Älä huuhtele kuravaatteita altaassa
Sisustus
Älä huuhtele kuravaatteita altaassa
Lukija kysyy: "Välillä eteiseen tulee niin paljon hiekkaa, että tuulikaapissa voisi tehdä hiekkakakkuja. Huuhdomme lasten kuravaatteet altaassa, mutta saako niin tehdä? Entä miten eteinen kannattaisi putsata?”
9.8.2016
 |
Kotivinkki

Työtehoseurannan tutkija Tarja Marjomaa vastaa

"Ennaltaehkäisy on paras ase taistelussa hiekkaa vastaan. Omakotiasuja ehkäisee hiekan kulkeutumista laittamalla kulkuväylille pihakivetyksen. Oven lähellä on hyvä olla harjaosalla varustettu rappuralli ja oven edessä likaa keräävä matto.

Vältät hiekan kulkeutumisen sisään, kun ovenpielessä on pieni harja, jolla voi putsata kengät ja menopelit. Rattaiden pyörät on kätevä puhdistaa astianpesuharjalla ja suojata pyöränsuojuksilla.

Kuraisimmat ulkovaatteet kannattaa riisua ennen sisälle menoa. Kerrostalossa kuravaatteet voi riisua alaovella ja kuljettaa kotiin korissa tai isossa kassissa. Sisäeteinen ei likaannu, kun lapsi laitetaan seisomaan isoon kassiin, johon likaiset vaatteet, kengät ja rapa jäävät. Älä huuhtele kuravaatteita, sillä hiekka kuluttaa viemäriä. Se voi myös tukkia sen ja haitata jäteveden puhdistusta. Anna siis varusteiden kuivua ja ravistele sen jälkeen irtolika pois.

Tuulikaappiin voi laittaa ison muovilaatikon, johon lapset laittavat kenkänsä sisään tullessaan. Irtohiekat valuvat pohjalle, ja aikuinen voi varistella kengät uudelleen ennen niiden nostamista säilytyspaikalle.

Karhea kuramatto on hyvä valinta tuulikaapin tai eteisen ovimatoksi. Eteisen käytävämatoksi sopii hienonukkainen tekstiilimatto tai kumipohjainen sisal-, juutti tai kookosmatto. Se päästää hiekan läpi ja pysyy siistin näköisenä. Kevyen maton alta irtohiekka on helppo imuroida pois. Luonnonkuidut sopivat myös, koska ne hylkivät likaa. Sisalin kosteudensieto ei ole kovin hyvä, joten sen eteen tarvitaan kuramatto. Pienet hiekkakasat on näppärä siivota rikkaimurilla."

2 kommenttia