Stefan Knopmanin mielestä puutarhan pitää kertoa tarinaa. Osa Stefanin ja hänen vaimonsa Tarja Stranden puutarhasta kertoo ikuisen kesän kaipuusta.
– Harrastan puutarhan lisäksi lintuja. Olen matkustanut paljon tropiikissa perheen kanssa ja harrastajien linturetkillä, Stefan taustoittaa.
Viidakon tunnelma, ikivihreys, rehevyys ja kasvun voima kiehtoivat Stefania niin, että nyt hän voi tehdä puutarhassaan Espoossa mielikuvamatkan tropiikkiin.
– Bambut ovat olennainen osa puutarhan trooppista vaikutelmaa, Stefan sanoo.
Häntä viehättävät bambujen eksoottinen luonne ja kasvutapa. Lehdet ja niiden muodot ovat hänelle kasvissa tärkeämpiä kuin kukinta.
Ensimmäisen bambunsa Stefan osti 17 vuotta sitten.
– Taimi osui puutarhaliikkeessä silmiini sattumalta. Se oli matalakasvuinen pikkubambu Pleioblastus pumilus, Stefan kertoo.
Matkassa oli huonoa tuuria, sillä bambu kukki jo heti seuraava kesänä.
– Bambut kukkivat lajista riippuen 60–100 vuoden ikäisinä, ja sen jälkeen kasvi yleensä kuolee.
Stefan kuitenkin keräsi pikkubambustaan siemenet talteen ja kylvi ne.
– Sain monta uutta tainta, mikä nopeutti suunnitelmaani käyttää pikkubambua maanpeittokasvina metsäpuutarhan reunassa.
Bambun kasvatus on helppoa aloittaa, sillä taimia on verrattain hyvin saatavilla. Stefan kertoo hankkineensa osan taimistaan Ruotsista, mutta valtaosa on peräisin kotimaan puutarhamyymälöistä.
Hän on huomannut, että bambut pärjäävät varjoisissa oloissa, mutta aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa niistä kasvaa rehevämpiä ja kookkaampia.
– On yksi poikkeus. Jättibambulaji Phyllostachys bissettii tarvitsee kaiken auringonvalon, mitä se täällä voi saada.
Bambuja on Stefanin mielestä hyvä pitää silmällä, sillä hyvin viihtyessään esimerkiksi sasa- ja jättibambut leviävät voimakkaasti maavarsillaan.
– En ole hillinnyt leviämistä muuten kuin varsia katkomalla, mutta vaimoni on huolestunut perunamaan puolesta.
Bambun kasvatus – Stefanin vinkit istutukseen ja hoitoon
1. Panosta kasvualustaan
Multava ja vettä läpäisevä maa on paras. Bambut eivät kestä liikamärkyyttä.
2. Valitse tyyni paikka
Istuta bambut suojaisaan kohtaan. Ne ovat arkoja talven ja varhaisen kevään kylmille tuulille, jotka kuivattavat lehtiä.
3. Anna ravinteita
Lannoita bambuja yleislannoitteella heti lumien sulettua.
4. Suojaa talveksi
Taivuta kasvi alas talveksi. Sopiva aika on suojakelillä ennen pakkasia, jotta varret eivät katkea. Laita kuormalavoja varsien päälle painoksi. Näin ilma kiertää suojaavan lumen alla paremmin. Matalat lajit voit suojata lehtikatteella. Kun viimeisimmätkin pakkaset ovat väistyneet keväällä, kaivele kasvit varovasti suojauksistaan, jotta bambut eivät ala homehtua niiden alla.
5. Varjele ahavalta
Suojaa bambu muiden ikivihreiden kasvien tapaan kuivattavalta kevätauringolta.
6. Hillitse leviämistä
Rajaa juuriesteellä voimakkaasti leviävien bambujen kasvupaikat, jotta kasvit eivät valtaa puutarhaa hallitsemattomasti.
7. Poista kuivuneet
Bambu sietää hyvin leikkausta, mutta ei yleensä tarvitse sitä. Riittää, kun poistat kuivuneet varret keväällä.
Todelliset haasteet bambun kasvattajalle tulevat kuitenkin talven myötä.
– Hyvä talvisuojaus on kaikkein oleellisinta bambujen kasvatuksessa. On tärkeää, että bambu säilyy talven yli vihreänä, jotta yhteyttäminen ja kasvu pääsevät keväällä heti käyntiin, Stefan kertoo ja toteaa vuoden 2016 lumettoman pakkastalven olleen bambuille tuhoisa.
– Fargesia rufat kuolivat kokonaan ilman lumisuojaansa, ja muidenkin lajien maanpäälliset varret kuivuivat. Meni pari vuotta ennen kuin bambut olivat täysin toipuneet.
Järjestetty kaaos on Stefanin luonnehdinta puutarhansa viidakkomaiselle osalle.
– En halua istuttaa kasveja sinne tänne ilman ajatusta kokonaisuudesta. Olen tässäkin osassa ensin miettinyt, mitä bambulajeja haluan. Sen jälkeen olen sommitellut niitä valovaatimusten mukaisiin kasvupaikkoihin niin, että eri lajit sopivat yhteen. Tavoitteenani on ollut, että kokonaisuus olisi mahdollisimman luonnonmukainen ja harmoninen.
Koska puutarha, saati viidakko, ei ole koskaan valmis, suunnittelu jatkuu.
– Keltakirjavalehtinen Pleioblastus viridistriatus olisi värinsä vuoksi vielä hieno lisä, Stefan suunnittelee seuraavaa hankintaansa.
Bambun kasvatus – lajeja Stefanin puutarhasta
- Kuvassa vasemmalla on sasabambulaji Sasa kurilensis, joka on kestävä ja voimakkaasti leviävä laji. Se voi kasvaa yli kaksimetriseksi. Viihtyy jopa täysin varjoisalla paikalla.
- Pieni oksa ylempänä on jättibambulaji Phyllostachys aureosulcata. Kauniit kellertävät varret kasvattava laji voi kasvaa jopa yli kolme metriä korkeaksi. Huonekaluissa käytettävä bambu on yleensä jättibambua. Sukuun kuuluu yli 50 eri lajia.
- Alarivissä keskellä on ruokobambulaji Fargesia rufa. Kauniin nuokkuvan kasvutavan omaava laji kasvaa kahdessa vuodessa parimetriseksi. Yleisesti saatavilla. Mätästävä laji, joka leviää maltillisesti. Voidaan käyttää myös aitakasvina. Samaan sukuun kuuluvat vuoriruokobambut ovat jättiläispandojen ensisijaista ravintoa.
- Pikkuinen hento oksa keskellä kuvaa on pikkubambu Pleioblastus pumilus. Se on matala, kaunis maanpeittokasvi. Leikataan alas keväällä, koska edellisvuoden kasvusto kuivuu talvella.
- Isoin oksa on sasabambulaji Sasa senanensis, joka on kenties kestävin isolehtisistä bambuista. Hyvin eksoottiset kiiltävät lehdet. Voimakkaasti leviävä laji voi kasvaa 180 senttiä korkeaksi. Laji on kaksineuvoinen eli hede- ja emikukat ovat samassa yksilössä. Kotoisin Sakhalin alueelta Japanista.
- Oikealla alhaalla on jättibambulaji Phyllostachys bissetii. Jopa yli neljä metriä korkeaksi kasvava laji, jonka varret voivat olla lähes onkivavan paksuiset. Leviää voimakkaasti. Lähtöisin Kiinan Sichuanista.