Viherpiha

Kun viisi lasta vielä nukkuu, Anna pyrähtää rakkaalle, kukkivalle kasvimaalleen: "Nautin täällä omasta ajastani"

Kun viisi lasta vielä nukkuu, Anna pyrähtää rakkaalle, kukkivalle kasvimaalleen: "Nautin täällä omasta ajastani"
Anna Jalkasen potager-tyylinen kasvimaa on sijainnut sukutilalla jo sadan vuoden ajan. Se on suurperheen äidin henkireikä, jossa hän viljelee vihanneksia sulassa sovussa kukkakimppuainesten kanssa.
Julkaistu: 31.7.2020
”Porkkanoiden hienoliuskaisissa naateissa kimmeltelee vielä kastepisaroita, kun tulen aamuvarhaisella kasvimaalleni. Kipinä-kissa tulee kiehnäämään jalkoihini, sikureiden ja kehäkukkien kukat avautuvat heti, kun aurinko alkaa paistaa. Nautin täällä hetken omasta ajastani, ennen kuin viisi lastamme heräävät. Seuraavan kerran ehdin puutarhatöihin pienimpien päiväuniaikaan, tai ehkä vasta illalla, kun Eveliina, Aaro, Heikki, Enna ja Esko ovat jo menneet nukkumaan.
Aloitin kasvimaaharrastukseni kymmenisen vuotta sitten. Ensimmäisen kasvimaani perustin lavoihin edellisen kotimme pihalle, mutta viljelyintoni roihahti uusiin ulottuvuuksiin, kun muutimme viisi vuotta sitten tänne lapsuudenkotiini Mietoisiin.
Annan kukkaisa kasvimaa on kooltaan noin viisi kertaa kymmenen metriä. Hän suunnittelee sen laajentamista takana näkyvälle lasten jalkapallokentälle asti.
Olen oppinut, että viljelmien pitää olla vain sen kokoiset, että ne saa pidettyä kunnossa.
Valtoimenaan kukkiva kehäkukka kylväytyy itsekseen edelliskesän siemenistä.
Pitkään kesannolla ollut kasvimaa oli ensimmäisinä vuosina enimmäkseen perunalla – sen viljely on hyvä keino häätää rikkaruohoja. Parina viime kesänä lajikevalikoima on laajentunut muillakin vihanneksilla sekä monenlaisilla kukilla, kun kiinnostuin kukkia ja vihanneksia yhdistelevästä potager-tyylistä.
Nyt olen ajatellut vielä vähän laajentaa kasvimaatani niin, että se ulottuisi lasten jalkapallokentän laitaan asti. Enempää tilaa en tarvitse, sillä olen oppinut, että viljelmien pitää olla vain sen kokoiset, että ne saa pidettyä kunnossa.
Kipinä-kissa on Annan seurana aamuisella kasvimaalla. Se pitää hiirikannan kurissa.
Kun katson ympärilleni, ajattelen edellisiä sukupolvia.
Kirkkaanpunakukkaisten perinnedaalioiden juurakot ovat lahja entiseltä naapurilta, vaaleanpunakukkaisen Anna on hankkinut vaihtokauppana. Perinnelajikkeet säilyvät hänen kokemustensa mukaan talven yli maakellarissa paremmin kuin uudet kaupasta ostetut lajikkeet.
Kun katson ympärilleni, ajattelen edellisiä sukupolvia. Heidän työnsä jäljet näkyvät kaikkialla. Kasvimaani vieressä avautuvalla ohrapellolla oli aikoinaan isovanhempieni lehmälaitumet, horisontissa siintävistä metsistä hakattiin yli sata vuotta sitten hirret, joista talomme on rakennettu.
Edeltävät sukupolvet ovat aikoinaan valinneet myös kasvimaani paikan. Se on ollut näillä sijoillaan navetan kupeessa viimeiset sata vuotta, vieressä on vanha omenatarha sekä pähkinä- ja herukkapensaita. Pastöroimme omenasadosta syksyisin mehua, jota riittää koko talveksi. Lapset odottavat, koska pähkinäpensaiden hedelmät alkavat ruskistua ja putoilla maahan. Silloin pitää olla nopea, että ehtii poimia herkut ennen oravia.
Kosmoskukka ’Sweet Kisses’ osoittautui helposti viljeltäväksi. Loppukesällä se saattaa tarvita tukemista.
Anna on esikasvattanut ’Aries’-kesäpäivänhatun taimet. Aitohunajakukka kylväytyy itsestään. Se on hyvä mehiläisja viherlannoitekasvi.
Harrastan kimppujen tekoa ja käytän mieluiten itse kasvattamiani kukkia. Kukat on tarkoitettu myös perhosia ja muita pölyttäjiä varten.
Miekkaliljat ovat peräisin mukulasekoituksesta. Anna on huomannut, että lohenpunaiset yksilöt tekevät muita helpommin sivumukuloita.
Sikuri kukkii useita viikkoja juhannuksesta lähtien. Perinnekasvi on peräisin lähistöllä sijaitsevan Tavastilan Kotiseutumuseon yrttimaalta.
Elokuun alussa kehäkukat, auringonkukat, miekkaliljat, kosmoskukat, asterit, ruiskukat, tsinniat ja samettikukat ovat kasvimaalla täydessä loistossaan. Harrastan kimppujen tekoa ja käytän mieluiten itse kasvattamiani kukkia. Ovathan ne paljon ekologisempiakin kuin kaupasta ostetut. Kukat on tarkoitettu myös perhosia ja muita pölyttäjiä varten.
Syötävää satoa kasvaa kukkien seassa niin paljon, että olemme vihannesten suhteen omavaraisia lähes koko kesän ajan. Tuntuu hienolta, kun juhannuksesta elokuuhun voi kävellä ruokakaupassa suoraan vihanneslaarien ohi.
’Zuboda’-kesäkurpitsan kolmesta taimesta riittää satoa myös pakastettavaksi. Anna viipaloi hedelmät ja höyryttää ne ennen säilömistä.
Porkkanat ’Early Nantes’ ja ’Paris Market’ tekevät satoa nopeasti. Palmukaali ’Nero di Toscana’ hyötyy harsolla peittämisestä alkukesällä, kun kirpat ovat innokkaimmillaan.
Pensaspapu ’Schubert’ tekee palkonsa lehtien päälle, joten niitä on helppo poimia. Paloista painavat varret voivat kaatuilla ilman tukea.
Punasipuli ’Red Baron’ ja pensaspapu ’Purple Teepee’ tulevat satoikään samaan aikaan.
Porkkanat ovat koko perheen suosikkeja. Kasvatan neljää erilaista lajiketta. Pienet ja makeat karottiporkkanat ovat ensimmäisinä valmiita. Dumle-pupummekin saa joskus herkutella niillä. Pidämme myös salaateista, herneistä, pavuista ja kesäkurpitsasta. Pienestä kasvihuoneesta saamme lisäksi tomaatteja ja kurkkuja.
Paikka sopii hienosti viljelyyn, vaikka onkin aika hallanarka. Aurinko paistaa koko päivän. Tuulensuojaksi olen istuttanut kasvimaan ympärille marjaomenapensaita ja herukoita. Korkeat auringonkukatkin pehmentävät tuulenpuuskia. Olen kääntänyt koko alan omin käsin talikolla. Jyrsin tai muu kone vain pilkkoisi rikkaruohojen juuret pieniksi, ja ne levittäytyisivät entistä laajemmalle. Maa on savista vanhaa merenpohjaa, mutta se paranee koko ajan käytössä.
Käytän lannoitteena nurmikon leikkuusta syntynyttä ruohosilppua sekä kanankakkaa. Humuspitoisuus kasvaa siitäkin, että haravoin tänne syksyllä pähkinäpensaiden lehdet ja jätän kasvustot paikoilleen talveksi. Sekoitan ne multaan keväällä, kun uusi kausi taas alkaa.”
Syyssyrikkä ’White Profusion’ houkuttelee perhosia loppukesän kukinnallaan. Anna talvettaa sen maakellarissa ruukussaan.
Kehäkukkien siemeniä on helppo kerätä ja kuivattaa seuraavien vuosien kylvöjä varten.
Lapset auttavat innolla sadonkorjuussa. Enna ja Esko poimivat ’Purple Teepee’ -pensaspapuja.

