Unelmien Talo&Koti

Pitsihuvila vai moderni koti? Ruokavaikuttaja Anni Paakkunainen haaveili aivan erilaisista kodeista, mutta lopulta löytyi se oikea

Pitsihuvila vai moderni koti? Ruokavaikuttaja Anni Paakkunainen haaveili aivan erilaisista kodeista, mutta lopulta löytyi se oikea
Annin uunissa -ruokavaikuttaja Anni Paakkunaisen valoisassa kodissa voi kokea auringonkierron. Arkea perhe viettää leipoen, leikkien ja lukien. Vapaudentunne syntyy asumisen helppoudesta.
Julkaistu: 5.10.2022

Arjen kauneus on Annin Uunissa -kanavia pyörittävän ruokavaikuttaja Anni Paakkunaisen juttu. Mihin tahansa katseensa perheen kodissa kääntää, näkee jotain nättiä: leikkokukkia, kirjapinoja, kauniita astioita ja houkuttelevasti esille nostettuja, itse tehtyjä herkkuja.

Anni osaa arvostaa arkihetkiä ja pysähtyä nauttimaan niistä. Hän huomaa seinälle täydellisesti osuvan valonsäteen, sävyt ruskan värjäämässä lehdessä ja jotain maagista kynttilän lepattavassa liekissä. Vähän väliä kodissa kuuluu spontaani ”en kestä, miten ihana” -huudahdus. Kodin tekevät kuitenkin ennen kaikkea ihmiset.

– Olen ollut onnellisesti kotonani monessa paikassa, muun muassa pahvilaatikoineni ystävän sohvalla Tukholmassa. Silloin opin, että turvan ja onnellisuuden tekevät erityisesti rakkaat ihmiset, eivät tavarat. Huomasin myös, että onni ja turvallisuuskin voivat löytyä vapaudesta, tunteesta, että kaikki on mahdollista, Anni kertoo.

Perheen lempipaikka on ruokailutilassa, italialaisen Calligariksen Cartesio-­marmoripöydän ääressä. ­Valaisin on Secto Designin Octo 4240. ­Valaisin on Secto Designin Octo 4240.
Ruokailutilan You Had Me at Hello -taulu on Annin puolison entisen kollegan, Janne Tiilikaisen, tuotantoa. ”Hän alkoi tehdä korona-aikana taidetta, me ihastuimme töihin somessa ja tilasimme taulun ruokailutilaan. Taulun muodot ja värit tanssivat kilpaa auringon kanssa tässä tilassa”, Anni kertoo.
”Onni ja turvallisuus voivat löytyä vapaudesta, tunteesta, että kaikki on mahdollista.”
Cartesio-­marmoripöydän ääressä tehdään töitä, kirjoitetaan ja kuvataan blogiin, syödään ja leikitään. Natural-­sävyiset TON-­tuolit on hankittu Formesta ja valkoinen pinnatuoli saatu Annin aviomiehen äidiltä.

Vaikka Anni puolisoineen rakastaa vapautta ja mahdollisuuksia, pysyvyys ja maadoittuminen ovat lapsen saamisen myötä nousseet uuteen ­arvoon. Kun koko maailma korona-aikana käpertyi kotiin, myös Anni ja hänen puolisonsa alkoivat tosissaan haaveilla isosta omakotitalosta.

– Asuntohaaveemme olivat melko ristiriitaisia. Halusimme sekä vanhan pitsihuvilan että modernin ja avaran kodin. Toivoimme vaivatonta ja helppoa asumista, mutta katselimme työläitä ­remontteja vaativia omakotitaloja, Anni kertoo.

Korona-ajan kotoilufiilis melkein sekoitti ­Annin ja hänen puolisonsa pään, ja Anni kertoo heidän tehneen jälkikäteen ajateltuna järjettömiä ostotarjouksia.

