Viherpiha

Mitkä perennat näyttävät upeilta heti keväällä? Taimistojen ammattilaiset kertovat 9 suosikkiaan!

Mitkä perennat näyttävät upeilta heti keväällä? Taimistojen ammattilaiset kertovat 9 suosikkiaan!
Nämä taimistojen suosikkiperennat ponnistavat maasta ensimmäisten joukossa. Ne eivät säikähdä alkukesästä usein pihoissa vierailevan hallan nipistelyä.
Julkaistu 11.4.2019

Jari Särkkä: "Vuorijumaltenkukka ei vähästä säpsähdä"

Särkän perennataimisto, Raahe, vyöhyke V

1. Vuorijumaltenkukka

Vuorijumaltenkukka ponnistaa kohti valoa pienenä – ensin tulevat soikeat, pehmoiset lehdet, sitten keskeltä nousee kukkavarsi ja lehdet jäävät maanrajaan. Aniliininpunainen kukka muistuttaa syklaamin kukkaa, mutta on pienempi.

Miksi kasvi on suosikkisi? Kun vuorijumaltenkukka on noussut maasta, se ei ihan vähästä säpsähdä. Dodecatheon meadia on selvinnyt järkyttävän kylmistä talvista.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Istuta vuorijumaltenkukkaa muiden kasvien väleihin, sillä kukinnan päätyttyä kasvi kuihtuu. Hyvä taimimäärä neliölle on 15. Varsinkin vanhempana perenna on näyttävä, kun siihen tulee paljon kukkavarsia. Se tykkää hikevästä, läpäisevästä maasta, ei märästä tai rutikuivasta. Kaveriksi valitsisin verikurjenpolvea, japanin akileijaa ja esikkoja.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 30 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

2. Venäjänkevätesikko

Venäjänkevätesikko muistuttaa paljon tavallista kevätesikkoa. Kukat ovat tummankeltaisia, oranssiin vivahtavia. Tämä esikko leviää helposti siemenestä, joten sitä voikin pihasta löytyä sieltä ja täältä.

Miksi kasvi on suosikkisi? Venäjänkevätesikko aloittelee kukintansa Raahessakin usein jo huhtikuun puolella. Kun se lähtee kasvamaan, joskus voi tulla vielä lumet päälle, mutta Primula veris ssp. macrocalyx ei ole moksiskaan vaan nousee uudestaan. Mutta onhan se kotoisin Altain vuoristosta Siperian rajalta.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Puolivarjo on paras kasvupaikka, sellainen joka saa keväällä valoa ja kesällä jää vähän varjoon. Istuta neliölle 15 taimea, vaikkapa muiden esikkojen, imiköiden ja kuunliljojen seuraan. Samaan aikaan kukkiva idänsinililja on tälle hauska pari.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 25 cm

Kukinta-aika: huhti–toukokuu

3. Koreanhohdekukka

Koreahohdekukan eloisanvihreät, lusikkamaiset lehdet nousevat melkein jään läpi, siinä huhtikuun lopulla, kun lumet alkavat lähteä. Päivänkakkaramaisen kukinnan Helenium hoopesii säästää kesä-heinäkuulle. Lehdistö säilyy siistinä, mutta leikkaa kukinnan jälkeen kukkavarret.

Miksi kasvi on suosikkisi? Komeankeltainen koreahohdekukka on vähän aliarvostettu perenna. Se menee aika kuumassa ja kuivassa paikassa, köykäisessäkin maassa. Se pysyy myös nätisti paikallaan, ei leviä juurillaan eikä tee siementaimia.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Istuta kahdeksan taimea neliölle ja lannoita maltillisesti. Lisää tyvelle multaa tai nosta ylös ja jaa muutaman vuoden välein. Kivoja kumppaneita ovat palavarakkaus, saksankurjenmiekka ja verikurjenpolvi.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 60 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Sisko Kajavala: ”Kevätkaihonkukka on varma talvehtija”

Talman lehtopuutarha, Sipoo, vyöhyke Ib

1. Kevätkaihonkukka

Ikivihreän kevätkaihonkukan ilmestymistä ei tarvitse keväällä odotella, ja lehdet ovat heti kasvukauden alussa kauniinvihreät. Toukokuussa avautuvat kukat ovat kauniin sinisiä. Kotimainen pyöreämpilehtinen kanta on minusta erityisen viehättävä.

Miksi kasvi on suosikkisi? Kevätkaihonkukka on takuuvarma talvehtija: se selviää, vaikka ei olisikaan paljon lunta. Omphalodes verna on myös hyvin kiitollinen maanpeittokasvi, sitä ei juurikaan tarvitse hoitaa.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Minulla kevätkaihonkukka kasvaa puolivarjossa puiden ja pensaiden tyvellä. Auringossakin se menee, mutta lehdet eivät ole silloin niin nätin vihreitä. Paras maa on kuohkea ja kosteahko, muttei liian märkä. Istuttaisin sitä isojen perennojen, kuten töyhtö- ja jaloangervojen, juurelle.

Valon tarve: puolivarjo

Korkeus: 20 cm

Kukinta-aika: toukokuu

2. Keijunkukka

Keijunkukat lähtevät heti keväällä kasvamaan tarmokkaasti. Purppurakeijunkukka ’Palace Purple’ on varmimpia talvehtijoita. Korallikeijunkukassa taas on raikkaanvihreät lehdet ja kirkkaanpunaiset kukat pitkän kukkavarren päässä.

