Onni löytyi omenapuiden alta – Aijan ja Juhan 40 neliön torppa on täynnä lämmintä tunnelmaa
Mökistä kotipaikka
Onni löytyi omenapuiden alta – Aijan ja Juhan 40 neliön torppa on täynnä lämmintä tunnelmaa
Aija ja Juha löysivät unelmiensa mökkipaikan Akaasta. He ovat viihtyneet piskuisen torpan taikapiirissä niin hyvin, että päättivät rakentaa sen lähettyville myös kotitalon.
15.11.2023
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Aija ja Juha Kervinen olivat päättäneet hankkia mökikseen järvenrantapaikan, jossa voisi viettää aikaa läpi vuoden. Syyskuisena päivänä 1999 he käänsivät auton keulan koti Akaata ja lähtivät etsimään myynnissä ollutta kohdetta. Sitä ei löytynyt, mutta löytyi jotain parempaa.

Aija ja Juha Kervinen sekä tryffelikoirat Iita ja Martha.
Vuonna 1926 rakennettu torppa Akaassa, 1 h + tupakeittiö + kuisti, 40 m². Pihapiirissä on lisäksi sauna ja kesäkeittiö.

”Aikomuksenamme oli vain vilkaista toista kohdetta, torppaa alla omenapuiden, mutta toisin kävi. Kun saavuimme paikalle ensi kertaa, puutarhan omenapuut kutsuivat tuoksullaan peremmälle. Minä olin jo siinä vaiheessa maalannut näkymän niiden alle – pitkän pöydän, jonka ympärille ystävät kokoontuisivat.

Aija pitää kuistin naulakossa esillä kutomiaan islantilaisneuleita silloin, kun ne ovat vapaalla eikä kovassa käytössä. Itse tehtyjen seinätaulujen lukot avaimineen ovat löytyneet torpasta.
Kuisti kutsuu vaaleudellaan peremmälle lämpimään taloon. Kaikki pinnat päätettiin maalata pienen tilan suurentamiseksi.
Kun syysviileät saapuvat, tulevat peikot mökin sisustukseen. Aija ja Juha ovat tuoneet ne matkoiltaan Norjasta.

Talo on rakennettu 1926 kuusilapsisen perheen kodiksi. Ennen meidän tänne tuloa oli mökkiä laajennettu 1950-luvun alussa 15 neliöllä. Ilman sitä meillä ei olisi tupakeittiötä lainkaan.

”Aamut torpalla alkavat aina mutteripannulla keitetyllä kahvilla, iloisella tulen rätinällä ja karvatassujen kanssa hitaasti heräämisellä.”

Vaikka torpan laajennus oli tehty ennen meitä, jäi meille vielä tekemistä. Lattian alta kaivettiin maata pois ilmanvaihdon parantamiseksi. Keittiön ja oleskelutilan välistä purettiin seinä. Uusi lautalattia asennettiin ensin, jonka jälkeen keittiö sai nykyiset kalusteensa.

Juha tapetoi tuvan Duron Gammalsvenska Gästgivars -tapetilla. Tupakeittiössä yhdistyvät oleskelu ja ruoanvalmistus. Suuret ateriat tehdään läheisessä kotitalossa ja kuljetetaan lämpiminä mökille. Takka oli valmiina mökissä jo ostohetkellä. Aija ja Juha raaputtelivat sen pinnalta laastin pois, jotta esiin saatiin kaunis tiilipinta.
Talonpoikaissohva on koirien ja mökkiläisten suosikkipaikka. Se saapui uuteen kotiinsa likaisena ja hämähäkinseittejä täynnä. Aija pesi aarteen ja laittoi pinnalle Osmo Color -puuvahan.

En jaksa olla ihmettelemättä, miten tähän mökkiin mahtui aikoinaan asumaan kokonainen perhe. Jos vain vanhat seinät osaisivat puhua, jäisin mieluusti kuuntelemaan.

