Äidin makaronilaatikko maistuu niin hyvältä, että myös kavereiden pitäisi saada maistaa sitä, ajatteli Lauri, 20. Hän heitti äidilleen Kirsi Konttorille ottavansa tämän mukaan seuraavan kerran, kun pääsisi tapaamaan eri puolilla Eurooppaa asuvia kavereitaan.
– Ajattelin, että opetanpa hänelle, niin ei tarvitse kokiksi lähteä, Kirsi sanoo.
Niin syntyi idea äidin reseptivihkosta. Siihen Kirsi tallentaa pikkuhiljaa Laurille lempireseptejään. Ruutuvihkoon on tähän mennessä päässyt esimerkiksi sämpylöiden, lasagnen, hernekeiton ja äidin sinapin ohjeet.
Kirsi laittaa ruokaa lähes päivittäin. Hän etsii mielellään inspiraatiota ja vinkkejä ruoanlaittoon netistä.
– Joskus mennään sieltä missä aita on matalin, eli ranskalaiset uuniin ja jotain sinne sekaan.
Laurin mukaan äidin ruoat maistuvat aina hyvältä.
– Makaronilaatikko on paras. Sitä voi soveltaa niin paljon, jauhelihan voi korvata kanalla, maidon kermalla ja niin edelleen. Toinen lempparini on ehdottomasti kanapasta, Lauri kertoo.
Tottuneelle ruoanlaittajalle tuttujen reseptien kirjoittaminen on tuntunut yllättävän vaikealta. Vaikka jokin asia olisi Kirsille itsestäänselvä, kokemattomammalle kokille kaikki vaiheet pitää avata.
– Selkokielisten ohjeiden teko on haastanut. Haastavinta on kuitenkin ollut käsin kirjoittaminen, sitä kun ei nykyään tule juuri tehtyä.
Entäs se makaronilaatikko, josta kaikki alkoi? Sen reseptiä Kirsi ei ole vielä kirjoittanut ylös.
– Pulma on, että teen makaronilaatikon usein vähän erilailla – riippuen siitä, mitä kaapista löytyy. Teen sen aina munamaitoon, mutta saatan laittaa sekaan vaikkapa tuorejuustoa.
Nappaa alta Kirsin lasagneresepti!
Kirsin lasagne – resepti
Ainekset:
- 1 pkt lasagnelevyjä
Jauhelihakastike:
- 400 g jauhelihaa
- 400 g (1 tölkki) tomaattimurskaa
- 2 isoa sipulia
- 4 valkosipulin kynttä
- 3 dl lihalientä tai vettä
- 1,5 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria (rouhe)
- 1 rkl basilikaa (kuivattua)
Juustokastike:
- 50 g voita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- 200 g juustoraastetta (emmental + mozzarella)
- 1 tl muskottipähkinää (jauhettua)
- 1 tl valkopippuria
Kirsin lasagne valmistuu näin:
- Ruskista jauheliha, lisää hienonnettu sipuli ja muut jauhelihakastikkeen ainekset. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
- Juustokastikkeeseen sulata voi, lisää vehnäjauhot ja vispaa maito vähitellen sekaan. Anna kiehua muutama minuutti (muista sekoitella). Ota kattila pois levyltä, sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta ja mausteet.
- Levitä laakeaan uunivuokaan kerros jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Peitä kerros vierekkäin asetelluilla lasagnelevyillä. Tee vuokaan 3–4 samanlaista kerrosta.
- Kaada päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastiketta ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste.
- Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia, eli kun on pinnaltaan kauniin ruskea. Anna ruoan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Vinkki! Kirsi on usein laittanut lihaa jopa tuplamäärän eli 800 grammaa.