Kotivinkki

Alkuperäiskuntoinen rintamamiestalo hurmasi Pauliinan ja Pauluksen – kauniiden asioiden keräilijöiden kodista löytyy karkkia silmille joka kulman takaa

Alkuperäiskuntoinen rintamamiestalo hurmasi Pauliinan ja Pauluksen – kauniiden asioiden keräilijöiden kodista löytyy karkkia silmille joka kulman takaa
Pauliinan ja Pauluksen 1950-luvun rintamamiestalossa on alkuperäistä tunnelmaa. Turussa asuvan lapsiperheen kodissa tärkeässä roolissa ovat myös perintötavarat ja keräilylöydöt.
Julkaistu: 26.3.2021

Pauliina ja Paulus muuttivat 1950-luvun rintamamiestaloon vuonna 2015, kun perhe alkoi kasvaa. Paulus on ammatiltaan rakennusrestauroija, joten taitoa talon remontointiin löytyy. Vanha talo tuntuikin luontevalta uuden sijaan. Asuminen vanhassa talossa ei kuitenkaan ollut varsinainen haave, vaan perhe on pikkuhiljaa kasvanut siinä asumiseen.

Paulus, Pauliina ja lapset Unto, Lilja ja Kielo nauttivat olostaan vanhassa talossa Turussa. Heillä käy usein myös vieraita, naapuritkin saattavat vain tupsahtaa kylään.
Antiikkiliikkeestä ostettu olohuoneen jykevä baarikaappi on Pauliinan vanhemmilta. Siellä säilytetään kaikkia kauniita astia-aarteita. Seinällä on perhekuvia.
Ruokahuoneen pöytä on Pauluksen huonekalupuuseppätutkinnon päättötyö. Tuolit on saatu Pauliinan mummon kodista ja kristallikruunu vanhemmilta.
Miljoonalaatikko on mummon peruja. Laatikoissa säilytetään makrameelankoja, serviettejä ja kynttilöitä.

Pauliina, rintamiestalo oli alkuperäisessä kunnossa. Mihin ihastuitte talossa?

Sen kunto, luonne ja mahdollisuudet. Oli helppo nähdä, mitä oli tehty ja että vanhalle talolle ei oltu saatu aikaan suurempia vahinkoja. Talo oli ollut vain yhdellä omistajalla, ostimme sen rakentajan kuolinpesältä. Hän oli ammatiltaan puuseppä. Sen näkee työn viimeistelyn tasosta ja kauniista, pienistä yksityiskohdista, kuten komeroiden ovien visakoivuisista vetimistä.

Vaikutuksen teki myös ihana, vanha piha ja uima-allas. Sijainti on meille ihanteellinen: bussi kulkee talon vierestä, sekä kauppa, koulu ja päiväkoti ovat kävelymatkan päässä. Asuinalueella on vanhoja rintamamiestaloja vieri vieressä, ja siitä syntyy ihan oma tunnelmansa.

Keittiö uusittiin käytännölliseksi mutta talon ikää myötäileväksi. Moderni liesituuletin tuo särmää.
Pauliina vierasti aluksi keittiön kiinteitä komeroita, mutta on oppinut pitämään niistä. Kahvikoneet saivat oivan paikan entisen jää kaapin kolosta.
Verhot on ommeltu Marimekon Siirtolapuutarha-kankaasta.
Minä olen kuppihullun äidin tytär ja perinyt rakkauden astioihin.
Muuttaessa talossa ei ollut ollenkaan tulisijoja. Söpö puuhella löytyi Ruovedeltä. Pukkilan Turku-laatat löytyivät Tori.fistä, valkoiset pelastettiin kaatopaikkakuormasta.

Olette remontoineet taloa, miten?

Ennen muuttoa uusimme keittiön. Sen jälkeen olemme remontoineet kaikenlaista. Suurimmat muutokset ovat olleet lämmitysjärjestelmän uusiminen öljystä vesi-ilmalämpöpumppuun, siirtyminen yksivaiheisesta kolmivaihesähköön, pönttöuunin muuraus ja keittiön puuhellan asennus takaisin. Keskikerroksesta otimme esiin puulattiat ja useammassa huoneessa olemme uusineet pintoja.

Opin myös uuden taidon, tapetoinnin. Naapurin Outi tuli kerran opettamaan minua, ja tapetoimme olohuoneen seinän yhdessä. Sen jälkeen homma on luistanut melko vaivattomasti. Olohuoneen ja eteisen tapetit löysin sattumalta Instagramin kautta, yläkertaan mieluiset löytyivät Borås Tapeterin valikoimista. Kauniita tapetteja on aivan liikaa!

