Meidän Mökki

Enkelikellon kilkatusta ja saunomista lyhdyn loisteessa! 8 x tunnelmallinen joulu mökillä

Enkelikellon kilkatusta ja saunomista lyhdyn loisteessa! 8 x tunnelmallinen joulu mökillä

Kiireettömyys, perinteisyys ja luonnonläheisyys tekevät tunnelmallisesta mökkijoulusta unohtumattoman.
Teksti Atso Mikkola
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos
Onko joulun rakentaminen mökille työlästä? No ei! Juhlan tuntu syntyy vähästä, ja paikalliset materiaalit riittävät. Nurkkaan haetaan pieni kuusi, havunoksa sidotaan tuoliin ja seinälle nostetaan ne tutut koristeet. Perinteisin joulu on mökillä. Perityt (ja käsinpesun vaativat) astiat, enkelikellon kilkatus ja klassiset tähtiliinat luovat muistojen tunnelman. Tällä aterialla ei ole kiire, eikä ruokien tarvitse olla trendikkäitä. Lämpöä ja ihania tuoksuja! Joulun taikaa löytyy myös tulisijoista, ja niillä laitetuista ruoista ja leivonnaisista tuleekin parempia kuin missään muualla. Aattoillan saunassa kylvetään lyhdyn loisteessa. Ja paras löylyvesi sulatetaan lumesta. Keinotekoisia löylytuoksuja ei tarvita, sillä se aidoin tuoksu karkaa kiukaan luukusta ihan itsestään. Pöytäliina ja muutama uusi tyynynpäällinen muuntavat oleskelutilan juhlaan. Ne on helppo napata kotoa mukaan mökkireissulle lähdettäessä. Kun uudet tekstiilit vielä sointuvat vanhoihin, kokonaisuudesta tulee jouluisen kaunis. Kokonainen kuusi ei ole pakollinen: iso oksakin riittää. Kuistille tai kesähuoneeseen voi kattaa jäänkimalteisen joulupöydän. Täällä ei ehkä tarkene syödä, mutta glögi ja joulutorttu maistuvat viileässä entistä ihanammalta.

Lue lisää:

Talvinen mökkipiha on täynnä toimintaa

Kolme sukupolvea viettää joulun 40 neliön minimökissä: "Asumme kaikki eri puolilla Suomea, ja mökki on perheemme yhteinen rauhoittumispaikka"

Rantalan suvun perinnejoulu hirsitorpassa maalla – "Kuuntelemme, miten satoja vuosia vanhat hirret huokailevat pakkasella"

Julkaistu: 13.11.2017
Katso myös nämä