Meidän Mökki

Ensin ämpärisuihku ja löylyt pihasaunassa, sitten töihin! Anna ja Ilari mökkeilevät Suomen vanhimmalla huvila-alueella Turun Ruissalossa

Ensin ämpärisuihku ja löylyt pihasaunassa, sitten töihin! Anna ja Ilari mökkeilevät Suomen vanhimmalla huvila-alueella Turun Ruissalossa
Annan ja Ilarin kakkoskoti on 1800-luvun hirsimökki Turun Ruissalossa. Täällä eletään kuin maalla mutta vain kymmenen minuutin päässä Turun keskustasta. Hauskinta on kylpeminen pihasaunassa ennen töihin lähtöä.
Julkaistu: 13.8.2019

Liuskekivipolku johtaa pieneen punaiseen pihasaunaan. Sinne Anna ja Ilari hipsivät aamutakkisillaan pesulle ja suuntaavat sen jälkeen töihin Turkuun. Ämpärisuihku on pieni hinta siitä, että pariskunta saa viettää vapaa-aikansa Ruissalon kauniilla huvila-alueella, luonnon keskellä.

– Varsinkin työaamuina on aika vitsikästä saada suihku ämpäristä saunalla, Anna sanoo.

Mökki on niin lähellä kaupunkikotia, että saunassa voi käydä ennen töihin lähtöä.
Huvilalla saunotaan ja peseydytään päivittäin pikkuisessa saunassa pihan perällä. Anna nauttii elämän helppoudesta maalla. Oman pihan poikki on ihana kulkea vaikka kylpytakissa.
Pesuhuoneessa on Saanan ja Ollin tekstiilit. Kori on Maynin.

Ruissalossa eletään kuin maalla mutta vain kymmenen minuutin päässä Turun keskustasta. Saari on Suomen vanhinta huvila-aluetta, jonka historia Turun porvariston lomanviettopaikkana ulottuu 1800-luvun puoliväliin.

Myös Annan ja Ilarin kolme koiraa ja kissa viihtyvät huvilalla.

Annan ja Ilarin 1800-luvulla rakennettu hirsihuvila sijaitsee aivan Ruissalon sydämessä, metsäisten puistoalueiden keskellä. Elo on rauhallista. Pariskunnan koirat Chili, Nala ja Ninja sekä Omppu-kissa nauttivat, kun luonto alkaa heti huvilan nurkalta. Hienot ulkoilumaastot ovat myös Annan ja Ilarin mieleen.

Yläkerran makuuhuoneisiin voi pujahtaa suoraan verannalta. Mustan tuolin Anna hankki asuntomessuilta vuosia sitten.

Anna löysi Ruissalon huvilan viisi vuotta sitten, ennen kuin tapasi Ilarin. Hän teki kunnostusta vaatineesta talosta kaupat sen enempiä miettimättä. Anna ajatteli, että remonttia voi tehdä hissukseen, pala kerrallaan.

Talon upeita hirsiseiniä on jätetty esille väliseinissä. Kaikki mökin tekstiilit ovat suunnittelijapari Saanan ja Ollin mallistoista vuosien varrelta, sillä Anna haluaa suosia turkulaista suunnittelua.
Kuva on otettu työhuoneesta, seuraavana on keittiö ja ruokailutila ja perällä olohuone. Lattia on maalattu kauttaaltaan harmaaksi Betoluxilla.
Keittiön viereen mahtui ruokailutila. Anna sahautti tilaan sopivan pöydän vanerista, joka käsiteltiin Osmo Colorilla mustaksi. Hayn tuoleja on kaksi puunväristä ja kaksi mustaa. Astiat saavat olla esillä Mokon astiakaapissa.

Myös Ilari oli tahollaan haaveillut omasta mökistä. Kun Anna ja Ilari tapasivat, parista tuntui luonnolliselta jatkaa huvilan kunnostamista yhdessä. Kuluneen vuoden aikana he ovat remontoineet myös uutta, yhteistä kotiaan Turun keskustassa.

Viimeisimmässä remontissa talon keskelle tehtiin keittiö.
1800-luvulla rakennetussa hirsitalossa on kolme huonetta ja keittiö.

Rakentamisen aikana he ovat asuneet pitkiä aikoja Ruissalon huvilalla – ja tehneet kunnostustöitä myös siellä. Viimeksi huvilalla on valmistunut upouusi keittiö. Anna työskentelee sisustamisen ja remontoinnin parissa, ja hänestä oman huvilan remontoiminen on ollut inspiroivaa puuhaa.

Olohuoneessa voi laiskotella Ikean divaanisohvalla, joita on kaksi peräkkäin.

Kun Anna tai Ilari kutsuu omia ystäviään viettämään iltaa huvilalla, voi toinen vetäytyä tarvittaessa yläkertaan nukkumaan tai tekemään töitä.

– Kahteen kerrokseen jakautuva asuminen on ollut meille toimiva ratkaisu, Anna kertoo.

Annan ja Ilarin makuuhuone on kauttaaltaan hohtavan valkoinen. Mausteena on vain ripaus mustaa. Myrskyn jälkeen -tyynynpäälliset ovat Saanan ja Ollin.
Makuuhuoneessa on vain rekki keveää vaatesäilytystä varten ja kamiina lämpöä tuomassa.

Yläkerran makuuhuoneet on maalattu valkoisiksi, jotta tilat olisivat mahdollisimman raikkaita ja valoisia. Vuoteisiin pedataan pellavaiset lakanat.

Makuuhuoneet ovat yläkerrassa vastakkain pienen aulan erottamina. Toinen huoneista on Annan ja Ilarin, toinen on vierashuone.
Yläkerrassa voi olla omassa rauhassa ja kuunnella sateen ropinaa.

Suuri terassi paljuineen on viihtyisä oleskelupaikka kaiken keskellä. Paljun lämmittäminen on Ilarin mieluisa homma, joka kestää kolmesta neljään tuntia. Polskimispaikka hankittiin, koska huvilalla ei ole omaa rantaa.

Pihalle laitettiin palju, koska huvilalla ei ole omaa rantaa. Rakennusten ympäröimä tilava terassialue rakennettiin viime kesänä. Suuren pöydän ääreen mahtuu iso joukko ystäviä.
Omppu-kissalla riittää mökillä tarkkailtavaa.

Vaikka paljuilu ja ämpärisuihku ovat Annasta ja Ilarista tunnelmallisia mökkijuttuja, he haaveilevat vielä ihan oikeasta kylpyhuoneesta. Paikaksi on mietitty alakerran tyhjää tilaa, joka on tähän asti ollut varastona.

– Elämistä helpottaisi kylpyhuone sisätiloissa. Ensi kesänä mietitään sitä sitten tarkemmin, Anna sanoo.

5 kommenttia