Ärsyttävätkö lumikinokset pihalla? Selvitimme, voiko sulamista vauhdittaa

Sormet syyhyävät jo puutarhahommiin! Voisiko kevään tuloa jouduttaa omalla pihalla? Viherpihan toimituspäällikkö, puutarha-agronomi Liisa Häkli kertoo.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Ennätyksellisen lumisen talven jäljiltä moni kotipuutarhuri odottaa kärsimättömästi kinosten sulamista pihaltaan. Voisiko kevään tuloa – lumien sulamista ja kasvien kasvuun lähtöä – jotenkin jouduttaa?

Hieman voi, mutta pieni maltti on hyväksi, summaa Viherpihan toimituspäällikkö, puutarha-agronomi Liisa Häkli.

1. Lapioi lunta varjosta aurinkoon

Uinuuko kevätkukkapenkkisi pihan varjoisimmassa nurkassa tanakan lumikerroksen alla? Tartu lapioon ja poista lumet! Lunta voi ylipäätäänkin lapioida pihan synkimmistä kolkista aurinkoon sulamaan.

2. …mutta varo herkkiä taimia!

Kun innostut lumihommiin, muista olla varovainen. Esimerkiksi lumikellot saattavat jo kasvaa lumen alla, ja liian tarmokas lapiointi voi vaurioittaa herkkiä taimia tai pinnassa olevia kukkasipuleita.

3. Rouhi lunta ja jäätä pienemmiksi palasiksi

Pakkautuuko sulava lumi ja jää paksuksi panssariksi pihan kulkuväylille? Tartu vaikka rautalapioon ja hakkaa massaa pienemmäksi. Tiivis, iso lumi- ja jäämassa sulaa hitaammin kuin huokoiset palaset.

Voit myös levitellä lumikumpuja laajemmalle alalle sulamaan. Älä kuitenkaan kippaa lastia naapurin tai kunnan maalle!

4. Muista: osa kasveista kaipaa lunta suojakseen

Kaikkia pihan kasveja ei kannata heti kuoria näkyviin lumimassojen alta. Ikivihreät, herkät ja nuoret kasvit suorastaan kärsivät, jos niillä ei ole keväällä päällään joko lunta tai suojakangasta. Yleisin suojaa tarvitseva kasvi on tuija.

Suojan tarve johtuu siitä, että lisääntyvän valon ja lämmön takia kasvien elintoiminnot vilkastuvat mutta ne eivät saa imettyä yhä roudassa olevasta maasta vettä. Lue täältä lisää kasvien suojaamisesta kevätahavalta.

5. Lämmintä vettä juurille, kiitos!

Esimerkiksi alppiruusun keväistä eloa voi helpottaa valuttamalla sen juurille lämmintä, noin 40 asteista vettä. Näin maa sulaa sen verran, että kasvi saa imettyä vettä juurillaan. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä ennen tiukkaa pakkasyötä, ettei vesi jäädy kasvin pinnallisille juurille.

6. Kevät tulee, huoli pois!

Nyt ehkä tuntuu, etteivät lumet sula ikinä. Hanget kuitenkin sulavat lopulta hujauksessa, kun lämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle. Kohta jo vihertää!

Varjele taloa sulamisvesiltä

Keväisin on syytä varmistaa, ettei isoja lumikasoja jää aivan talon sokkelin viereen sulamaan, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

– On hyvä tarkkailla, mihin sulamisvedet ohjautuvat ja ettei talon vierustalle muodostu isoja lammikoita. Uusissa, nykyisen rakennustavan mukaisissa taloissa, joissa salaojat ja vesieristykset ovat kunnossa, sulamisvesien ei kuitenkaan pitäisi olla ongelma.

Myös sadevesikourut ja -kaivot kannattaa tarkastaa keväällä siltä varalta, että veden kulkureiteille on kasautunut roskia tai lunta. Kourut ja kaivot on syytä katsastaa aika ajoin myös muina vuodenaikoina, Pynnönen muistuttaa.

Julkaistu: 28.3.2019
Kommentoi »