Lavakaulus, vai onko sittenkään? Päivi Heimosen kakut saavat ihmiset hieraisemaan silmiään: ”Moni ei usko, että kaikki on syötävää”
Ihmiset
Lavakaulus, vai onko sittenkään? Päivi Heimosen kakut saavat ihmiset hieraisemaan silmiään: ”Moni ei usko, että kaikki on syötävää”
Päivi Heimosen intohimona on tehdä kakkuja, jotka näyttävät ihan joltakin muulta kuin täytekakuilta. Päivi loihtii näyttäviä kakkuja tutuista aiheista, kuten ruokalajeista, harrastuksista tai puutarhasta. Hän käyttää kakkuihin yleensä voikakkupohjaa ja maustettuja rahkatäytteitä.
9.8.2023
 |
Maku

Mikä fantasiakakuissa viehättää?

Pidän haasteista. On hauskaa seurata ihmisten reaktioita, kun he näkevät kakkuni. Aikuiset ja lapset ovat ihan yhtä haltioissaan, tulee aidosti yllättyneitä ilmeitä. Moni ei meinaa uskoa, että kaikki on syötävää. En ole mielestäni muuten taiteellinen, mutta kakkujen kanssa luovuus pääsee valloilleen.

Mistä harrastus sai alkunsa?

Nyt jo täysi-ikäinen poikani täytti silloin seitsemän vuotta. Hän harrasti jalkapalloa ja halusi syntymäpäivilleen jalkapallokakun. Tein juhliin puolikkaan jalkapallon muotoisen kakun, ja se oli hitti. Pojalla saattoi lapsena olla joka vuosi kolmetkin juhlat eri vieraille. Tein silloin samasta teemasta, esimerkiksi lapsen lempiruoista, kolme eri kakkua: lihapulla-spagettikulhon, sushilaudan sekä ranskalaisia perunoita ja limsaa. Olen suunnitellut kakkuja kaiken maailman kissanristiäisiin. Mikä tahansa syy kelpaa, että saan toteuttaa ideoitani.

Kapallinen uusia perunoita. Tähän kakkuun Päivi teki vaalean sokerikakunsitruunaisella mansikkatäytteellä. ”Perunat” ovat jogurttimansikoita, jotka on pyöritelty kaakaojauheessa. Kuva Päivi Heimonen.
Kukat on tehty sokerimassasta, sisältä löytyy mehevä suklaakakku mango-passiontäytteellä. Kuva Päivi Heimonen.
Keikauskakku syntyi syntymäpäiväjuhliin. Kuva Päivi Heimonen.

Kuinka paljon kokeiluja yksi kakku vaatii?

Aloitan suunnitelmani muhittelun hyvissä ajoin, koska nautin siitä ehkä eniten. Keksin tilanteeseen sopivan aiheen ja sitten mietin, kuinka saisin ainekset näyttämään joltakin ihan muulta, vaikkapa lasilta, puulta tai kankaalta. En yleensä harjoittele etukäteen, vaan kokeilen erilaisia toteutustapoja lennosta.

Voiko mistä vain tehdä kakun?

Jääpaloja imitoivan kakun kanssa epäonnistuin. Veden eri olomuotoja on todella vaikea saada aidon näköisiksi. Kivipintakin on aika hankala. Erilaiset ihmishahmot ovat kompastuskiveni, niitä välttelen. Seuraavaksi haluan kokeilla punokselta näyttävän pinnan tekoa sokerimassasta. 

Leivotko myös tavallisia kermakakkuja?

Harvoin, enkä oikein edes osaa tehdä niitä. Pursotukset eivät ole juttuni. Pidän enemmän sokerimassojen työstämisestä. Niitä voi värjätä ja maalata elintarvikeväreillä vaikka miksi.

Spagettiannos on kulhoa myöden syötävää, mutta ei kuitenkaan suolaista. Kuva Päivi Heimonen.
Kaikki puu- ja marmorialustalla näkyvä on syötävää. Kakuissa on suklaapohja mango-passiontäytteellä. Kuva Päivi Heimonen.
Päivin mökkinaapurit saivat suklaakakun mango-aprikoositäytteellä. Koristeena yrttejä ja syötäviä luonnonkukkia. Kuva Päivi Heimonen.
Seuraa Päivin kakkuluomuksia Instagramissa @kakkulaari. Kuva Päivi Heimonen.
6 kommenttia