Halusin mökin tunnelman olevan hieman pysähtynyt. Tänne tulleilla kalusteilla on tarinoita takanaan. Pidän väreistä, ja se kyllä näkyy, varsinkin syysaikaan. Tupakeittiön tapetti antaa tekstiileille sävynsä. Uusia hankintoja teen enää maltilla, vaikka olenkin sitä mieltä, ettei sisustajalla voi olla liikaa tyynyjä, peitteitä tai astioita. Nykyisin olen myös sitä mieltä, ettei islantilaisia neuleita voi olla liikaa, ja torppa on ihan kuin tehty niiden kutomiselle.

Aija on neulonut jo yli kymmenen islantilaisneuletta. Hän metsästää sopivia lankoja aina uutta inspiraatiota varten. Seinän ikonikokoelma on kerätty vuosien varrella. Osa ikoneista on tuotu ulkomailta. Hauska hylly muotoutui vanhasta mankelilaudasta.

Rakkaita huonekaluja ovat pojan meille lainaan antama Ilmari Tapiovaaran Pirkka-pöytä ja Tapiovaaran Fanet-tuoli, jonka sain työkaveriltani. Tuoli on ollut työtasona ja poran jälkiä täynnä. Kittasin reiät puukitillä ja maalasin tuolin mustaksi. Pöytäryhmä katetaan kirpputoreilta ostetuilla retroliinoilla tai mieheni äidin kirjailemilla liinoilla. Ikeasta ostettu kelim-matto rikkoo sopivasti tyylin.

Tuvan astiahylly ja patakaappi ovat mökin ensimmäisiä kalusteita. Patakaappi oli hankittaessa tummanruskea. Aija maalasi molemmat vaaleiksi saadakseen torppaan raikkautta. Arabian vanhoja puhalluskoristeellisia kuppeja Aija on kerännyt jo vuosia. Iltapäiväkahville ne katetaan ulos pergolaan.
Aija vaihtelee usein ikkunalautojen asetelmia. Paperikoristeet ovat syntyneet tapetinpaloista.
Makuuhuoneen päiväpeittona toimivat Marimekon Unikko-lakanat. Kuvakollaasi on koottu seinälle molempien puolen sukulaisten kuvista. Kollaasiin tulee aina täydennystä Aijan kameran tallentamista hetkistä.

Mökillä eletään ilman kahvinkeitintä ja mikroa. Aamut torpalla alkavat aina mutteripannulla keitetyllä kahvilla, iloisella tulen rätinällä ja karvatassujen kanssa hitaasti heräämisellä.

Olemme viihtyneet torpassa niin hyvin, että päätimme myöhemmin rakentaa samalle tontille myös kotitalon. Tämä on nyt meille paitsi mökki- myös asuinpaikka. Mökkitiemme on enää kivenheittämän pituinen.

”Halusin mökin tunnelman olevan hieman pysähtynyt.”

Parasta täällä on ympäröivä maaseutu, pellolla juoksevat puput ja valkohäntäpeurat. Parasta on myös saada pojanpoika Kosmo kylään, kaivaa esiin kamerat ja suunnata luontoretkille yhdessä.”

Koirakaksikon tärkeisiin tehtäviin kuuluu haukkua ensin ohikulkijat ja sen jälkeen huilata. Sitten onkin aika etsiä mökkipihasta ja lähimetsistä tryffeleitä. Ikean Brusen-metallisohva kestää ulkona hyvin.
Aija valmistaa puutarhan antimista syötävää läpi vuoden. Omenaherkku nautitaan teen tai vaalean glögin kanssa. Minttuteehen kuivataan yrtit itse.
Omenapuun alle katetaan pöytä kirpakoilla syyssäilläkin. Tukeva pöytä on Aijan suunnittelema. Juha toteutti sen käyttämällä jalkoina ompelukoneen jalkoja. Pöytää ei siirretä suojaan talveksi, sillä se saa harmaantua sateen ja tuulen voimasta ulkona.
2 kommenttia