Mikä remontti vie 2000 euron palkinnon? Katso 10 ennen & jälkeen -kuvaparia ja äänestä Vuoden huikein muutos 2023!
Remonttikisan finalistit
Mikä remontti vie 2000 euron palkinnon? Katso 10 ennen & jälkeen -kuvaparia ja äänestä Vuoden huikein muutos 2023!
Tässä ovat Meidän Talo -lehden Vuoden huikein muutos 2023 -kilpailun finalistit! Katso alta kaikki ennen & jälkeen -kuvat ja valitse suosikkisi! Äänestyksen voittaja palkitaan 2000 euron remonttirahalla (K-Raudan lahjakortti). Kaikkien äänestäneiden kesken arvomme viisi (5) Meidän Talon 3 kuukauden lehtitilausta. EDIT Äänestys on päättynyt.
26.9.2023
 |
Meidän Talo

Vuoden huikein muutos -finalistit on valinnut Meidän Talon toimitus. Tekstit koonnut Julia Laine, kuvat kilpailun osallistujat.

1. Makuuhuoneesta kaunis keittiö

Katri ja Kalle Hiukan 1880-luvulla rakennetussa talossa on laitettu lähes kaikki uusiksi. Entisessä paritalossa on käynyt kuhina viimeiset kaksi vuotta, kun Katri ja Kalle ovat remontoineet siitä itselleen omakotitaloa. Heille oli alusta asti selvää, että makuuhuoneen tilalle tehtäisiin keittiö, jotta se olisi kätevästi olohuoneen vieressä. Kun vanhat vaatekaapit purettiin, niiden takaa paljastui näyttävä hirsi- ja tiiliseinä, josta tuli keittiön huomion keskipiste. Vanhat seinät tosin tuottivat omat haasteensa remonttiin; esimerkiksi keittiötasosta piti leikata suunnikkaan mallinen, jotta se sopi hiukan vinojen seinien viereen.

Instagram @hiukanhirsinen

Mikä iloinen yllätys: makuuhuoneen kaapiston takaa paljastui vanhaa seinäpintaa. Hirsi ja tiili ovatkin nyt uuden keittiön katseenvangitsijat, muu kalustus haluttiin pitää yksinkertaisena.

2. Tunnelmallinen kodinhoitohuone

Vuonna 1918 valmistunut hirsitalo on kokenut täydellisen muodonmuutoksen Jenni Soinin ja Robert Sivulan käsissä. Vuonna 2019 käynnistynyt remontti alkoi alakerrasta ja eteni vaiheittain yläkertaan, jossa oli aiemmin ollut erillinen asunto. Sen pieni keittiö oli Jennin mukaan arjen pelastus, kun alakertaa vielä remontoitiin. Yhtenäistä tilaa ollut keittiö ja oleskeluhuone muutettiin remontissa yhdistetyksi kylpy- ja kodinhoitohuoneeksi. Pyykkihuolto sijoitettiin tilan perälle, jotta huoneen ainoasta ikkunasta tuleva valo pääsee esteettömästi koko tilaan. Yläkerran neliöihin saatiin mahtumaan vielä erillinen makuuhuone. Jennin ja Robertin remonttiprojekti on tänä vuonna yhdistynyt myös vauva-arkeen, kun perheeseen syntyi maaliskuussa esikoinen.

Instagram @soininjenni

Vanhan keittiön pakalle rakennettiin suihku ja tila pyykkihuollolle.

3. Wc:n pinnat uusiksi

Pienen wc:n remontti oli ollut pitkään Janita Skonbäckin ja hänen avopuolisonsa Mikko Kilpeläisen mielessä. Kun taloon hankittiin vesi-ilmalämpöpumppu, päättivät he samalla remontoida wc:n, saunan ja pesuhuoneen sekä kodinhoitohuoneen uuteen uskoon. Pienen wc:n neliöt haluttiin käyttää järkevästi. Seinä-wc teki pienen tilan ilmeestä viimeistellyn, ja samalla ikkunan alapuolelle syntyi mukavasti lasku­tilaa. Myös uuden allaskalusteen veto­laati­koissa on runsaasti tilaa toilettivälineille. Pyöreän valopeilin lisäksi katossa oleva spottivalo tuo tilaan miellyttävän valaistuksen.

Yksityiskohdat ratkaisevat tunnelman. Pyöreä valopeili tuo pikkuvessaan pehmeän valaistuksen.

4. Kylpyhuoneen aikamatka

Sonja Hirviniemi ja Miika Mäkynen kunnostivat 111-vuotiaan talonsa kylpyhuoneen, joka oli remontoitu edellisen kerran 1990-luvulla ajan hengen mukaisesti. Pariskunta halusi palauttaa kylpyhuoneeseen vanhan talon tunnelman, joka olisi sopusoinnussa muiden tilojen kanssa. Vinottain olevan allaskalusteen paikalle teetettiin mittojen mukaan täyskorkea kaappi, jonka avulla kylpy­huoneen nurkka saatiin piilotettua. Kaapin sisällä olevat hyllyt on leikattu viiston seinän mukaan. Vanhasta lipastosta irrotetulle satavuotiaalle peilille ja pesualtaalle löytyi paikka helmi­paneeli­kaapin edestä. Kodissa lähes kaikki on kierrätettyä, ja sama teema jatkuu myös kylpyhuoneessa.

Instagram @cityporstua

Kylpyhuoneen viisto seinä on nyt piilossa vaasalaisen Rakennus Viirun valmistaman helmipaneelikaapin takana.

