80-luvun talon pesutilat
Rakenna ja remontoi
80-luvun talon pesutilat
1980-luvulla omakotityömailla vallitsi kiire. Pesutiloissa rakentajat tekivät sutta ja sekundaa.
Julkaistu 7.5.2014
Meidän Talo

1980-luvulla omakotitalojen pesuhuoneet rakennettiin pääsääntöisesti kipsilevypintaisina, eikä kunnollisia vedeneristeitä ollut. Vedeneristeen virkaa hoiti vihreä litku eli Pukkilan kosteussulku ja kulmiin laitettiin bitumiliimanauhat, joissa on tinapaperi päällä.

Rakentamismääräyksissä sanottiin, että lattiat vedeneristetään tarvittaessa, eikä vedeneristettä pidetty tarpeellisena maanvaraisessa lattiassa.

Vettä pääsee seinän sisään etenkin seinän ja lattian liitoskohdasta. Vesi myös kiertää betonilaatassa kapillaarisesti sivusuuntaan ja siitä ylös kipsilevyjen takapintaan.

Hirsitaloissa vain suihkunurkkaukseen asennettiin jokin kosteussululla käsitelty rakennuslevy. Roiskevesialueella hirret voivat kastua ja vaurioitua varsinkin, jos laatta on asennettu suoraan hirren päälle niin sanotuksi jalkalistaksi.

Tarkista läpiviennit

Myös pesutilojen läpivienneissä on usein vakavia puutteita, joten ne kannattaa aina tarkistaa.

Pinnassa olevat vesijohdot tulevat tyypillisesti alakautta pesuhuoneeseen seinän läpi tehdyistä rei’istä. Hanakulmat upotettiin seinärakenteeseen, eikä niitä välttämättä ole tiivistetty.

Samoin lattiakaivojen korokerenkaan tiivisteet voivat puuttua ja muutkin liitokset ovat hyvin epävarmoja.

Jos yläkerrassa on kylpyhuone, sen rakentaminen on ollut täysin toteuttajan käsissä. Selkeää rakentamisohjetta ei ollut. Kylpyhuoneen toteutukseen pitää siis suhtautua suurella varauksella.

Lattia vedenpitäväksi

Joissakin taloissa lattiaan laitettiin vedeneristeeksi ja lattiapinnoitteeksi muovimatto. Myöhemmissä remonteissa pesutilojen laatoittajat leikkasivat mitään ajattelematta muovimaton poikki seinän alaosasta, koska maton pyöreä kulma lattian ja seinien liitoksessa oli laatoituksen tiellä. Tämän jälkeen laatoituksen alasaumasta pääsi vuotamaan vettä lattian sisään.

Saunoissakaan ei usein ole vedeneristeitä, mutta ihmiset saattavat pestä saunan lattiaa kuin se olisi superhyvin suojattu.

Jossakin vaiheessa myös unohdettiin, että pesutilojen pitäisi olla kuivia huonetiloja alempana. Jos näin ei ole, vesi pujahtaa pesuhuoneen kynnyksen alta viereiseen huoneeseen.

Asiantuntija: tekniikan tohtori Juhani Pirinen

Saunan ja pesuhuoneen välisen seinän alapuu on tyypillisesti laatoituksen alapuolella. Suihkuvedet pääsevät tunkeutumaan laattasaumojen ja kipsilevyjen läpi seinän alajuoksuun, joka homehtuu ja lahoaa.

1 kommentti