Uusia arkiruokia ja mielellään iso satsi kerralla – Meillä kotonan kysely: näin suomalaiset kokkaavat

Uusia arkiruokia ja mielellään iso satsi kerralla – Meillä kotonan kysely: näin suomalaiset kokkaavat
Arkiruoan pitää maistua hyvältä mutta valmistua helposti ja olla terveellistä, kertoo Meillä kotonan arkiruokakysely. Moni valmistaa ruokaa kerralla ison satsin: "Kerran viikossa teen annokset neljälle päivälle. Siitä on suuri apu, kun joka päivä ei kulu aikaa ruoan valmistamiseen", yksi vastaaja kirjoittaa.
Julkaistu: 1.10.2020

Mitä ihmettä sitä taas kokkaisi? Kysymys tuottaa usein päänvaivaa monessa suomalaiskodissa, kertoo Meillä kotona -sivuston arkiruokakysely. Verkkokyselyyn vastasi yhteensä noin 1500 ihmistä syyskuussa 2020.

Jopa noin kahdelle kolmasosalle vastaajista on joskus vaikea keksiä, mitä ruokaa laittaisi. Kuten eräs vastaaja kirjoittaa:

– Kaipaan monipuolisuutta niihin hetkiin, kun "mitä tänään ruuaksi" -kysymykseen pyörii vastauksena vain jauhelihakastike tai nakkisoppa.

Toiseksi yleisin pulma arjen ruokahuollossa on kiire – joka viides vastaaja kertoi, että aikaa ruoanlaitolle on niukasti. Toisaalta yhtä suuri joukko kertoi, ettei heillä ole arkiruokailussa mitään erityistä kompastuskiveä.

Kolme kymmenestä vastaajasta kertoo, että arkiruokailu merkitsee mukavaa yhteistä hetkeä ruoan äärellä.
Reilu puolet kokeilee uusia arkireseptejä kerran, pari kuukaudessa. 15 prosenttia kokkaa uutta vähintään kerran viikossa.

Arkiruokailu on usein helppoa ja sujuvaa – mutta myös rutiininomaista

Vaikka arkisen ruokahuollon pyörittämiseen liittyy monia pulmapaikkoja, neljä kymmenestä vastaajasta kuvailee arkiruokailuaan helpoksi ja sujuvaksi. Kolmelle kymmenestä se on myös rutiininomaista – ja toisaalta lähes samankokoinen joukko kertoo arkiruokailunsa olevan vaihtelevaa.

Mikä arjen ruokailussa sitten tuottaa iloa? Noin puolet vastaajista kertoo kokeilevansa mielellään uusia reseptejä. Yhtä suurelle joukolle on tärkeää, ettei arkiruoka maistu tylsältä vaan tarjoaa makuelämyksiä. Moni myös kokee iloa siitä, että perhe nauttii oman kokkailun tuloksista. Ruoan laittaminen itsessään on kivaa kolmanneksen mielestä.

Helpotusta puolivalmisteista ja urakkakokkauksesta

Vastaajilla on käytössään monenlaisia keinoja arkisen ruokahuollon helpottamiseksi. Yleinen tapa on ruoan laittaminen urakkaperiaatteella: kaksi kolmesta vastaajasta valmistaa ruokaa kerralla niin ison satsin, että siitä riittää useammalle peräkkäiselle aterialle.

Lähes joka neljäs tekee ruokia valmiiksi myös pakastimeen. 15 prosenttia harrastaa niin sanottua "meal-preppausta" – eli vaikka keittää perunoita kerralla ison määrän ja jalostaa niistä viikon varrella monta eri ateriaa. Noin puolet helpottaa ruokakauppakäyntiä ennakolta täyttämällä ostoslistaa pikkuhiljaa aina sitä mukaa, kun ostettavaa tulee mieleen.

Puolivalmisteet, kuten valmis tomaattikastike tai pakastetut keittojuurekset, ovat suosiossa: puolet vastaajista kertoo helpottavansa arkeaan niiden avulla. Valmisruokia, kuten mikroaterioita, syö säännöllisesti noin 13 prosenttia vastaajista.
Kolmasosa suunnittelee ruoat kerralla usealle päivälle etukäteen. Tulevaa ruokalistaa pähkäillään etenkin sunnuntaisin, mutta ruokia suunnitellaan kaikkina viikonpäivinä: valtaosalla suunnittelupäivä vaihtelee.

Noin seitsemän prosenttia hyödyntää jotakin kauppakassipalvelua tai kaupan kotiinkuljetuspalvelua. Neljä prosenttia syö säännöllisesti arkena ravintolassa tai tilaa ruokaa ravintoloista kotiin.

Vastaajat kertovat: näin helpotan arjen ruokahuoltoa

 • "Kerran viikossa teen annokset neljälle päivälle valmiiksi. Siitä on suuri apu, kun joka päivä ei kulu aikaa ruoan valmistamiseen."
 • "Preppaan sunnuntaina lounaat koko seuraavaksi viikoksi töihin. Näiden lisäksi pussitan puurot aamuksi valmiiksi ja mietin ja hankin välipalat töihin myös."
 • "Ehkä ennemminkin olen ruuan jatkojalostaja kuin esivalmistaja. Käytän esim. tomaattikastikkeen jämät pitsaan tai lämpimien leipien täytteeksi, perunamuusin vatruskoihin tai velliksi, grillailusta ylijääneet lihat tai paistit teen paellaksi, puuron tähteet voi upottaa sämpylä- tai jopa vohvelitaikinaan jne."
"Kaipaisin nopeita mutta herkullisia reseptejä. Töiden ja koulujen jälkeen on usein kiire harrastuksiin, joten lapsiperheelle mieluisat nopeat reseptit olisivat todella tarpeen", eräs vastaaja kirjoittaa.

Uudet ideat ja reseptit kiinnostavat

Kun suurin kompastuskivi arkiruokailussa on vaikeus keksiä jatkuvasti kokattavaa, uudet resepti-ideat ovat toivottuja. Millaisia arkiruokareseptejä vastaajat sitten kaipaavat? Ennen kaikkea helppoja, terveellisiä ja herkullisia.

Hyvän arkiruokareseptin tärkeimmät kriteerit

 • Helppo valmistaa
 • Terveellisyys
 • Herkullisuus
 • Nopea valmistaa
 • Edullisuus
Kaipaan helppoja ja herkullisia ohjeita tavallisista kotiruoista, jotka valmistuvat alle puolessa tunnissa.
Arkiruokakyselyn vastaaja

Vastaajat kertovat: tällaisia ovat omat arkiruokabravuurini

 • "Keitot ja laatikot ovat parhaita – valmistuvat itsestään. Tähän vuodenaikaan bravuuri on ehkä sienikiusaus."
 • "Meillä on aina salaattia pöydässä. Siitä olen ylpeä ja sen tekeminenkään ei vie aikaa, koska olen tottunut sitä aina tekemään."
 • "Mieheni on omelettien ja munakkaiden taitaja – joukkoon tähteitä jääkaapista."
 • "Koko perheen suosikki on 'sitä mitä kaapista löytyy', ja ei ole toista kertaa samanlaista."

Lokakuu on arkiruokakuukausi!

Meillä kotona viettää lokakuussa arkiruokakuukautta. Kuukauden aikana jaamme runsaasti uusia, inspiroivia ja helppoja arkiruokareseptejä ja -ideoita sivustollamme sekä sosiaalisen median kanavissamme ja uutiskirjeessämme. Ota Instagram-tilimme ja Facebook-sivumme siis seurantaan, ja maksuttoman uutiskirjeen voit tilata tästä!

Kommentoi »