7-vuotias Santtu piirsi, kummitäti neuloi: "Näiden villasukkien tekeminen on jännittänyt eniten ikinä"

7-vuotias Santtu piirsi, kummitäti neuloi: "Näiden villasukkien tekeminen on jännittänyt eniten ikinä"
Helsinkiläinen Tiina Havukainen, 42, neuloi kummipojalleen Santtu Porttiselle, 7, syntymäpäivälahjaksi tämän unelmien villasukat. Mallin sukkiin Santtu piirsi itse.
Julkaistu: 13.11.2018
Santun piirtämä sukkamalli. Jutun kuvat Tiina Havukainen.

Villasukkapiirroksen perusteella kummipoikasi Santtu on taitava piirtäjä. Piirtääkö hän paljon?

Santtu on ollut pienestä pitäen kova tekemään käsillään. Hän tykkää kovasti työkaluista, piirtämisestä ja askartelusta. Sukat hän suunnitteli itse, mutta hänen äitinsä auttoi piirtämisessä, esimerkiksi luurankotontussa.

Mistä hän sai idean villasukkiin ja niiden kuvioihin?

Kun tein Santun äidille pitkävartiset kirjoneulesukat, myös Santtu halusi samanlaiset. Kyselin, millaiset olisivat kivat ja vastaukseksi sain, että pääkalloja pitäisi olla. Kaikki pääkallojutut ovat tällä hetkellä suurinta huutoa. Lähetin hänelle muutaman kuvan, joista hän voisi poimia ideoita sukkiinsa. Yhdessä kuvassa oli Lumi Karmitsan luurankotonttukuvio, ja se oli Santusta ehdottomasti saatava sukkiin. Hän tykkää kovasti meidän berninpaimenkoiristamme, minkä vuoksi hän piirsi myös tassujen kuvat mukaan.

"Ihanan luurankotonttumallin löysin Lumi Karmitsan kirjasta Villit vanttuut ja vallattomat villasukat. Siellä odottaa muutama muukin malli toteuttamista."

Miten lähdit toteuttamaan sukkia?

Ensin keräsin kasaan tarvittavat langat ja yritin löytää värit mahdollisimman lähelle toivetta. Luurankotonttukuvio oli selkeä tehdä heti alkuun. Sen jälkeen piti alkaa miettimään varren pituutta ja sukan kokoa. Kuvioita piti jonkin verran laskeskella sopivan kokoisiksi puikoilla olevaan silmukkamäärään nähden. Ideat kuvioihin haeskelin eri sukkaryhmistä Facebookissa. Sukan lavasta oli pakko jättää yksi kuvio pois, koska muuten sukasta olisi tullut aivan liian iso. Välillä näytin keskeneräistä sukkaa Santun äidille ja kysyin hänen mielipidettään.

Mitä lankoja käytit ja kauanko sukkiin meni aikaa?

Sukissa on käytetty Novitan 7 veljestä. Tein sukkia hissukseen aina, kun inspiraatio jonkin kuvion suhteen iski. Kaiken kaikkiaan aikaa meni ehkä noin kolmisen viikkoa.

Mikä oli hankalinta tehdä?

Ehdottomasti haastavin kuvio oli tuo tonttujono, jotta siitä sai siistin ja kiristämättömän. Kaiken kaikkiaan näiden sukkien tekeminen on jännittänyt eniten ikinä. Minulle oli hyvin tärkeää, että Santtu tykkää sukista, koska hän oli ne itse suunnitellut.

Mikä sukkien tekemisessä oli mukavinta?

Hauskinta oli seurata, kuinka sukka alkoi hiljalleen muistuttaa annettua kuvaa. Ja sitten sitä alkoi innolla odottaa saajan reaktiota.

Mitä kummipoikasi sanoi sukat saatuaan?

Synttäripaketin avattuaan hän ensin huusi innoissaan ja juoksi sitten äkkiä näyttämään niitä äidilleen. Santtu ihastui kovasti juuri luurankoihin, ja sukat ovat olleet nyt ahkerassa käytössä.

Mitä aiot neuloa seuraavaksi?

Nyt neulon joulunpunaisia sukkia erään yrityksen logolla. Välissä tuli tehtyä muutamat heijastinlapaset syksyn pimeyteen.

Oletko neulonut pitkään?

Nuorempana tuli opeteltua neulomisen perusjutut. Äitini oli kovan neulomaan, joten itse ei ollut tarvetta paljon tehdä. Hiljalleen aloin ymmärtää, ettei äiti ole aina sukkia minulle tekemässä, joten oli pakko tarttua itse puikkoihin. Nyt vaalin äidin tekemiä sukkia rakkaudella, enkä pysty pitämään niitä arkikäytössä, joten on itse tehtävä omat (ja muiden) sukat.

Ketä neulesuunnittelijaa seuraat? Mikä hänen malleissaan inspiroi?

Aikaisemmin tein vain perusvillasukkia. Sitten törmäsin Niina Laitisen ensimmäisiin Joulukalenterisukkiin Facebookissa ja innostuin kirjoneuleista. Sen jälkeen olen tiiviisti seurannut kaikkia Niinan KAL-projekteja (Knit Along, eli neulotaan yhdessä osio kerrallaan). Niissä mieleistä on selkeys, taitavasti tehdyt ohjeet ja jännitys siitä, millainen kuvio minäkin päivänä tulee. Ohjeiden myötä ihastuin myös Niinan pitsisukkamalleihin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »