Anna-Kaisa taiteilee tauluihinsa hämmästyttävän aidonnäköisiä jalokiviä: ”Haluaisin maalata Afrikan tähden”
Ihmiset
Anna-Kaisa taiteilee tauluihinsa hämmästyttävän aidonnäköisiä jalokiviä: ”Haluaisin maalata Afrikan tähden”
Kultaseppä Anna-Kaisa Juhola innostui jalokivistä niin, että alkoi maalata niistä tauluja. Nyt hän tekee myös maalattuja jalokivikoruja.
1.4.2022
 |
Kotivinkki

Kultaseppänä työskentelevä Anna-Kaisa Juhola, 41, maalaa vapaa-ajallaan jalokivitauluja ja tekee jalokiviaiheisia koruja. Näin Anna-Kaisa kertoo harrastuksestaan:

"Rakastin askartelua, piirtämistä ja käsillä tekemistä jo lapsena. Huoneeni lattia oli aina paperisilpun peitossa, ja piirtelin muun muassa paperinukkeja ja niille kymmeniä vaatekertoja. Taiteilija oli yksi haaveammateistani ja kuvaamataito lempiaineitani.

En kuitenkaan ole pitänyt itseäni varsinaisesti taiteellisena, vaan enemmänkin tekijänä tai käsityöläisenä. Mielestäni taiteen pitäisi olla jotenkin kantaaottavaa tai ajatuksia herättävää, kun minun tavoitteeni on vain tehdä jotain kaunista.

Anna-Kaisan töiden esikuvina ovat olleet värilliset timantit, eriväriset safiirit, morganiitti, ametisti ja moissaniitti.
Anna-Kaisa Juhola luonnostelee kuvan piirtämällä kiven viisteet lyijykynällä kankaalle. Pääpiirteissään viisteet ovat aina melko samanlaiset samanmuotoisesti hiotuille kiville. Tärkeä apu pääviisteiden piirtämisessä on viivoitin, mutta kiven alapuolelta heijastuvat viisteet Anna-Kaisa piirtää yleensä vapaalla kädellä.
Jalokivien ja timanttien muotokuviin Anna-Kaisa käyttää pääosin akryylivärejä.
"Tavoitteeni on vain tehdä jotain kaunista."

Törmäsin instassa Angie Crabtreen jalokivimaalauksiin ja ihastuin heti. Tekniikka tuntui haastavalta, enkä uskaltanut heti edes kokeilla. Ensimmäiset maalaukseni olivat sellaisia, että jos katsoi tarpeeksi kaukaa ja vielä vähän siristi silmiään, saattoi jonkinlaisen timantin hahmottaa.

Harjoittelin aluksi referenssivalokuvia käyttäen, mutta nykyään maalaan melko vapaasti. Kivien viisteiden pitää olla oikein, ja pitää miettiä valon kulkua kiven sisässä, mutta näin maalaaminen on jännittävää. Aloittaessa ei tiedä, minkälainen lopputulos on.

"Idea timanttikorvakoruista syntyi, kun kultasepän ja muotoilijan työt hiljenivät tilapäisesti koronan takia ja tuli tarve ja halu kehittää jotain muuta." Anna-Kaisan maalaama timanttikuvio on painettu koivuvanerille.
Anna-Kaisa on suunnitellut yhdessä puolisonsa Sannin kanssa monenlaisia koruja. Peikonlehti-korulautaset ja kuukoriste on tehty savesta ja maalattu akryyliväreillä.

Jalokivet ovat tulleet tutuiksi työssäni kultaseppänä ja korusuunnittelijana. Tunnen valon käyttäytymistä kivessä ja erilaiset hiontamuodot. Maalauksissa minua kiehtoo se, miten saada värien ja valon leikittely kivessä ikuistettua kankaalle.

Jalokivet ovat kauneudessaan uskomattoman kiehtovia. Luonto on vuosimiljoonien kuluessa luonut upean raakakiven, josta taitavan kivenhiojan avustuksella saadaan aikaiseksi jotain häikäisevän kaunista. Tätä luonnon ja ihmisen yhteistyötä yritän taiteessani jäljitellä.

Kortit ovat korujen esittelykuvia. Anna-Kaisaa viehättää kuvien tekeminen käsin, eikä tietokoneen mallinnusohjelmilla. Sydäntimantti kuuluu kuviin, joista painetaan vanerikorviksia. Taustalla kaksi acrylic pouring -tekniikalla tehtyä teosta.
Käytössä ovat myös guassi- ja vesivärit.
Timanttimaalaukset muistuttavat hämmästyttävän paljon esikuviaan.

Suurin maalaamani työ on halkaisijaltaan noin 80- ja pienin 10-senttinen. Molemmissa on omat haasteensa. Erikoisin paikka, missä töitäni on ollut esillä, on ollut viime kesän yhteisnäyttely Natural High Healing Festivaleilla. Sinne minua pyydettiin toteut­tamaan naisen intiimejä ruumiinosia kuvaavia yoni-maalauksia omalla jalokivityylilläni. Niitä oli hauska tehdä, vaikka aihe ei olisi koskaan tullut mieleen itselleni muuten. Niistä tuli todella kauniita!

Haluaisin maalata vielä jonkin oikein suuren timantin. Lisäksi päässäni on muhinut idea maalata se oikea Afrikan tähti, Cullinan I, joka koristaa Iso-Britannian kruunajaisvaltikkaa. Se ei ole ollenkaan saman näköinen kuin lautapeliin piirretty timantti."

Kaikki Anna-Kaisan jalo­kivitaulut on nimetty Holly­wood-näyttelijättärien mukaan, kuten Brigitte, Greta, Marilyn, Vivien, Audrey, Myrna, Sophia ja Shirley. Iso vaalea timantti on saanut nimensä 1950- luvun filmi­tähdeltä Gloria Grahamelta.
Jalokivet ja kristallit kuuluvat Anna- Kaisan mielestä kauneimpiin ja erikoisimpiin luonnonlahjoihin. Kirjavat munat on maalattu akvarelleilla.
Anna-Kaisa tekee myös muita kuin jalokivitöitä. Matkamuistokivet ja -simpukat hän on koristellut akryyli­maaleilla.
1 kommentti