Ajatko paljon arkiajoa lasten ja perheesi kanssa? – Hyvät talvirenkaat turvaavat arvokkaan lastisi

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Euromaster
Ajatko paljon arkiajoa lasten ja perheesi kanssa? – Hyvät talvirenkaat turvaavat arvokkaan lastisi
Etenkin talvella autonrenkaiden kunnon merkitys korostuu, kun keliolosuhteet muuttuvat nopeasti. Talvirenkaiden kunto kannattaakin tarkistaa nyt ennen renkaanvaihdon ruuhkaa. Muista kuitenkin, että tärkein ajoturvallisuuteen vaikuttava tekijä istuu aina ratin takana.
Julkaistu: 8.10.2021

Talvikelit ovat kohta taas täällä, ja keliolosuhteet voivat muuttua rajusti yhdenkin päivän aikana. Siksi nyt on syytä tarkistaa, että talvirenkaat ovat hyväkuntoiset, autoon sopivat ja ilmanpaineet ovat kohdallaan.

Tärkein ajoturvallisuuteen vaikuttava tekijä istuu aina kuitenkin penkin ja ratin välissä. Hyvätkään renkaat eivät aina auta, jos ajonopeus on keliolosuhteisiin nähden liian suuri. Kun kyydissä on vielä usein arvokas lasti, oma perhe, kannattaa aina muistaa maltti liikenteessä vaikka olisikin kiire. Kiire voi loppua äkkiä, jos lumi- tai räntäasateessa ajellaan kesänopeuksilla ja esimerkiksi ohitellaan huolettomasti. Keskikaistoille pakkautuva lumi saa auton helposti heittelehtimään, ja vilkkailla liikenneväylillä siitä voi seurata isokin ketjukolari.

Kännykkä ei kuulu auton ratin taakse. Kuljettajalla on aina vastuu paitsi omasta turvallisuudesta, myös matkustajien ja kanssa-autoilijoiden turvallisuudesta.

Renkaiden hankinnassa ei kannata kitsastella

Hyvät ja asianmukaiset talvirenkaat ovat autoilijan tärkeä turvallisuustekijä, jopa halpa henkivakuutus autoilussa. Siksi renkaiden kunnosta ei kannata tinkiä.

Etenkin talvella huomaat helposti, ajatko hyvillä vai huonoilla renkailla. Hyvillä nastoilla pääset vaivatta pienet, liukkaatkin mäet ylös, kun taas huonoilla renkailla saatat jäädä helposti tien tukoksi esimerkiksi auraamattomiin risteyksiin. Se on paitsi noloa, myös vaarallista.

Renkaiden vaihto onnistuu helposti ja ammattitaitoisesti Euromasterin palvelupisteissä. Varaa aikasi nyt!

Renkaat voivat olla avainasemassa myös siinä pahimmassa tapauksessa, onnettomuudessa. Jos tien päällä rysähtää, huonosti hallittavissa olevassa autossa kuljettajastakin tulee matkustaja eikä äkkitilanteessa voi reagoida mitenkään, jos auto ei tottele.

Onnettomuustutkinnassa renkaiden onkin arvioitu olevan riskitekijä joka seitsemännessä kuolonkolarissa.* Lumisen tai jäisen kelin kuolonkolareista peräti kolmasosassa tapahtumista renkailla on todennäköisesti ollut vaikutusta onnettomuuteen.

Yli kuusi vuotta vanhat renkaat ovat riski

Suomen talvikeleissä tarvitaan Pohjolan talviin suunnitellut kitkarenkaat tai nastarenkaat. Esimerkiksi Euroopan ajo-olosuhteisiin tarkoitetut ns. eurooppakitkat eivät sovellu pohjoisen kylmiin talvikeleihin. Jos taas nastarenkaat ovat kuluneet ja osa nastoistakin irronnut, niiden pitokyky heikkenee.

Myös renkaiden ilmanpaineet vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin. Jos renkaiden paineet ovat liian suuret tai pienet tai epätasaiset, auton hallinta vaikeutuu äkkitilanteissa. Liian matala paine kuluttaa rengasta ja kasvattaa vierintävastusta, siksi polttoainekulutuskin kasvaa.

Renkaiden iällä on merkitystä, sillä renkaan kumiseos kovettuu vuosien mittaan. Jos autolla ajetaan vähän ja renkaat ovat olleet käytössä yli kuusi vuotta, niistä tulee liukkaat eivätkä ne enää pidä kunnolla, vaikka kulutuspintaa olisikin vielä jäljellä.

Lain mukaan kesärenkaiden pääurien syvyys on oltava vähintään 1,6 millimetriä ja talvirenkaiden 3 milliä.

Etenkin Etelä-Suomen talvessa vesikelit ovat tavallisia, ja Autonrengasliiton mukaan vesikelillä jo neljänkin millin urasyvyys vaatii erityistä tarkkuutta ja nopeuden sovittamista. Renkaiden urien tehtävä on ohjata vesi renkaan ja tien välistä pois, ja matalat urat eivät sitä tee.

Nastarenkaissa on seurattava myös nastojen irtoamista ja rikkoontumista. Jokaisessa renkaassa on oltava vähintään 75 % alkuperäisestä nastamäärästä.

Mietityttääkö autosi renkaiden kunto ja auton huolto? Euromasterilta saat rengastarkistukset ja -vaihdot sekä monia arkea helpottavia palveluita!

Renkaiden tarkistus, vaihto, säilytys ja uusien renkaiden oston voit hoitaa kätevästi Euromasterin palvelupisteissä. Renkaat voi ostaa myös verkkokaupasta.

Euromaster tarjoaa myös monia arkea helpottavia ja aikaa säästäviä palveluita. Voit jättää kesärenkaat säilytykseen Euromasterin turvalliseen rengashotelliin sen sijaan että etsit niille tilaa varastostasi. Säilytyspalveluun kuuluvat renkaiden pesu, kuntotarkastus, ilmanpaineiden tarkastus, vakuutus ja kausivaihdot.

Euromaster lähettää keväisin ja syksyisin kutsun tekstiviestillä renkaiden vaihtoon, joten ajankohtaa ei tarvitse itse muistaa. Ajan voi varata myös itse Euromasterin verkkosivuilta.

Saman katon alta saat myös autohuoltopalveluita. Suuressa osassa Euromasterin palvelupisteitä tehdään määräaikais- ja kausihuoltoja, öljynvaihtoja, ilmastointilaitteen täyttöhuoltoja ja uusimpana palveluna myös yhdistetty vuosihuolto- ja katsastuspalvelu, jossa auto paitsi huolletaan myös käytetään valtuutetussa katsastuksessa.

Euromasterilla asennetaan myös moottori- ja sisätilalämmittimiä sekä vetokoukkuja. Erityisesti pimeänä aikana on hyvä varmistaa, että pyyhkijänsulat ja polttimot ovat kunnossa, jotta näet itse ja tulet myös itse nähdyksi. Myös ne saa paikalleen asennettuna Euromasterilta.

* Lähde: Autonrengasliiton sivut, rengasriskitiivistelmä

Kommentoi »