Meidän Mökki

Afrikan tähti ja Monopoli ovat koukuttaneet pelaajia sukupolvesta toiseen – näin klassikkopelit saivat alkunsa

Afrikan tähti ja Monopoli ovat koukuttaneet pelaajia sukupolvesta toiseen – näin klassikkopelit saivat alkunsa
Sadepisarat rummuttavat kattoa, eikä ulos viitsi mennä. On aika kaivaa esille lautapeli! Mutta milloin meillä alettiin pelata Monopolia? Entä Afrikan tähteä?
Kuvat valmistajat

Sadepäivät matelevat aina yhtä verkkaisesti. Silloin on parasta ryhmittyä pelilaudan ympärille kilpailemaan Afrikan tähden tai Helsingin katujen herruudesta.

Perheen pienimmän väen lautapelisuosikki on ollut usean sukupolven ajan Afrikan tähti. Sitä on pelattu Suomessa jo vuodesta 1951.

Pelin kehitteli Kari Mannerla alle parikymppisenä 1940-luvun lopussa. Mannerla yhdisteli peliin aineksia lukemistaan Tarzan-kirjoista ja Afrikkaan sijoitetuista seikkailuelokuvista. Nimen hän nappasi luettuaan jutun maailman suurimmasta timantista, Afrikan tähdestä.

Viime vuosina Afrikan tähteä on kritisoitu kolonialistisesta asenteesta, mutta peli vetoaa yhä sadunhohteisella eksotiikallaan. Se on käännetty yli 15 kielelle.

Kun pelaajille tulee ikää ja taktista pelisilmää lisää, Afrikan tähti ei riitä enää pitkien sadepäivien viihdykkeeksi. Silloin lautapeliksi valikoituvat haastavammat pelit kuten Monopoli. Tuntien pelimaratonin vaativa Monopoli päättyy yhden pelaajan murskavoittoon ja muiden tappioon.

Suomessa Monopoli (nykyisin myynnissä nimellä Monopoly) julkaistiin pian sen jälkeen, kun peliä alettiin valmistaa Yhdysvalloissa vuonna 1935. Suomalainen versio sai oman pelilautansa, jossa kilpailtiin Helsingin arvokortteleiden, satamien sekä rautatieasemien omistuksesta.

Afrikan tähdestä on olemassa myös korttipeliversio.

Julkaisuhetkellä Monopolilla oli jo pitkä historia. Peli perustuu aiemmin julkaistuun Landlord’s Game -peliin, jonka vasemmistolainen Elizabeth Maggie kehitti 1900-luvun alkuvuosina. Pelin kautta hän halusi kuvata kapitalismin toimintamekanismeja, ja sitä käytettiin aluksi opetustarkoituksiin. Landlord’s Gamessa oli kaksi pelivaihtoehtoa: meidän tuntema monopoli, jossa haalitaan mahdollisimman paljon yksityisomaisuutta, sekä antimonopolistinen versio, jossa varallisuudesta hyötyvät kaikki pelaajat. Maggien Landlord’s Gamesta tuli suosittu vasemmistolaisissa älykköpiireissä ja yliopistokampuksilla.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Charles Darrow tutustui Landlord’s Gameen pelatessaan sitä illanistujaisissa. 1930-luvun laman keskellä työttömäksi jäänyt Darrow keksi kehitellä pelistä oman version ja patentoida sen nimiinsä. Amerikkalainen Parker Brothers alkoi myydä peliä 1935. Siitä tuli yksi maailman suosituimmista peleistä.

Suomessa Monopolin suosio kasvoi toisen maailmansodan jälkeen, kun suuret ikäluokat tulivat peli-ikään. Monopoli oli pitkään myydyimpiä lautapelejämme.

Kimblessä on ällistyttävä pop-o-matic-noppa muovikuvun alla.

1960-luvun lopussa klassikkopelit alkoivat saada kilpailijoita. Yksi uusista suosikeista oli Kimble, joka ällistytti muovikuvun alla olevalla pop-o-matic-nopallaan. Pelin valmistus alkoi Suomessa porilaisen Aarne Heljakan autotallissa 1967. Idean hän oli napannut ”ameriikanserkulta” tuliaislahjaksi saadusta Trouble-pelistä. Heljakka hankki nopeatempoisen pelin lisenssin ja nimesi sen uudelleen Kimbleksi.

Vaikka mobiili- ja nettipelien suosio on kasvussa, lautapelit eivät ole menettäneet asemaansa. Klassikkojen rinnalla tarjolla on uusia, strategista silmää vaativia pelejä, kuten Carcassone, Dominione, Menolippu ja Catan. Ne koukuttavat niin, että alkaa jo toivoa, että pian koittaisi uusi sadepäivä.

Julkaistu: 26.6.2019
Kommentoi »