Joko palat halusta päästä ulos kuopsuttelemaan? 8 innostavaa asiaa, jotka voit tehdä alkukeväällä pihalla tai parvekkeella!
Piha ja puutarha
Joko palat halusta päästä ulos kuopsuttelemaan? 8 innostavaa asiaa, jotka voit tehdä alkukeväällä pihalla tai parvekkeella!
Alkukevät on malttamattomalle puutarhurille hankalaa aikaa, kun tekisi jo kovasti mieli upottaa kädet multaan. Listasimme asiat, joihin voit tarttua. Aloita sipulikukkaistutuksista ja intoudu suunnittelemaan minikasvihuonetta tai uusia kukkapenkkejä kesäksi.
1.4.2021
 |
Meillä kotona

1. Käynnistä kevät sipuli-istutuksilla

Suloiset sipulikasvit avaavat kevätsesongin! Tämä asetelma on koottu läpinäkyvään lasiastiaan. Sitä kaunistavat lumipisara ’Bridesmaid’, narsissit ’Katie Heath’ ja ‘Minnow’ sekä valkoinen helmililja. Oranssi ’Gipsy Queen’ -hyasintti tuo pienen väripilkahduksen. Tämä asetelma kukkii pitkälle kevääseen! Lisää ideoita ruukkuistutuksiin löydät tästä jutusta.

Moni kotipuutarhuri on innostunut keväthyasinteista. Eikä ihme, rakastettu joulukukka näyttää tyystin erilaiselta keväisessä pihassa. Kokosimme neljä ihanaa hyasinttiasetelmaa pihalle tai parvekkeelle – lue juttu!

2. Vielä ehdit esikasvattaa vaikka mitä

Huhtikuussa on hyvä aika esikasvattaa esimerkiksi kaaleja ja tomaatteja, toukokuussa avomaan kurkkua sekä kurpitsaa. Huhtikuu on oiva aika esikasvattaa myös samettikukkaa, tsinniaa, kesäpäivänhattua ja kiinanasteria. Vai oletko monen muun tapaan hullaantunut daalioista? Myös siemenestä kasvatettavat daaliat kannattaa kylvää huhtikuussa. Vihannesten ja yrttien esikasvatus- ja kylvökalenterin löydät täältä. Jos kaipaat tarkempia neuvoja, kokosimme kattavan oppaan esikasvatukseen.

"Moni haluaa hypätä pitkän taimikasvatuksen yli ja ostaa keväällä valmiit terhakat taimet – tai vielä helpompaa, kaupan tiskiltä valmiit kurkut ja tomaatit. Itse en silti millään malta", sanoo Anni Kiviniemi. Kurkista Annin kasvihuoneeseen ja lue juttu täältä.

Kaikki tahtovat nyt daalioita! Himoittujen hittilajikkeiden juurakot on jo lähes loppuunmyyty. Lue juttumme daalioiden suuresta suosiosta.

3. Käännä katse jo terassille

Tee terassista puutarhan jatke! Pienellekin terassille mahtuu yllättävän paljon erilaista kasvatettavaa. Aloita laittamalla terassi kesäkuntoon. Sen jälkeen voi aloittaa terassiviljelyiden suunnittelua. Ruukuissa, ämpäreissä ja amppeleissa viihtyvät koristekasvien lisäksi niin tomaatit, yrtit kuin lehtikaalikin. Tutustu ämpäriviljelyyn ja lue tämä juttu.

Olisiko jo aika aloittaa terassikausi? Kurkkaa koosteestamme erilaisia terassi-ideoita.
Tiesitkö, että popcorn-jyvistä voi kasvattaa kesän hauskimmat terassikasvit? "Itse en ole mikään puutarhaihminen, vaan laiska kasvien hoitaja, joten varmasti tämä onnistuu keneltä vain", sanoo kasvatusta testannut Piia Kangas. Lue koko juttu popcorn-jyvistä kasvatetuista heinistä.
Kemiönsaarella asuva Anna Kojonen istuttaa joka kevät kelloköynnöksen taimet vanhan hirsihuvilan seinustalle. Yleensä hän istuttaa köynnökset toukokuun lopussa. Kuvassa on tilanne lokakuussa. Lue juttu Annan satumaisesta terassista.

4. Vai omistatko parvekkeen? Ei kun parvekepuutarhaa hahmottelemaan!

Parveke on kuin puutarha minikoossa. Siellä voi kasvattaa paljon muutakin kuin kesäkukkia. Kokosimme 35 vinkkiä parvepuutarhaan – lue juttu ja ala suunnitella omaa parvekeparatiisiasi!

"Kevät alkaa, kun siirrän kasvit ulos", sanoo valokuvaaja Annika Christensen. Kompaktin parvekepuutarhan helmiä ovat esimerkiksi istuskelunurkkaus ja taimien ruukutuspöytä. Kurkista herkulliseen parvekepuutarhaan.

5. Inspiroidu näistä kasvihuoneista

Moni haaveilee nyt kasvihuoneesta. Mutta millaiseen paikkaan se olisi hyvä pystyttää? Valitsenko lasit vai kennolevyt? Kuinka suuren kasvihuoneen? Lue tietopakettimme kasvihuoneen valitsemisesta.

6. ..tai rakenna minikasvihuone

Terassille, parvekkeelle tai pienelle pihalle saattaa mahtua minikasvihuone. Kurkista minikasvihuoneen kuvalliset rakennusohjeet tästä jutusta.

Annika Christensen varaa parvekkeensa minikasvihuoneen lajeille, jotka eivät kestä kylmää.
Mikä sympaattinen pienoiskasvihuone! "Emme osta uutta, vaan keksimme käyttöä vanhoille esineille", sanoo Jessica Gillberg. Kurkista Jessican rosoromanttiseen puutarhaan.

7. Siintävätkö mielessä jo perennat? Tutustu istutussuunnitelmiin!

Haaveiletko mahdollisimman helppohoitoisesta pihasta? Kaipaatko vinkkejä romanttiseen kukkapenkkiin? Vai kenties ideoita tasaisen maan kaunistamiseen? Tästä jutusta pääset kurkistamaan 27 erilaista asiantuntijan koostamaa istutussuunnitelmaa.

Ukkolaukkaa, valkonarsissia, lumikelloa ja rentoakankaalia. Lue keväisen istutuksen tarkemmat kasvimäärät ja kasvien paikat täältä.

8. Harhaudu unelmapuutarhoihin

Jos oma puutarhasi on vielä lumikinosten alla tai sinulla ei ole omaa pihaa, mikään ei estä ahmimasta houkuttelevia puutarhajuttuja. Aloita vaikkapa tästä jutusta: Mallorca, Toscana? Ei vaan Laihia ja Imatra! Ei ikinä uskoisi, että nämä puutarhat sijaitsevat koti-Suomessa

Puutarhuri Chatarina Munckin valtava puutarha on runsas, rento ja tyylikäs.
Kommentoi »