Mummolta perityssä pesukomuutissa säilytetään lasten pelejä. Ericssonin puhelin ja Underwood-kirjoituskone ovat olleet mummolassa aikoinaan käytössä.
Kaksi mummolta perittyä rakasta: piironki ja puusohva. Myös tyynyliinat ovat mummon. Piirongin päällä on kattorosetteja ja Villeroy & Bochin maustepurkkeja.

Koti on sisustettu rakennusajan henkeä kunniottaen. Millainen sisustaja olet?

Valintoihini vaikuttavat talon tyyli, ikä ja henki, mutta poikkeuksiakin tarvitaan: erilaiset esineet ja huonekalut luovat kiinnostavuutta. Olen vaihtelunhaluinen ja teen mielelläni asetelmia lipastojen päälle. En juuri osta uusia tavaroita, vaan vaihtelen paikkoja ja kaivelen kaappien ja miehen kellarin aarrevarastoja.

On tärkeää, että kodissa on myös tuulahdus menneistä sukupolvista. Siksi minulle rakkaita ovat isovanhemmilta perityt huonekalut. Ne ovat olleet osa elämääni aina ja tuovat turvallisuuden tunnetta.

Värimaailmamme on aika hillitty. Vastapainoa tuovat pienet värikkäät yksityiskohdat siellä täällä.

Saan sisäisen rauhan, kun ympärilläni asiat ovat järjestyksessä.
Olohuoneen väripilkkuja ovat Pauluksen isän Heikki Honkalan maalaamat taideteokset. Pöytä on Tori.fi-löytö. Klassinen pallorottinkituoli on erityisesti Pauliinan lempipaikka.
Olohuoneen tapetti on Apelvikenin Filipa. Kaappi hankittiin huonekalukauppaa pitävältä ystävältä. Ovien taakse piiloutuvat televisio ja dvd-levyt. Polttopuita säilytetään puulaatikoissa.

Mikä sinua inspiroi ja mistä saat ideoita sisustukseen?

Asioiden kauneus, ja sehän voi oikeastaan olla mitä vain! Ammennan ideoita sosiaalisesta mediasta ja luonnosta. Saan sisäisen rauhan, kun ympärilläni asiat ovat järjestyksessä. Ruuhkavuosina olen huomannut sen oikeasti vaikuttavan mielentilaani. Jos koti on kuin räjähdys, myös omaa päätä on vaikeampi saada järjestykseen, enkä pysty antamaan itsestäni parhaita puolia perheelleni. Siispä voisi ehkä sanoa, että myös siisti koti inspiroi minua.

En juuri osta uusia tavaroita, vaan vaihtelen paikkoja ja kaivelen kaappien ja miehen kellarin aarrevarastoja.

Olette molemmat keräilijöitä. Mitä kaikkea keräätte?

Paulus keräilee vanhoja tavaroita ja työkaluja. Kaikkea, mikä miellyttää silmää, tarpeellista ja ei niin tarpeellista. Suurin osa aarteista on kellarissa tavarapaljouden takia.

Minä olen kuppihullun äidin tytär ja perinyt rakkauden astioihin. Kauniita astioita ei voi koskaan olla liikaa. Tykkään kattaa pöydän eri tavalla aina tilanteesta ja tunnelmasta riippuen.

Lilja sai oman huoneen vintin vinokaton alta. Sänky on Tori.fi-löytö. Sänkykatos on tilattu Jollyroomista. Pupulamppu on yksivuotislahja kummitädiltä. Boråstapeterin Magic forest -tapetissa seikkailevat myös puput.
Makkarin rottinkihylly on ostettu naapurin leikkimökistä. Kimono on tuliainen Vietnamista. Tuoli on saatu siskolta. Upea petroolinvärinen lattia löytyi kirkkaanpunaisen muovimaton alta. Tapetti on Boråstapeterin Siri.

Onko tämä unelmienne koti?

Haasteellisinta on jatkuva remontointi. Meillä on aina monta projektia meneillään yhtä aikaa. Asioiden loppuun vieminen voi siis kestää melko kauan. Tällä hetkellä olemme kuitenkin oikein tyytyväisiä.

Minulla on kyllä salaisena haaveena saada vielä joskus mansardikattoinen talo maalta. Toisaalta näen meidän vanhenevan täällä yhdessä sitten, kun lapset ovat muuttaneet kotoa.

Kommentoi »