Askartele puisia jääkaappimagneetteja
Tee itse
Askartele puisia jääkaappimagneetteja
Magneetit piristävät jääkaapin ovea ja pitävät tärkeät laput tallessa. Puiset jääkaappimagneetit valmistuvat helposti hukkapuusta, josta sahatut kiekot maalataan.
Julkaistu 10.5.2015
Meidän Mökki

Satsi jääkaappimagneetteja syntyy helposti metsänraivauksessa yli jääneestä pikkupuusta, jota ei viitsi pilkkoa klapeiksi. Esimerkiksi katajan uurteinen runko sopii hyvin magneettien tekoon.

Magneettien liukua vastustavan voiman on hyvä olla noin 1,2–2 kiloa. Paperiarkki pysyy paikoillaan reilun kilon voimalla, postikortti tai paperinippu vaatii magneetilta jo lähes kahden kilon tehon. Hyvä jääkaappimagneetti on halkaisijaltaan laaja ja paksuudeltaan ohut, sillä laaja pinta on helpoin liimata pitävästi.

Askarteluliikkeiden mustien ferriittimagneettien pito on usein heikko. Voimakkaita neodyymimagneetteja voi tilata muun muassa verkkokaupoista. Verkkosivulta selviävät helposti koot, voimat ja hinnat.

Tarvikkeet:

  • katajaa tai muuta puuta
  • saha
  • karheaa ja hienoa hiomapaperia
  • vahvaa asennusliimaa
  • käytettyjä neodyymimagneetteja
  • magneetti S-12-02-N (halkaisija 12 mm, paksuus 2 mm, voima 1,6 kg)
  • magneetti S-20-02-N (halkaisija 20 mm, paksuus 2 mm, voima 2 kg)
  • peittävää puuvahaa (esimerkiksi Osmo Color).

Yhden magneetin hinnaksi tulee alle euro.

Ohjeet puisten jääkaappimagneettien tekoon

1. Aseta puunrunko sahapukille ja katko siitä parin sentin paksuisia kiekkoja. Pidä saha suorassa, jotta kiekoista tulee jämptejä.
2. Kuori sahatut kiekot puukolla. Anna puupinnan kuivahtaa pari päivää.
3. Hio kaikki pinnat. Aloita karhealla paperilla, viimeistele sileällä. Käsittele toinen puoli sileäksi, toisen voi jättää karheammaksi.
4. Ota sivellin tai pala kangasta ja levitä sävytettyä puuvahaa tai kalustemaalien jämiä sileäksi hiotulle pinnalle. Levitä vahaa keskeltä reunoille päin. Reunoille leviävän värin voi antaa kuivua ja hioa myöhemmin pois.
5. Pursota nokare asennusliimaa sopivalle alustalle. Paina sitä tikulla keoksi magneetin keskelle. Jos kiinnität 2-komponenttiliimalla, sekoita komponentit alustalla ja töppää tikulla pieni keko liimaa magneetin keskelle.
6. Paina magneetti kiekon karheammalle puolelle, sillä se kiinnittyy sinne parhaiten. Liikuta magneettia, jotta massa levittyy tasaisesti. Massan ei pidä kuitenkaan pursuta näkyviin. Anna liiman kuivua vuorokauden.

Tarvikkeiden ostopaikat: K-rauta ja Supermagnete

Lue lisää:

Kommentoi »