Avotakka

Hirsi vieköön! Asuntomessutalojen sisustaja Johanna Hernesniemi valitsi perheensä taloon suosikkimateriaalinsa: "Hirsitalossa on hyvä hengittää"

Hirsi vieköön! Asuntomessutalojen sisustaja Johanna Hernesniemi valitsi perheensä taloon suosikkimateriaalinsa: "Hirsitalossa on hyvä hengittää"
Sisustussuunnittelija Johanna Hernesniemi on urallaan sisustanut monta kodikasta ja hengittävää hirsitaloa asuntomessuille. Sellaisen hän valitsi myös nelihenkiselle perheelleen ja raikasti puupintojen runsauden valkoisella katolla ja lattialla ja mustilla yksityiskohdilla.
Julkaistu 7.6.2022

Metsän reunassa seisovaa mustaa harjakattoista omakotitaloa ei oikeastaan edes tajua hirsitaloksi ennen kuin astuu sisälle. Paljaista seinähirsistä tulee välittömästi kodikas tunnelma. Talon asukas, sisustussuunnittelija Johanna Hernesniemi kertoo rakastavansa sekä uusia että vanhoja hirsitaloja.

– Niissä on hyvä hengittää. Hirsitalo on ekologinen ja tunnelmaltaan rauhoittava, hän sanoo.

Pari vuotta vanha moderni hirsitalo sijaitsee Vuoreksessa Tampereella, ja sen rakennuttaja on Ollikaisen hirsirakenne. Neliöitä talossa on 121,5.

Vuoreksessa sijaitseva omakotitalo on rakennettu entiselle asuntomessualueelle. Messut järjestettiin siellä vuonna 2012. Ikkunankarmeja myöten musta hirsitalo sai sähäkän väritehosteen sisäänkäyntiä suojaavasta rimaseinäkkeestä.

Johanna, jos kuka, tietää myös hirsitalon sisustamisen haasteet. Hän on oman kotinsa ohella sisustanut useita hirsitaloja asuntomessuille. Puupintojen runsaus voi pahimmillaan olla aika dominoiva.

– Jos hirsitalon sisustaisi pelkästään puisilla kalusteilla, koti alkaisi muistuttaa saunan pukuhuonetta, hän sanoo.

Johanna on raikastanut kotinsa vaaleita puupintoja valkoisella paneelikatolla ja valkolakatulla parketilla. Mustat kalusteet ja portaat taas tuovat ryhdikkyyttä ja kontrastia.

Mustat detaljit yhdistävät

Lattia on Timberwisen valkolakattu saarniparketti.
Ruokailutilassa on Menun pöytä ja Ton 18 -tuolit sekä Lampe Gras 214 -seinävalaisin.

Siro teräsportaikko erottaa keittiön ja olohuoneen toisistaan. Johanna halusi Gradon portaisiin parkettiin sopivat valkoiset askelmat.

Moeben kirjahyllyn tammisissa hyllyissä on samoja sävyjä kuin hirsiseinän oksakohdissa. Sirot teräsjalat yhdistävät hyllyä ja muita oleskelutilan kalusteita, kuten Menun pöytää ja Fogian sohvaa. Perheen lapset seuraavat usein huvittuneina äitiään, joka tekee hyllyyn uusia asetelmia viikoittain.

Keittiö näköalapaikalla

Perheen tyttären Ellan mielestä on hyvä, että saarekkeen äärestä näkee olohuoneeseen. Päivittäin käytössä oleva Marimekon tee- ja kahviserviisi on sijoitettu Vippin metallisiin seinähyllyihin.
Pöydän voi kattaa helposti sisälle tai ulos. Suuri ruukku on Ferm Livingin.

Keittiö oli alun perin sijoitettu pitkälle seinälle, mikä teki siitä käytävämäisen. Johanna suunnitteli keittiön uusiksi siten, että päätyseinä tuli hyötykäyttöön. Puustellin kaapistoissa on hyvin säilytystilaa, tasot ovat kvartsia. Viinikaappi on sijoitettu kätevästi ruokapöydän viereen.

Johanna löysi puolisonsa konjakkipulloille 101 Copenhagenin rottinkisen Hako Bar -säilytyskalusteen, jonka sirot jalat eivät blokkaa maisemaa.

