Meidän Talo

Ahtaan terassin tilalle rakennettiin koko perheen kesäkeidas – tilavassa ulko-olohuoneessa voi valita oleskelupaikan fiiliksen mukaan

Ahtaan terassin tilalle rakennettiin koko perheen kesäkeidas – tilavassa ulko-olohuoneessa voi valita oleskelupaikan fiiliksen mukaan
Färmin perhe halusi suuremman ulko-olohuoneen, nyt reilun kokoinen terassi onkin koko perheen kesäolohuone, satoi tai paistoi.

Ulvilalaisen Färmin perheen omakotitalon takapiha on ihanteellisesti lähes suoraan etelään. Viisihenkinen perhe halusi suuremman ulko-olohuoneen, jossa voisi nauttia auringosta ja oleilusta.

Vanha terassi tuntui toiveisiin ja tarpeisiin nähden ahtaalta. Sen parikymmentä vuotta vanha valokate päästi tilaan muutakin kuin toivottua auringonpaistetta: sateen kasteleman ruokapöydän ääressä ei viihtynyt kukaan ennen kuivausoperaatiota. Terassin ahtauden tunnetta lisäsi kaide, joka rajasi tilan puutarhasta.

Tältä talon julkisivu näytti ennen remonttia.

Mitä haluttiin?

Päätös laajentaa vanhaa terassia tuntui luontevammalta ratkaisulta kuin uuden, erillisen oleskelupaikan rakentaminen. Ratkaisua puolsi myös keittiön sijainti aivan katetun terassin vieressä.

Terassin rakentaminen aloitettiin vanhan purkamisella. Uuden tieltä poistettiin rikkinäinen valokate, kaide ja terassin lattialaudoitus. Työt jatkuivat perustusten tekemisellä. Pintamaa kaivettiin pois ja perustuksiksi tulevien laattojen alle laitettiin soraa sekä asennettiin strykosilevyt estämään routimista. Terassin alle sijoitettiin kaikkiaan 25 laattajalkaa, joiden varaan tulivat juoksut. Koko uuden terassin alle levitettiin maanpeittokangas estämään rikkaruohojen kasvu.

Jenni Färmin sylissä on perheen kuopus Moona. Uudella terassilla viihtyy koko viisihenkinen perhe. Hauskat rottinkipöydät on hankittu Facebook-kirpputorilta. Jenni on itse maalannut toisen mustaksi spraymaalilla.
Remontissa kate vaihdetiin uuteen ehjään ja UV-valoa osittain suodattavaan materiaaliin. Reilun kokoisen pöydän ääreen mahtuu viihtymään kahdeksasta kymmeneen henkeä. Kevyet metallituolit ovat terassin ainoat uutena hankitut kalusteet. Tuolit voi nostaa talveksi pinoon varastoon. Marokkolaishenkinen matto on Ikeasta.

Mitä tehtiin?

Terassin kahdelle reunalle tehtiin matalat porrasaskelmat lasten kulkemisen helpottamiseksi. Oleskelutasanteen pitkälle sivulle rakennettiin vaakarimakaide, joka toimii myös löhöilysohvan selkänojana. Samalla idealla toteutettiin kolme korkeampaa rimoitusaitaa, joiden tehtävänä on antaa näkö- ja tuulensuojaa katetun terassin sivuilla. Valmis terassilaudoitus ja aidat käsiteltiin puuöljyllä.

Terassin ilme viimeisteltiin itse nikkaroiduilla kalusteilla. Sohvan runko rakennettiin kuormalavoista, ja niitä pehmustavat superlonpatjat. Sateensuojassa on vanhasta peiliovesta tehty reilunkokoinen ruokapöytä, joka sai parikseen toisen kuormalavoista kootun sohvan. Ruokailuryhmän ääressä mahtuu nyt mukavasti nautiskelemaan kymmenen henkeä – satoi tai paistoi.

Terassin kupeessa sijaitsee erillinen grillipaikka, jonne kulku on katettu purjekankaalla. Aurinkovarjon kulmaa voi kääntää haluamaansa suuntaan. Jenni on miettinyt talon ja grillipaikan välisen nurmikon korvaamista kiveyksellä. Purjekankaan tilalle on tulossa pergola.
Valossa vai varjossa? Färmien uudella terassilla voi valita oleskelupaikan oman fiiliksen mukaan. Kestopuusta rakennettu terassi on käsitelty Valtti-puuöljyllä ja vaatii huoltokäsittelyn joka toinen vuosi.

Mitä remontti maksoi?

  • terassin ja aitojen puutavara 1000 €
  • valokate 200 €
  • perustukset (sorat, eristeet ja laatat) 250 €
  • kaivuutyöt 100 €
  • terassiöljy/maalit 150 €
  • terassikalusteet 250 €
  • sisustustekstiilit 200 €
  • muut sisustustarvikkeet 50 €

Yhteensä 2 200 euroa.

Julkaistu: 3.6.2020
1 kommentti