70-luvun talon pesutilat
Rakenna ja remontoi
70-luvun talon pesutilat
1970-luvun taloissa alkuperäinen pesutila on usein jätetty ilman vesieristystä. Talon omistajan on joskus varauduttava kalliisiin korjauksiin.
6.5.2014
 |
Meidän Talo

1970-luvun omakotitaloissa lattiakaivojen liitokset ovat huonosti tehtyjä, korokerenkaiden välistä puuttuvat usein tiivisteet.

On taloja, joissa ei ole vedeneristystä lainkaan. Laatat on asennettu laastilla suoraan levyrakenteisiin seiniin ja lattiaan kiinni. Nämä on kyllä jo lähes kaikki purettu vaurioituneina pois.

Osa pesutiloista on tehty tiilirakenteisina, ja niissä lattiassa oli seinille hieman nostettu bitumihuopa. Huovan päällä on betonilaatta, joka on aina märkä, koska vedeneriste on laatan alapuolella.

Muovimattoa on käytetty joissakin taloissa vedeneristeenä, ja se pitää huolellisesti asennettuna hyvin vettä. Tosin muovimaton saumat tuppaavat vanhemmiten aukeamaan.

Jos tiiliseinän takana on vaikka levytetty sisäseinä, sen rakenteet saattavat vaurioitua. Osassa taloista pesutilan muuratut ja laatoitetut seinät ovat vielä hyvässä kunnossa.

Saunan seiniin tuli tavaksi asentaa 10–15 cm:n korkeudelle laattaa paneloinnin alapuolelle, jotta paneeli ei ole kosketuksessa ajoittain kastuvaan lattiaan. Laattojen takana on usein kuitenkin vain rakennuslevy, joka vaurioituu, jos asukkaat puhdistavat lattiaa suihkuttamalla sille vettä. Tavallinen moppaussiivous on suositeltavampi vaihtoehto.

Kommentoi »