Avotakka

Kirppishai Anna-Kaisa Melvas Sohvaryhmä-podcastissa: ”Vanha tavara on kauniimpaa ja paremmin tehtyä kuin uusi”

Kirppishai Anna-Kaisa Melvas Sohvaryhmä-podcastissa: ”Vanha tavara on kauniimpaa ja paremmin tehtyä kuin uusi”
Sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvas kiertää kirpputoreja ammattimaisesti. Hän jakaa rahanarvoiset vinkkinsä, kuinka teet laadukkaita kirppislöytöjä ja sisustat niillä tyylikkäästi.
Julkaistu: 27.3.2020
Sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvas on varsinainen kirppishaukka ja elävä esimerkki siitä, että kodin voi sisustaa tyylikkäästi lähes kokonaan kierrätystavaralla. Avotakan Sohvaryhmä-podcastin uuden kauden toisessa jaksossa kuulemme konkarin parhaat kirpputorivinkit.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Anna-Kaisa Melvas -jakso:

Koko sisustus kirpputorilta

Miten tullaan kirpputorihaukaksi? Sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvaksesta kehkeytyi sellainen, kun hän vuosia sitten sisustustoimittajan työssään etsii tavaraa kuvauksiin ja kotiinsakin. Melvaksesta alkoi tuntua, ettei kivaa ja persoonallista tavaraa löytynyt. Kaupoissa pyöri samat esineet, ja häntä turhautti heppoinen ja hajoava kertakulutustavara, jota Kiinasta rahdataan.
Suurin syy kirppisinnon heräämiseen oli kuitenkin vanha, 200 neliön hirsihuvila, jonka Melvakset ostivat neljä vuotta sitten purkukuntoisena Mäntyharjulta. Äkkiä olikin iso kesäkoti täytettävänä. Nopeana operaationa Anna-Kaisa sisusti koko talon Tori.fi- ja kirpputorihankinnoilla. Uutena hän osti ainoastaan keittiökaappien rungot ja tekstiilejä, peittoja sekä patjoja.
– Vanha tavara on mielestäni kauniimpaa ja paremmin tehtyä, Anna-Kaisa Melvas sanoo.
Painajaiseni olisi, että ostaisin asuntoon kaikki kalusteet uutena ketjuliikkeestä
Hän ei silti ole mikään retrosisustaja. Kotinsa tai vaatteidensa perusteella Anna-Kaisaa ei ehkä arvaisi ”kirppistyypiksi”.
– Monet ajattelevat, että etsin sieltä designtavaraa, mutta en ole kauheasti merkin perään. Totta kai olin iloinen, kun löysin kolmella eurolla Pelastusarmejan kirpputorilta Artekin jakkaran. Mutta minulle riittää, että tavara on kaunis.
Anna-Kaisa vakuuttaa, että melkein mihin tahansa sisustustyyliin voi löytää hyvää tavaraa kirpputorilta. Kun haluaa sisustaa kestävästi ja ajattomasti, on hyvä ohjenuora noudattaa asunnon aikakautta. Tavaroiden ja materiaalien tulisi edustaa edes jollain tavalla samaa aikaa.

Löydöt tekee säännöllinen kävijä

Käytettyjä kalusteita ja pikkutavaroita Anna-Kaisa etsii paitsi itselleen ja ystävilleen myös rekvisiitaksi kuvauksiin ja asiakkailleen yksityiskoteihin. Kun asiakkaat palkkaavat Anna-Kaisan sisustamaan kotinsa, hän uskoo heidän toivovan juuri uuden ja vanhan sekoittamista. Toki on myös asiakkaita, jotka eivät halua vanhaa. Se on sisustussuunnittelijasta harmillista.
– Jotta kotiin saa kerroksellisuutta ja persoonallisuutta, juuri vanha tavara tekee sen. Minun painajaiseni olisi, että ostaisin asuntoon kaikki kalusteet uutena ketjuliikkeestä.
Anna-Kaisa käy kirpputoreilla parikin kertaa viikossa, samalla kun käyttää lapsiaan harrastuksissa. Lähialueen Pelastusarmeijan kirpputori, Punaisen Ristin Kontti, Kierrätyskeskus ja Fida tulee kierrettyä säännöllisesti.
– Joku sanoo, ettei löydä kirppiksiltä ikinä mitään. Jos kävisin siellä kerran kuukaudessa, en minäkään löytäisi. Kyllä siellä pitää viikoittain käydä.
Suutarin lapsella ei ole kenkiä: ei minua kiinnosta sisustaminen enää kotona.
Anna-Kaisalla on työhuone kotinsa alakerrassa ja sen hyllyt täynnä vanhaa tavaraa. Asiakkailleen hän on tehnyt parhaat löydöt Torista, josta saa hyvin kalusteita. Yksi suosikkiapaja on Mäntyharjulla kesäpaikan lähellä oleva Reissukirppis.
– Mutta en sisusta kotonani juuri ollenkaan. Suutarin lapsella ei ole kenkiä: ei minua kiinnosta sisustaminen enää kotona. Ystäväni kävi meillä stailaamassa.
Toisin kuin monet kirppistelijät, Anna-Kaisa ei juuri myy tavaroitaan eteenpäin. Joskus hän lahjoittaa tavaraa Konttiin, silloinkin enimmäkseen Ikeaa.
– En pysty luopumaan kirppislöydöistäni. Minä todella tykkään tavarasta – konmaritus on minulle vierasta. Mutta siinähän käsketäänkin säilyttämään se, mistä tykkää!

Opi tunnistamaan laatu

Kirpputoreilta löytää mitä vain, Anna-Kaisa kannustaa. Hän itse ostaa käytettynä ihan kaikkea keittiöveitsistä untuvatäkkeihin – jos nyt ei kuitenkaan alusvaatteita eikä sängynpatjoja.
– Kun näen jotain mielestäni ihanaa, hinta on käytettynä niin halpa, että kyllähän minä sen otan. Ei tarvitse jälkikäteen harmitella. Tavaratalossa esine on siellä vielä ensi viikollakin, mutta kirpputorilta se häviää nopeastikin.
Materiaalin laadun Anna-Kaisa tunnistaa näppituntumalla ja ammattitaidollaan: esimerkiksi lasi- tai posliiniesineen painosta, kalusteessa hyvästä viilusta tai umpipuusta. Hänen harjaantunut silmänsä erottaa halpatuotannon esimerkiksi laadukkaasta lasitteesta. Astioissa eivät pienet virheet ja krakeloinnit häntä haittaa, vaikka antiikkikaupassa sama tavara olisi arvoton.
Tekstiilien pitää olla priimaa eikä nyppyyntyneitä, Anna-Kaisa linjaa. Kaiken, minkä voi, hän pesee pyykkikoneessa. Kalusteet saavat olla huonossakin kunnossa, sillä niitä voi hioa, maalata ja lakata uusiksi.
– Yksi mitä hamstraan hulluna, on kaikenlaiset kauniit rottinkikorit. Ja pellavaisia ja puuvillaisia keittiöpyyhkeitä kannattaa aina ostaa!
Anna-Kaisan kuva: Riikka Sipilä
Kommentoi »