– Meidän onneksemme kaikki muutkin olivat ­samalla asialla, asuntomarkkinat räjähtivät käsiin eikä ostotarjouksiamme hyväksytty. Silloin harmitti, mutta lopulta se oli onni.

Alakerta on olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan ja muodostama ilmava tila. Lattia on K-Raudan Cello-­parketti, sävy Cappuccino. Seinät maalattiin Tikkurilan ­sävyllä Paperi, olohuoneen tehosteseinä Cover Storyn maalin sävyllä Pablo. Portaat ja kaiteet remontoitiin täysin Stepfixin palvelulla. Uutena päällysteenä on valkoiseksi sävytetty saarni.
Kun oikaisee välillä, ehtii myös nauttia: kinuskinen puolukkapiirakka on helppo herkku. Anni tekee sen toisinaan myös valmiin pakastepohjan päälle.
Sohva on Ikeasta, sohvapöytä itse madallettu BoConceptin Bornholmista ja matto on VM-Carpetin. Kukat Anni tilaa Home in Garden -kukkakaupasta.
”Kun näimme ruokailutilan ikkunoista tulvivan valon, tiesimme, että tänne me haluamme.”
Koko perhe ­rakastaa kirjoja. Anni on ostanut Darling Pasta ja Tårtor & Smörgåstårtor -kirjat kirjakaupasta ­Tukholmasta eikä saa kummastakaan tarpeekseen. Kirjat muistuttavat Tukholmassa vietetyistä vuosista.
Olohuoneen seinälle hankittiin Sanni Olasvuoren teos Time to Bloom, koska Anni hullaantui siihen Instagramissa.

Kun se oikea reilu vuosi sitten löytyi, Anni ymmärsi, että illuusio elämäntavasta, jossa kaveriporukka istuu viikonloppuisin iltaa pitsihuvilan ison pöydän ääressä, ei ole pikkulapsiarjen todellisuutta. Siksi modernimpaan unelmavaihtoehtoon päätyminen ei ole hetkeäkään tuntunut tyytymiseltä, päinvastoin.

– Kun tulimme katsomaan tätä taloa ja näimme ruokailutilan ikkunoista tulvivan valon, tiesimme, että tänne me haluamme. Talo on mäen päällä ja sen ympärillä on isoja puita, joiden läpi valo siivilöityy pihaan ja sisälle.

Pintaremontin ja muuton jälkeen ­vahva tunne oikeasta valinnasta on vahvistunut entisestään. 2000-luvulla rakennetun talon ­kunnostamisesta ei tarvitse kantaa huolta pitkään aikaan ja modernit ratkaisut tekevät asumisesta vaivatonta. Vielä kun kallioinen piha on osoittautunut helppohoitoiseksi, aikaa jää ­oikeasti olemiseenkin.

– Ihailen edelleen vanhoja puutaloja ja ­tykkään majoittua niihin esimerkiksi lomalla. En kuitenkaan halua joka päivä töiden jälkeen tehdä vielä kotiduunia, rapsuttaa ja remontoida. Nostan hattua ihmisille, joille se on elämäntapa, mutta pakko olla rehellinen, itse en ole sellainen, Anni kertoo.

Anni pohtii, että juuri tämä koti on turvasatama kenties siksi, ettei se sido likaa. Se on unelmakoti, joka ei sulje mitään mahdollisuuksia pois. Edelleen on mahdollista ajatella, että perhe muuttaa hetkeksi ulkomaille, hankkii toisen kodin Italiasta, rakentaa ihan uuden talon tai kun aika on oikea, kunnostaa sittenkin sen täydellisen pitsihuvilan. Tai pysyy tässä unelmassa hyvin pitkään, koska siinä on tosi hyvä olla.

