Maku

Koomikko Ali Jahangirin viisi ajatusta omasta ruokasuhteesta – "Kokkaan äitini ohjeilla"

Koomikko Ali Jahangirin viisi ajatusta omasta ruokasuhteesta – "Kokkaan äitini ohjeilla"
Koomikko Ali Jahangirin juuret ovat Iranissa. Synnyinmaan herkut onnistuvat parhaiten äidin resepteillä.
Julkaistu: 25.3.2022

1. Synnyinmaan makuja

Basmatiriisi on keskeinen osa iranilaista ruokaa. Oikeanlaista saa Itä-Helsingin etnisistä ruokakaupoista. Riisin kanssa syödään pitkään haudutettua lihapataa. Suosikkipataani tulee lampaan- tai naudanlihaa, sipulia, muutama kuivattu omaninlimeviipale, tomaattipyreetä ja keltaisia linssejä. Pata maustetaan kurkumalla, suolalla ja pippurilla, ja sitä haudutetaan 2–3 tuntia. Italialaiset valmistavat ruoan nopeasti ja nauttivat sen hitaasti – iranilaiset tekevät juuri toisin päin.

2. Kotikokin tähtihetket

Vuodet ovat opettaneet, etten ole niin hyvä kokki, että voisin keksiä itse reseptejä. Kerran lisäsin munakasmassaan ruusuvettä. Lopputuloksena oli hajuvedeltä maistuva munakas! Tästä huolimatta olen päihittänyt Hans Välimäen Haasta Hans -ohjelmassa ja voittanut Kokkisodan kahdesti. Pandemian aikana olen alkanut kokkailla kotona enemmän – äitini ohjeilla.

"Kerran lisäsin munakasmassaan ruusuvettä. Lopputuloksena oli hajuvedeltä maistuva munakas!"

3. Lihaisa yllätys

Lapsuudessani perheemme kävi usein tutuilla suomalaistädeillä syömässä. Jälkiruoaksi he tekivät mielettömiä kermatäytekakkuja. Kerran lapioimme veljeni ja serkkuni kanssa lautasille isot kasat kakkua, joka paljastuikin tuorejuustolla kuorrutetuksi lihahyytelöksi. Isäni pelasti meidät pulasta syömällä kaikkien lautaset vaivihkaa tyhjiksi. Sittemmin hän ei ole lihahyytelöön koskenut.

4. Tulevaisuuden ruokakauppias

Suoritan kauppiasharjoittelua ruokakaupassa. Minusta tulee K-kauppias. Aamuisin on kiva mennä töihin, kun kuormassa juuri tulleet tuoreet yrtit tuoksuvat. Kaupan maailma on minulle tuttu: ensimmäinen yritykseni oli Jumbon Cittarissa hävikkihedelmiä hyödyntävä smoothiekoju.

5. Kunnon laitteet

Omistan sekä 400 asteeseen kuumenevan pizzauunin että jenkkityylisen savustimen. Lapset tykkäävät savustetusta lihasta, ja teemme usein ribsejä. Savustimen käyttöön olen saanut paljon hyviä vinkkejä salolaisen JJ’s BBQ -ravintolan omistajalta, jota seuraan somessa.

Ali Jahangiri

40-vuotias iranilaissyntyinen stand up -koomikko ja yrittäjä kouluttautuu parhaillaan ruokakauppiaaksi. Asuu Vantaalla vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Kommentoi »