Annan vinkit kukkivalle kasvimaalle

  1. Vaikka keväällä saattaa tuntua paljaalta, jätä penkkien väliin kunnon käytävät. Kesän edetessä kasvu röyhähtää käytävien molemmin puolin, ja ahtaassa tilassa on hankalaa tehdä hoitotoimia.
  2. Suuri osa kesäkukista, kuten tsinniat, kesäpäivänhatut ja asterit, hyötyvät lyhyestä esikasvatuksesta. Sen ansiosta ne alkavat kukkia tavallista aikaisemmin. Jos sinulla on kylmä kasvihuone, hyödynnä sitä kylvöihin. Viileässä ja valoisassa taimet kasvavat topakoiksi.
  3. Suunnittele taimikasvatus ja kylvöt niin, että kasvimaa tuottaa sopivasti satoa koko kesän. Kun johonkin syntyy sadonkorjuun myötä tyhjä aukko, istuta siihen uusia esikasvatettuja taimia tai kylvä jotakin nopeakasvuista, esimerkiksi salaattia tai muita lehtivihanneksia.
  4. Harjoita viljelykiertoa vihannesten lisäksi myös kukkakasveille eli kasvata niitäkin joka vuosi eri kasvupaikalla. Se parantaa kasvien terveyttä ja maan hyvinvointia.
  5. Kesämalvikki, silkkikukka, ruiskukka, kehäkukka ja auringonkukka ovat niin helppohoitoisia, että sopivat aloittelijallekin. Niiden siemeniä voi kylvää suoraan kasvupaikalle, kun maa on hieman lämmennyt.
  6. Vaihtele kukkien värimaailmaa vuosittain, niin kasvimaa näyttää aina uudelta. Tällä hetkellä pinnalla ovat puuteriset sävyt sekä dramaattisen tummat kukat.
  7. Viljele sinnikkäästi uusia lajeja, vaikka niistä ei ensimmäisinä vuosina tulisikaan mitään. Usein vaatii hieman aikaa ja kokemusta, että pääsee perille kunkin kasvin itämisestä ja muusta hoidosta.
  8. Kokeile peurojen karkotukseen kasvimaalta vanhanajan konstia. Kerää lasten hiuksia tai muita käsittelemättömiä suortuvia irti leikattuun sukkahousun lahkeeseen, sido kangas solmuun ja ripusta lähelle kasvimaata. Meillä ei ole karkottimien ripustamisen jälkeen näkynyt peuroista tietoakaan.
  9. Tutki kukkien maljakkokestävyyttä. Oma suosikkini on kesäpäivänhattu, se säilyy leikkokasvina pitkään kauniina.
3 kommenttia