5. Uima-altaan uusi elämä

Outi ja Janne Rinteen talon pihalla oli vanhojen omistajien lapsiaan varten 1980-luvulla rakentama uima-allas, jonka ympärillä ei ollut oikeastaan mitään. Talon remontin valmistuttua oli aika laittaa piha kuntoon. Pienten lasten vuoksi peitettynä ollut betoninen uima-allas päätettiin kunnostaa, ja sen ympärille oli luonteva rakentaa suuri kestopuusta tehty terassi. Koko perhe nauttii nyt valaistusta altaasta, jonne pääsee kätevästi pulahtamaan saunasta. Terassilla oleva paviljonki on väliaikainen ratkaisu, ja ensi kesänä sen paikalle on tarkoitus rakentaa huvimaja.

Instagram @vanhaa_valkoista

Uusi terassi tekee allasalueesta houkuttelevan kokonaisuuden.

6. Portaiden paikalle sauna

Rakennusinsinöörit Jenni Kitti ja Joonas Kinnunen pyöräyttivät rintamamiestalonsa tila- ja huonejakoa rohkeasti. Sokkeloisesta eteisaulasta kylmälle vintille johtavat portaat purettiin ja tilalle rakennettiin moderni sauna ja pesuhuone. Tunnelmallisessa löylyhuoneessa voi kuunnella musiikkia ja rentoutua katselemalla led-kuituvaloista tehtyä tähtitaivasta. Vintin remontti asuinkäyttöön on kesken ja sinne on tulossa makuuhuoneet perheen neljälle lapselle. Yläkertaan kuljetaan sen valmistuttua uudesta eteisestä lähteviä portaita pitkin.

Instagram @herranpurulaatikko

Vuonna 1947 rakennetun talon portaat olivat tulleet tiensä päähän. Osana talon peruskorjausta entisen portaikon paikalle tulivatkin sauna ja pesutilat.

7. Autotallista tuli kodinhoito-vaatehuone

Minna ja Jarkko Loima taikoivat autotallista yhdistetyn kodinhoito-vaatehuoneen. Autotallin lattia laatoitettiin ja betoniseinät maalattiin. Samalla parannettiin tilan tuuletusta. Avotilaksi jätetyn vaatehuoneen etuosassa on kodinhoitotila eli pesukone ja kuivausrumpu, josta vaatteet saa kätevästi hyllyille ja laatikoihin. Kellaritilaa valaisevat katonrajaan asennetut valot, joiden värejä voi halutessaan vaihdella.

Instagram @amiol_living

Upea valaistus viimeistelee vaatehuoneen.

8. Keittiö saapui saliin

Jenni Mattila ja Antti Ikonen asuvat 1900-luvulla rakennetussa omakotitalossa, joka on jaettu kolmeksi erilliseksi asunnoksi. Jennin ja Antin osuudessa ei ollut entuudestaan keittiötä, joten he pääsivät valitsemaan sille paikan vapaasti. Keittiön suunnittelun yhtenä lähtökohtana toimi vanha puulattia, joka asennettiin takaisin lattiaeristeiden vaihdon jälkeen. Väri- ja tyyli­valin­nat tehtiin sitä mukaillen. Keittiössä suosittiin aitoja ajan henkeen sopivia luonnonmate­riaaleja: kaapit ovat puiset, taso graniittia ja seinät on rapattu savella. Keittiön viimeistelytyöt ovat vielä hieman kesken ja esimerkiksi kaaren mallisen syvennyksen paikalle on monta vaihtoehtoista ideaa.

Instagram @jemattil

Entiseen ”kirjastosaliin” tehdyn keittiön materiaaleissa on paljon löytöjä purkutavarakirppiksiltä sekä huutokaupoista.

9. Makuuhuoneen muutos

Mia ja Björn Brännbackan vuonna 1920 rakennetun talon makuuhuoneeseen saatiin roimasti lisää tilaa, kun vanhat kiinteät komerot ja 1970-luvulla lastu­levystä rakennettu vaatehuone purettiin. Kaikki makuuhuoneen pinnat uusittiin. Säilystila on järjestetty nyt irtokalusteisiin, jotka on valittu 1920-luvun tyyliin sopiviksi. Tämän kakkoskodin remontti on muutenkin tehty vanhaa taloa kunnioittaen ja aikakauden tyyliin.

Instagram @mia_bra

Villa Fenomenin makuuhuoneeseen saatiin mukavasti lisää tilaa, kun kiinteät kaapit purettiin. Suurin osa kalusteista on kierrätyslöytöjä.

10. Rantasaunasta tuli vierasmökki

Reeta Malkin ja hänen puolisonsa mökin ranta­sauna toimi kätevänä päämajana itse pää­raken­nuksen remontin ajan. Mökin remontin valmistuttua rantasauna muutettiin vieras­mökiksi ja lähes kaikki lattiasta kattoon laitettiin uusiksi. Nykyään vierasmökkiin mahtuu majoittumaan kuusi aikuista, sillä 160 senttimetriä leveän kerrossängyn lisäksi tilassa on erillinen vuodesohva. Kerrossängyn saa tyylikkäästi piiloon verhon taakse, jolloin tila on päivisin siisti ja selkeä.

Verhoilla erotettu makuutila helpottaa vierasmökin käyttöä. Jopa nelihenkinen perhe mahtuu nukkumaan ennen kuin täytyy ottaa vuodesohva avuksi.

Äänestys on päättynyt. Kiitos kaikille äänestäneille.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvomme viisi (5) Meidän Talon kolmen kuukauden lehtitilausta. Jos olet jo Meidän Talon tilaaja, voit valita jonkin muun asumisen lehden (Avotakka, Unelmien Talo&Koti, Meidän Mökki, Viherpiha tai Maku).

24 kommenttia