Kotivinkki

Vau, mikä viidakko! Johannan koti on kuin värikäs satumetsä – "Lapsena unelma-ammattini oli Tarzan"

Vau, mikä viidakko! Johannan koti on kuin värikäs satumetsä – "Lapsena unelma-ammattini oli Tarzan"
Arkeologi Johanna Seppä, 54, ihailee viidakon runsautta. Niinpä hän asuu isojen vehkojen, jurttatuolin ja värikkäiden koristeiden keskellä. Oma kotiviidakko on hänelle kupla, jonne saa paeta harmautta.
Julkaistu: 2.11.2020
”Lapsena unelma-ammattini oli Tarzan. Hän sai asua puumajassa viidakossa. Jos pääsisin itse rakentamaan talon, se olisi cob house eli orgaanisen pyöreämuotoinen, luonnonmateriaaleista tehty rakennus. Minua ovat aina viehättäneet erikoiset ja eksoottiset asiat. Viidakossa ja tropiikissa minua kiehtovat yksityiskohtien runsaus ja värien voimakkuus.
Onneksi viidakkotunnelman perässä ei tarvitse lähteä kauas. Olen luonut kotiini epätodellisia tiloja, jotka saavat mielikuvitukseni laukkaamaan.
Johannan koti on riemastuttavan värikäs ja täynnä silmänruokaa.
Haluan paeta harmautta ja silmiä kirvelevää valkoisuutta omaan kuplaani.
Pane viherkasvien pistokkaat veteen juurtumaan ja jätä astia valoisaan paikkaan. Lisää veteen pajunoksa tai jo juurtunut pistokas, kuten rönsylilja, joka erittää veteen auksiinia. Se edistää juurien muodostumista pistokkaisiin. Nyt juurtumassa on kultakorva Syngonium wendlandii.
Viidakkotunnelma on kotoisaa, kun taas selkeä skandityyli ei ole minua varten. Harmaus on tylsää, yksitoikkoista ja tavallista. Sitä on joka paikassa. Täällä Pohjolassa kaikki on helposti laimean tasapaksua, ja varsinkin talvella värit katoavat lähes kokonaan. Haluankin paeta harmautta ja silmiä kirvelevää valkoisuutta omaan kuplaani.
Mitä enemmän ja mitä erikoisempia kasveja, sitä paremmin Johanna viihtyy.
Johanna haluaa luoda kotiinsa jännittäviä tiloja. Koristetyynyt on itse virkattu. Tiikeri on osa vaaterekkiä, joka on tilattu Ukrainasta Etsyn kautta.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Innostu kasviharrastuksesta! Tilaa nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU
Olohuoneen nurkkauksen tekstiilit ja koriste-esineet ovat Kenian- ja Marokon-matkoilta sekä Kierrätyskeskuksesta. Säännöllisyys ja suorakulmaisuus on Johannasta ankeaa.
Mitä kummallisemman näköinen kasvi, sen parempi.
Tillandsiat kasvavat viidakossa päällyskasveina eli epifyytteinä. Johanna on kiinnittänyt ne rahapuun kuivuneeseen runkoon ja sumuttelee niitä muutaman kerran viikossa.
Valitsen kotiini reheviä ja erikoisia kasveja. Mitä kummallisemman näköinen, sen parempi. Ja mitä enemmän, sen parempi. Varsinkin mehikasveissa on outoja piikkimöykkyjä ja suikeroita.
Viidakkotunnelmaan tarvitaan kuitenkin suuria ja reheviä kasveja, joten vehkat sopivat hyvin olohuoneen isolle ikkunalle. Ne kasvavat viidakossa aluskasveina ja kiipeilevät puissa.
Vehkakasvien kukat ovat yleensä aika mitättömät, paitsi pökkövehkan. Sen kukinto lemuaa kammottavasti mädäntyneeltä, joten koko kasvi on suljettava tiiviiseen muovihuppuun. Onneksi pökkövehka on kukkinut vain kerran. Joskus olen yöllä pelästynyt hurjasti, kun monimetriseksi kasvanut köynnös kaataa telineensä kauhealla ryminällä.
Johanna on harrastanut kasveja nuoruudesta saakka. Mieluisimpia ovat vihreälehtiset kasvit. Liskovehkan mukula lymyilee talven lepotilassa ja ponkaisee keväällä hurjaan kasvuun.
Tismalleen oikea ruukku korostaa kasvin luonnetta. Männynkäpyä muistuttava kaktus ja sen ruukku on ostettu Tampereelta Kukkakauppa Opuntiasta.
Maalaus on Australian alkuperäisväestöön kuuluvan taiteilijan tekemä. Tikkuaskit on päällystetty hauskasti.
En haluaisi asua oikeassa viidakossa. Lomailu riittää.
Katosmainen rakennelma on ”jurttatuoli”, jonka kehikon Johanna kokosi kepeistä ja pajusta. Istuimella ovat lampaanvillasta huovutetut tiikeritaljat. Köynnöstävän aasinkultakorvan ruukussa lymyää kivi, jonka pintaan Johanna on maalannut akryyliväreillä tiikerin
Olen kerännyt kotiini lisäksi röykkiöittäin kirjavia käsitöitä, pajukepeistä punotun tuolin ja simpukoita. Aikamoisen sekamelskan siis. Käsi- ja askartelutöissä minua kiehtovat yksityiskohtien runsaus ja värikkyys. Niissä ei useinkaan ole mitään ihan suoraan viidakkoon liittyvää, paitsi vihreys.
Voi olla, että kuumankostea, ötököiden täyttämä oikea viidakko pilaisi mielikuvani. Olen käynyt Afrikassa ja asunut ruokomajoissa, mutta viidakossa en ole koskaan käynyt, enkä haluaisi asua siellä. Lomailu riittää minulle. Olisi hienoa käydä Borneossa ja kiivetä Kinabalu-vuorelle.”
Kommentoi »