Akvarellimaalaus - näin onnistut
Tee itse
Akvarellimaalaus - näin onnistut
Tee itse taidetta kotisi seinille. Akvarellimaalaus onnistuu, kun seuraat näitä ohjeita, uskot itseesi ja rentoudut. Asetelman mallit löytyvät keittiöstäsi.

Näitä tarvitset

 • akvarellipaperia (laadukas, tukeva paperi on yli 300 gramman paksuista) ja suttupaperia
 • vähintään 3 erikokoista, pyöreäkärkistä sivellintä
 • 2 vesikuppia; toinen siveltimien puhdistukseen, toinen maalausvedeksi
 • vesivärit
 • paletin (esimerkiksi kertakäyttölautanen)
 • vaalean, kovahkon lyijykynän
 • maalarinteippiä
 • pahvin tai kovalevyn maalausalustaksi
 • malliksi 3–6 hedelmää tai vihannesta  

Tee näin

1. Rakenna sipuleista tai värikkäistä, erimuotoisista ja -kokoisista hedelmistä ja vihanneksista asetelma pöydälle noin 1–2 metrin päähän maalauspaikastasi. Asettele kasvikset niin, että ne muodostavat kiehtovan mutta yksinkertaisen asetelman. Kiinnitä huomiota myös taustaan. Voit ripustaa taustalle yksi- tai kaksivärisen kankaan.

2. Lämmittele tekemällä asetelmasta pari nopeaa luonnosta lyijykynällä suttupaperille. Pohdi samalla sommittelua ja asetelman sijoittamista paperille. Kun teet luonnoksia, keskity suuriin linjoihin eli piirrä vain asetelman tärkeimmät elementit. Tarkastele lopuksi piirroksiasi: Toimiiko asetelma? Pitäisikö jotain muuttaa?

3. Kun olet tyytyväinen sommitteluusi, teippaa akvarellipaperi maalarinteipillä alustaan kiinni ja kastele se kauttaaltaan kevyesti. Anna kuivua. Hahmottele asetelman pää­elementit vaalealla lyijykynällä.

4. Aloita maalaus suurehkolla siveltimellä ja melko vaalealla sävyllä. Hahmottele jälleen aluksi pääelementit. Akvarelleja on hankala korjata, joten etene vaaleasta tummempaan värikerros kerrokselta. Älä maalaa kuvaa tukkoon vaan jätä valoisimmat kohdat paperinvalkoisiksi. Jatka tummemmilla sävykerroksilla ja pienemmällä siveltimellä. Jatka, kunnes olet tallentanut kaikki näkyvät valot ja varjot, myös taustassa, ja saanut kasvisten muodot esille. Muista pitää maalausvesi puhtaana ja vaihda se usein. Likainen, ruskea vesi vaikuttaa väreihin: ne menettävät kirkkauden ja puhtauden. 

5. Viimeistele kuva, kun se on kuiva. Lisää muutamia tarkkoja yksityiskohtia ohuella siveltimellä ja tummalla sävyllä. Valitse mielenkiintoisia kohtia, joita haluat korostaa.  

Hahmottele kuva ensin vaa­lealla lyijykynällä. Piirrä vain tärkeät elementit, älä yksityiskohtia. Pidä kuva yksinkertaisena. Huomaa mittasuhteet: Mikä kasviksista on suurin? Entä mikä pienin? 

Aloita maalaaminen vaalealla värillä ja suurella siveltimellä. Esineiden muoto, materiaalin tuntu ja perspektiivivaikutelma saadaan aikaiseksi sävyeroilla ja valojen ja varjojen avulla. Missä on esineiden vaalein kohta eli se kohta, johon valo osuu kirkkaimmin. Missä on tummin kohta eli tummin varjo? Koeta tallentaa ainakin seitsemän eri tummuusastetta.

Vaihda pienempään siveltimeen ja korosta tummimpia varjokohtia. Etene kerros kerrokselta ja anna niiden kuivua välillä. Näin hyödynnät akvarellin läpikuultavuuden. Maalaa myös tausta ja alustassa näkyvät varjot. Jos sinun on vaikea erottaa tummuusasteita, siristele silmiäsi. Silloin asetelma muuttuu sumuiseksi ja valot ja varjot korostuvat.

Anna työn kuivua ja viimeistele se pienimmällä siveltimellä: lisää muutamia yksityiskohtia ja kaikkein tummimmat varjot. Katso kuvaa välillä kauempaa tai nosta se seinälle. Näin näet kuvan tuorein silmin ja huomaat, mitä se kaipaa.

Muista nämä vinkit

 • Aloittelijat sommittelevat usein kohteen keskelle paperia. Kokeile erilaista sommitelmaa. Voisitko rajata osan hedelmistä pois? Entä jos sijoittaisit mallisi ja työsi painopisteen paperin ala- tai yläreunaan? Vasemmalle tai oikealle? Luo jänniteitä ja kiinnostavuutta.
 • Saat vaaleampaa väriä lisäämällä vettä tai valkoista, mutta valkoinen myös muuttaa sävyä. Tummempaa saat vähentämällä vettä tai lisäämällä väriä, mustaa tai vastaväriä alkuperäiseen väriisi (punaisen vastaväri on vihreä, sinisen oranssi ja keltaisen violetti). Sekoita ja kokeile suttupaperille sävyjä ja tummuusasteita. Muista, että väri vaalenee kuivuessaan.
 • Nosta paperi hetkeksi pystyasentoon ja tarkastele sitä kauempaa. Jos et ole tyytyväinen, pidä tauko. Katso sitten uudelleen, kaipaako maalaus jotain lisää ja onko työssäsi tarpeeksi tummuusasteita eli valoja ja varjoja.
 • Tuliko virhe? Kastele kohta nopeasti runsaalla vedellä ja kuivaa talouspaperilla.

Lisää inspiraatiokuvia

Viritä ideaa!

Jos käytät vesiliukoisia värikyniä, saat akvarellimaisen vaikutelman kastelemalla piirroskohdat märällä siveltimellä tai vedellä täytettävällä sivellinkynällä.

1 kommentti