Vaikka käytännöllinen keittiö ei ole suuri, siellä on kaikki tarvittava, myös luonnonvalo. Koska kolmen ikkunan väliin jäi Annin mielestä hassu tyhjä tila, siihen asennettiin peili. Kierrätyskassi on hankittu Koiramäen Pajutallista Tuusulasta. Baarijakkarat on Jotexilta.
Keittiöön vaihdettiin remontin yhteydessä hana, allas, vetimet, osa kodinkoneista ja työtaso. Erityisesti ­Tapwellin ARM587 -hana, ­Franken Kubus KBG 110-50 -komposiittiallas ja Ylämaan graniitin Dekton Entzo -kivitaso ovat osoittautuneet nappivalinnoiksi.
Hyvä syntyy hyvästä. Anni suosii kokkailuissaan sesonkeja ja laadukkaita aineksia. Rakkaus Italiaan näkyy sekä raaka-aineissa että monessa hänen reseptissään.
Annin perhe luottaa arjessa mutkattomiin resepteihin, mausta tinkimättä. Voit napata Annin arkibravuurien reseptit täältä!
”Kotimme on turvasatama kenties siksi, ettei se sido likaa. Unelmakoti, joka ei sulje pois mitään mahdollisuuksia.”
Astiakaappi pursuaa kuppeja ja kippoja. Koska kakut ansaitsevat jalustansa, jalallisia kakkuvateja on kertynyt kokonainen hyllyllinen, pariin kerrokseen.
Kodin trendikkäimmässä nurkassa yhdistyvät tummanvihreä marmori, messinki sekä vaniljajäätelönvärinen teddyturkis. Yläkerran aulan työtilan tuoli on Søstrene Grenestä ja pöytä sekä palli Cobellosta. Matto on VM-Carpetin Elsa.
Makuuhuoneesta näkee alakertaan ja työtilan kautta myös ulos auringon­nousun suuntaan.
”Turvan ja onnellisuuden tunteen tekevät erityisesti rakkaat ihmiset, eivät tavarat.”
Makuuhuonen ­parvekkeelta voi katsella auringon­laskua. Pääty­seinässä on Cover Storyn sävy Pablo. Sängyn­pääty on hankittu Ellokselta ja päiväpeitto saatu lahjaksi. Torkkupeitto on Pentikin.
Annin ja hänen puolisonsa yöpöytien alla ja päällä on aina iso pino iltalukemista. Yöpöytänä Artekin jakkara. Lukuvalo on Hemtexistä.
Vaaterekki ja uusilla vetimillä tuunattu lipasto ovat Ikeasta. Lasiset Verona-kynttilänjalat on hankittu Balmuirista.
Perheen taapero rauhoittuu kirjan pariin. Takaseinä on maalattu Cover Storyn sävyllä August. Lipasto on Ikeasta.
”En halua töiden jälkeen tehdä vielä kotiduunia, rapsuttaa ja remontoida.”
Pienen pojan pinnasängyn yläpuolella on menossa lentonäytös. Se on koottu seinälle Namly.fin sisustustarroilla. Isiltä peritty nalle pitää huolen, että tässä sängyssä nähdään aina kauniita unia.
Anni rakastaa lapsensa tapaan muumeja. Lelu­korista kurkistava iso muumipeikko on hankittu Muumi-­museosta Tampereelta.
Eläinnaulakko on hankittu H&M Homesta.
”Toivoimme vaivatonta asumista, mutta katselimme remontteja vaativia taloja.”
Koti on vuonna 2005 valmistuneessa paritalossa, usean talon yhtiössä Espoossa. Huoneita kodissa on kolme ja keittiö. Ennen muuttoa perhe teetti asunnossa pintaremontin.
Toisinaan Anni järjestää puolisolleen piha­treffit. ”Hankin vaikka juustoja ja punaviiniä, sytytän kynttilät sekä tunnelmavalot ja katan pöydän.”
Teekannu on lahja Annin veljeltä. Pellavapöytäliinan Anni hankki H&M Homesta.
Seuraa Annia somessa @anninuunissa.
1 kommentti