Miksi kasvi on suosikkisi? Heucherat ovat niin ihania – ja nyt muodikkaitakin! Näyttävyys syntyy lehdistä, ja niissä onkin mahtavia sävyjä joka lähtöön, limenvihreistä punaisiin ja tummanpuhuviin.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Keijunkukat ovat monikäyttöisiä perennoja: niitä voi käyttää myös ruukuissa ja laatikoissa. Penkissä kasvupaikka ei saa olla liian märkä eikä paahteinen. Sopiva maa on kuohkeaa ja kevyttä, joukkoon voi sekoittaa hiekkaa. Istuttaisin näitä perennapenkin reunakasviksi, etteivät ne huku isompien kasvien joukossa.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 30–40 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

3. Mehitähdet

Kivikkomehitähti ’Coco’ on vaaleanvihreine pienine ruusukkeineen tosi nätti, samoin rubiininpunainen ’Rubin’. Vaaleanpunaisella ’Othellolla’ on näitä isommat ruusukkeet.

Miksi kasvi on suosikkisi? Mehitähdissä on upeita sävyjä, ja ruusukkeita on niin isoja kuin pieniäkin. Lisäksi Sempervivum-suku ei tarvitse juurikaan hoitoa.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Etsi mehitähdille lämmin kasvupaikka hiekkapitoisesta ja niukkaravinteisesta maasta, esimerkiksi rinteestä, kivikkokasviryhmästä tai perennapenkin reunalta. Myös muurien päälle mehitähtiä voi laittaa kasvamaan. Niitä käytetään myös viherkatoissa, koska ne sietävät kuivuutta. Muista, ettet lannoita liikaa, sillä jos mehitähti kasvaa liian innokkaasti, ruusukkeesta tulee höttöinen, eikä se talvehdi kunnolla.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 10 cm

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Heidi Eriksson: ”Patjarikon kukinta on kertakaikkisen upea”

Harjunpään taimisto, Karijoki, vyöhyke III/IV

1. Tarhakullero

Tarhakullero ’New Moon’ loistaa alkukesästä ja antaa sitten muille vuoron. Se on ihana näky siniviolettien tulppaanien tai oranssin tulikellukan kanssa.

Miksi kasvi on suosikkisi? ’New Moon’ -lajike Trollius Cultorum-ryhmästä on todella suloinen! Herkkään vaaleankeltaiseen kukkaan ihastuvat nekin, jotka eivät tykkää keltaisesta väristä. Keltainen on muuten tulossa takaisin muotiin – Keski-Euroopassa ja Ruotsissa sitä alkoi näkyä enemmän viime kesänä.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Istuta tarhakullero aurinkoon tai hiukan katveeseen kosteutta pidättävään maahan niin, että ympärillä on muita kasveja. Kun leikkaat kukinnan jälkeen kukkavarret pois, lehdet pysyvät vihreämpinä. Kullerot ovat kestäviä, olen istuttanut tarhakulleroa Ivaloonkin.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 60 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

2. Patjarikko

Saxifraga Arendsii-ryhmän lajikkeet ovat hyvännäköisiä heti keväällä. Värejä on valkoisesta vaaleanpunaiseen ja tummemmanpunaiseen.

Miksi kasvi on suosikkisi? Saxifraga Arendsii-ryhmän lajikkeiden kukinta on kertakaikkisen upea, sitä ei räntäsadekaan lannista. Se palkitsee puutarhurin ruhtinaallisesti! Minulla patjarikko kasvaa kaivokatoksessa – ja leviää siellä iloisesti itsekseen, vaikken tiedä karumpaa paikkaa. Se on niin sinnikäs.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Patjarikot ovat kuivan paikan ja erittäin ohkaisen maan kasveja, jotka menestyvät kalliollakin. Muista siis, ettet istuta niitä liian märkään paikkaan. Ne ovat näyttävimmillään, kun istutat erivärisiä lajikkeita isoksi pinnaksi. Naapureiksi sopivat myös mehitähdet ja ruusujuuret.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 10 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

3. Pikkutervakko

Pikkutervakko on soma, joskin se leviää siementämällä. Jos haluat pitää kasvin aisoissa, ota kuihtuneet kukkavarret pois. Tämä myös pitää mättään nättinä.

Miksi kasvi on suosikkisi? Lychnis alpina ei voi olla nirppanokka ja kylmälle arka, onhan se Suomen luonnossa tunturikasvi. Se on myös tosi mieluisa mesikasvi pölyttäjille. Meillä se kerää pihassa omenapuille runsaasti pölyttäjiä, vaikka niitä olisi joinain vuosina vähemmänkin.

Minne kasvi kannattaa istuttaa? Pikkutervakko tykkää kuivasta, hiekkapitoisesta maasta. Yhdistäisin sitä toisten kivikkokasvien kanssa. Matalat maksaruohot, esimerkiksi keltamaksaruoho ’Oktoberfest’, samoin kuin mehitähdet, ovat sille hyviä pareja. Myös harmaa-ajuruoho toimii kauniisti pikkutervakon rinnalla.

Valon tarve: aurinkoinen

Korkeus: 15 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »