10 ideaa tunnelmalliseen jouluun mökillä: koristeita metsän antimista, lämpimiä taljoja ja saunomista lyhdyn loisteessa!
Sisustus
10 ideaa tunnelmalliseen jouluun mökillä: koristeita metsän antimista, lämpimiä taljoja ja saunomista lyhdyn loisteessa!
Mökki pukeutuu tunnelmalliseen jouluasuun vähällä vaivalla. Tarvitset vain lämpöisiä taljoja ja vilttejä, kynttilöitä sekä havuja ja käpyjä lähimetsästä. Kiireettömyys, perinteisyys ja luonnonläheisyys tekevät mökkijoulusta unohtumattoman.
9.12.2020
 |
Meidän Mökki

1. Joulu kasvihuoneessa

Noin 15 neliön lasitalo Porvoon saaristossa on tehty vanhoista ikkunoista. Kasvihuone vihertää talvellakin: sinne on tuotu paitsi joulukuusi myös havuja kranssiksi, ruukkuun ja kynnysmatoksi. Pariovien takana odottaa talven ihmemaa. Pöydän ylle on ripustettu valosarja ja lumihiutalekoristeita, jotka näyttävät leijuvan ilmassa. Tuoleilla on muhkeita taljoja ja pehmeitä huopia, joihin kääriytyä.

2. Järven lumo

Saarimökin laajennuksessa rakennettu, pylväiden kannattelema terassi on suojaisa paikka tunnelmointiin myös talvella. Lämpimällä taljalla voi nautiskella glögistä ja lumisesta järvinäkymästä. Mökin emäntä nauttii joulusta kaikilla aisteilla: joulun tuntua saa hetkessä, kun sytyttää kanelintuoksuisia kynttilöitä.

3. Vähäeleisen kodikas

40-luvun talossa on jätetty esiin pinkopahvien alta paljastuneet raakalautaseinät ja maalattu ne raikkaan valkoisiksi. Samaa henkeä jatkaa myös kotoisa sohva-arkkunurkkaus, jota pehmentävät mukavaksi tyynyt ja taljat. Riippuvalaisin on saanut hauskan havukauluksen.

Kun miljöö on kohdallaan ja mökki rakkaudella hoidettu, syntyy jouluinen loppusilaus vähällä vaivalla.

4. Herkkuhetki sukutorpassa

Tämän punamultamökin ympärillä kasvaa kuusia kaikkialla, joten niitä riittää niin pihan kuin mökin koristeluun. Joulukuusiakin on monta. Vanhuuttaan nitiseviin pinnatuoleihin on sidottu somasti yksinkertaiset havukimput.

5. Vaihtuva asu

Roskalavalta löydetyn kynttiläkruunun voi koristella eri tavalla joka sesonkiin. Jouluksi se saa ylleen havuja, oksia ja käpyjä. Koristeet on kiinnitetty rautalangalla. Ethän koskaan jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa.

6. Joulusauna halkopinossa

Tällaista saunaa ei joka kylässä ole! Osa saunatuvan sisäseinistä on ladottu haloista. Joulutunnelma syntyy punaisista tekstiileistä ja kattauksesta, kynttilöistä ja ikkunalla istuvista tontuista. Saunaillan eväät, joulukinkkuleivät, on katettu haavasta tehdylle pöydälle. Saunajuomana on itse tehty mustaherukkamehu, jota maustaa kaneli.

7. Patina arvossa

Tässä hirsitalossa on aina vireillä jokin askartelu- tai tuunausprojekti. Vanhat, vähän jo ruosteiset suppilot ovat muuntuneet kynttilänjaloiksi pullonsuihin ja pienet leivosvuoat tuikkukupeiksi. Tukku hyasintteja näyttää hurmaavalta suuressa lasipurkissa.

Rustiikkiin mökkitunnelmaan sopivat parhaiten luonnosta poimitut ja itse tehdyt koristeet.

8. Joulunpunainen torppa

1930-luvun torpan sisustuksessa on paljon punaista ja valkoista, joten siellä tuntuu olevan joulu ainainen. Niinpä hillitty ehostus talven ykkösjuhlaan riittää. Ikkunoiden yllä on aitoa havua erehdyttävästi muistuttava köynnös, jossa tuikkii valonauha. Jouluaterian jälkeen on ihana kellahtaa kamarin sohvalle herkkuja sulattelemaan.

9. Satumainen sommitelma

Joenrantamökin ulkoseinät on harmaannutettu ikivanhaan tapaan rautaoksidilla. Jouluun valmistautuminen alkaa tällä mökillä jo varhain. Marraskuun alussa siellä tehdään ensimmäiset kranssit ja koristeet. Kuistilla käkkäräpuun alla voi tunnelmoida taljoilla lyhtyjen valossa.

10. Rustiikkia rouhetta

Yli satavuotiaan hirsitalon olohuoneessa palaa usein tuli pönttöuunissa. Koristeeksi nostettu vanha ikkunanpoka näyttää raikkaalta patinoitunutta hirsipintaa vasten. Tässä perheessä joulun ehdoton väripari on punavalkoinen. Kaapissa on punavalkoisia astioita, jotka otetaan esille vain jouluna.

Vinkki!

Kuistille tai kesähuoneeseen voi kattaa jäänkimalteisen joulupöydän. Täällä ei ehkä tarkene syödä, mutta glögi ja joulutorttu maistuvat viileässä entistä ihanammalta.

Juttua muokattu 9.12.2020 klo 14.40: Juttuun lisätty runsaasti uusia kuvia ja ideoita.

1 kommentti