajasta kaikennäköistä muistuttamasta, mitä pitäisi tehdä, Sara sanoo.

Tärkeää on sekin, että tontti on rauhallinen eikä rajaudu katuun, kuten edellisessä kodissa, joten neljä- ja kuusivuotiaat tyttäret voi turvallisin mielin päästää pihalle. Vanhempien ikioma paikka on parveke, johon pääsee heidän makuuhuoneestaan.

– Yksi toive, jonka nyt pystyimme järjestämään, oli vessasta erillinen kylpytila. Mieheni nimittäin tykkää käydä suihkussa usein juuri ennen vieraiden tuloa. Aiemmassa kodissa vessa oli samassa tilassa ja höyrystyi kosteannihkeäksi! Sara kertoo ja nauraa.

Paljon kokkaileva Sara sai nyt pitkään haaveilemansa 8–10 hengen ruokapöydän ja saarekkeen. Hän pitää siitä, että voi laittaa ruokaa saarekkeen äärellä ja muu koti lasten touhuineen avautuu edessä.

Lapsenkestävät materiaalit

Parikoiden taloprojektissa Sara oli vastuussa materiaali- ja kalustevalinnoista.

– Kriiseytin kyllä niistä jokaisen ihan vielä viime vaiheessa. Se oli miehelleni tietysti aika raskasta! Aina tuli mietittyä, onko valinta sittenkään hyvä, Sara naurahtaa.

Materiaalivalintoja ohjasivat paitsi lapsiperheen tarpeet myös se, että talo on tehty hirrestä. Lattiaan saattoi valita kovan, helppohoitoisen pinnan. Alun perin he ajattelivat mikrosementti- tai betonilattiaa mutta päätyivät isoon keraamiseen laattaan. Se on Saran mielestä kauneinta koko kodissa.

Sarasta tuntuu, ettei lasten takia ole juuri tarvinnut tehdä kompromisseja sisustuksessa. Ruokapöydän alle hän tosin haluaisi maton, mikä ei ole nykytilanteessa järkevää. Sitä saisi olla koko ajan putsaamassa. Muualla kotona hänellä on rohkeasti jopa valkoinen matto.

Lapsilleen hän opettaa kunnioittamaan huonekaluja ja valaisimia, ettei miten tahansa voi niissä roikkua. Kädet pitää pestä aina ulkoa tullessa ja ruokapöydästä lähtiessä tahmajälkien hillitsemiseksi.

– Meillä käy paljon lasten kavereita kylässä, ja haluan, että meillä voi leikkiä ja riehuakin. Materiaalien pitää olla sen mukaisia, ettei niistä tarvitse olla koko ajan varoittelemassa. Kuitenkin eläminen on kotona se tärkein juttu. Lapset ovat tuoneet kotiin väriä ja vielä enemmän rentoutta, koska eiväthän tyynyt pysty koko ajan pysymään suorina ja viltit kauniisti.

Lapsi saa sisustaa

Tavarakaaoksen kurissa pitämiseen Saralla on tärkeä periaate: Hän pyrkii pitämään tavaramäärän aisoissa ja hillitsemään sisään tulevan tavaran määrää. Hän lahjoittaa ylimääräisiä kierrätykseen ja suosii askarteluun ja piirtämiseen liittyviä lahjoja.

Koti pysyy järjestyksessä, kun kaikella on oma paikkansa. Pariskunta työskentelee paljon kotona, joten työpapereille on varattu omat senkit.

Kun perheen pikkuneidit saivat nyt omat huoneet, he ovat olleet innoissaan mukana laittamassa tavaroita vanhempien neuvomille paikoille. Laatikoihin lisätään vielä kuvakortit, että pienikin tietää tavaroiden paikat.

– En olisi uskonut, miten iso asia lapsille on oma huone. He puuhailevat aivan innoissaaan huoneissaan ja nauttivat tosi paljon omasta tilasta, vaikka ovat niin pieniä. He eivät ole edes kaivanneet telkkariohjelmia.

Oman huoneen ansiosta olohuoneeseen ei enää kulkeudu niin paljon leluja.

Tytöt ovat saaneet olla paljon mukana oman huoneen sisustamisessa, esimerkiksi verhojen valinnassa. Sara sanoo saaneensa jo aiemmin tyydytettyä tarpeen stailata lastenhuone alusta loppuun.

– Valitsin tosin molemmille tytöille höyhenvalaisimet, joita mieheni ei koskaan kelpuuttanut meidän makuuhuoneeseen.

Kommentoi »