Terassi tuo lisää oleskelutilaa

Kuppimaiset tuolit ovat Jyskistä ja säänkestävä vinyylimatto on Chilewichin. Johanna on kutonut peiton pellavalangasta.

Talon levyistä terassia rajaavat lasikaiteet eivät peitä veh­reää maisemaa. House Doctorin betonipöytä on osoittautunut hyväksi hankinnaksi. Se ei huoju myrskyssä eikä ole moksiskaan lumesta.

Terassilankut ovat painekyllästettyä mäntyä.

Yläkerrassa järjestys on valttia

Pyörillä liikuteltava laatikosto, työtaso ja tuoli ovat Ikeasta. Aurinkokuntaa esittävä mobile on Authentic Models -verkkokaupasta.

Kasper on siinä mielessä tullut äitiinsä, että hänestä on mukava vaihdella kalusteiden paikkoja. Siistiä pitää olla ja tavaroilla oma paikkansa.

– Minun on välillä vaikea kyläillä kavereilla, joiden huoneissa on hirveä sotku, hän sanoo.

Käytävän juliste on Artekista.

Ellan huone on portaikon vieressä. Teini ei halunnut huoneeseensa mitään työpöytää, sillä läksyt hoituvat ruokapöydän ääressä tai sängyssä. Ella pitää lempivaatteensa esillä Ikean rekissä ja loput vaatteet komerossa. Johanna on maalannut ja verhoillut vanhan antiikkituolin, sillä sisustussuunnittelija on myös kova käsityöihminen.

Hyllyn vieressä on Grupan samankorkuinen Igram-seinävalaisin. Tonin kaareva Chair 33 ei ole kaikkein ergonomisin työtuoli, mutta jostain toiminnallisuutta arvostavan esteetikonkin pitää tinkiä.

Yläkerran rapputasanteelle oli alun perin suunniteltu vaatehuone. Johanna halusi jättää ikkunat esille maiseman ja luonnonvalon takia. Valoa tulee nyt kahdesta suunnasta. Tilasta tuli mainio työpiste, jonne Johanna sijoitti Stringin siron hyllykön työtasoineen.

Johanna etsi pitkään yöpöytiä ja löysi lopulta jämäkät pyökkipölkyt Bauhausista 69 eurolla kappale. Taipuisat Arigato-seinävalaisimet ovat Grupan ja tammiset seinähyllyt Woudin. Yleisvalona on Normann Copenhagenin lasinen Amp-riippuvalaisin. Vaatehuone on hyllyseinän takana.

Johanna halusi makuutilasta rauhallisen nukkumapaikan, jossa on valaisimia lukuun ottamatta vain puisia kalusteita. Laatikkomaisessa Karupin vuoteessa on säilytyslokerot, joihin voi kasata vaikka iltalukemista.

Arjen luksusta kylpytiloissa

Ferm Livingin soikea peili ja Normann Copenhagenin Amp-riippuvalaisin sekä juliste tuovat wc-tilaan annoksen trendikästä hotellityyliä.

Kolmiulotteisilla lattialaatoilla saa ilmettä pieneen saniteettitilaan. Pukkilan marmorimosaiikilla toteutettu lattia tavallaan lisää valkoisen wc:n tilallisuutta. Puustellin seinänlevyisessä laatikostossa on valumarmorista valmistettu yhtenäinen allastaso. Hana on Tapwellin.

Käden ulottuvilla olevat Gejstin pienet seinähyllyt ovat mainio ratkaisu kodinhoitohuoneeseen. Hyllyyn voi sijoittaa ne tärkeät pikkutavarat, jotka tuppaavat katoamaan pöydältä.

Johanna halusi kodinhoitotilaan paljon laskutilaa ja poisti huoneeseen suunnitellun suihkunurkan. L:n muotoon sijoitettuihin Puustellin kaapistoihin mahtuu hyvin nelihenkisen perheen pyykkihuolto. Nurkkakaappiin on tehty aukko, josta perheen kissat pääsevät hiekkalaatikolle. Työtaso on laminaattia. Gejstin seinähyllyjen etureuna on magneettinen. Lattialaatat ovat Pukkilan.

Mustat yksityiskohdat terästävät puupintoja myös saunassa.
Pari vuotta vanhassa hirsitalossa on neliöitä 121,5.
2 kommenttia