60-luvun Avotakka avaruusmatkalla: esittelyssä uusi ihmemateriaali muovi
Sisustus
60-luvun Avotakka avaruusmatkalla: esittelyssä uusi ihmemateriaali muovi
"Tulevaisuudessa varmaan muovi on materiaalien avainsana", kirjoitti Avotakka vuonna 1968. Uuden materiaalin kunniaksi lehti toteutti lukijoilleen avaruussadun.
10.2.2017
 |
Avotakka

Muovi on monikäyttöinen aine, kirjoitti Avotakka heinäkuussa 1968. "Muoviset sangot, pyykkipojat, pakkauspussit on jo hyväksytty, mutta usein vielä muoviin suhtaudutaan pienellä pelolla ja epäilyksellä; se on vieras aine suomalaiselle puuihmisille", lehti kertoi. Avotakka ennusti, että muovin käyttö rikastuu päivä päivältä monessa muodossa ympärillämme. 

"Ryhdyimme yhteiseen aivopuuhaan, jonka tarkoitus oli miettiä muovin uusia käyttömahdollisuuksia. Päädyimme avaruusmatkalle, koska tulevaisuudessa varmaan muovi on materiaalien avainsana", ennusti Avotakka.

"Löysimme avaruuden onnenperheen. Kuvausten aikana tosin herra oli tarkastusmatkalla muutaman valovuoden päässä, joten emme jääneet häntä odottamaan. Tuloksena seuraavilla aukeamilla lukijoille muovisatu ja muovitodellisuutta monipuolisen kestävän kauniin aineen käyttömahdollisuuksista."

"Talon yleistietokoneen läpinäkyvä muovinen yksityissihteeriosa pään ympärillä välittää kaikki sellaiset viestit, jotka on otettava huomioon alkavaa päivää suunniteltaessa."

"Avaruuteen joskus laukaistu perintösohva epäkäytännöllisenä istuimena hajotettiin ja entisestä sohvaverhoilumuovista tehtiin puku", Avotakka kirjoittaa. Mallina Sinikka Salokorven kirjoittamassa jutussa oli May-Britt Seitava, lavasteet toteutti Zoltán Popovits​. Avaruusasut olivat Margalith Sablotskyn käsialaa. Kuvat otti Kristian Runeberg.

"Alhaalla ajatteluasu, joka on samalla kertaa hillitty, tyylikäs ja erittäin käytännöllinen. Putket kuuluvat irrallisena kauko-ohjattavana osana talon yleistietokoneeseen (ne muistuttavat vuoden 1968 muovikasteluletkua). Putkien sisällä ajatukset kirmaavat eteenpäin ja taaksepäin. Kullanvärinen tutka seuloo ulkoa tulevat ärsykkeet ja tuo ne valmiiksi käsiteltyinä ja alustavasti lajiteltuina rouvan aistien piiriin."

1960- ja 70-lukujen suuren muovi-innostuksen jälkeen olemme heränneet myös muovin haittoihin ja siihen, miten muoviroska kuormittaa esimerkiksi merten ekosysteemiä. Silti suomalaiset käyttävät yhä vuosittain 86 kiloa muovia per asukas. Muovipussien kulutusta on pyritty jopa EU-säädökselläkin vähentämään. Suomessa käytetään arviolta 300 miljoonaa muovikassia vuosittain, eikä lukuun lasketa mukaan hedelmäpusseja. Niitä käytämme jopa 900 miljoonaa vuodessa.

Lisätietoja:

Lue lisää:

Kommentoi »