Avotakka

Puita ruukuissa ja vihreät verhot amppeleista – listasimme 6 sisustamisen vihertrendiä juuri nyt

Puita ruukuissa ja vihreät verhot amppeleista – listasimme 6 sisustamisen vihertrendiä juuri nyt
Parvekkeella, terassilla ja kodin sisällä todellakin vihertää. Tältä näyttävät sisustamisen vihertrendit kesällä 2019!
Julkaistu: 23.5.2019

1. Heinät sopivat sisälle ja ulos

Suuret heinät ovat näyttäviä terassilla. Kuva Hübsch.

Erilaiset heinät ovat nyt suosittuja sekä sisällä että ulkoistutuksissa. Niistä näyttävin pampaheinä ei talvehdi meillä avomaalla, mutta sitä voi käyttää yksivuotisena kausikasvina. Pörheän heinän elämä jatkuu terassikauden jälkeen kuivattuna maljakossa.

Yhdistele erivärisiä heiniä. Kuva House Doctor.

2. Tee kasveista vihreä verho

Älä tyydy vain yhteen! Kuva Ib Laursen.

Amppelit ovat edelleen suosittuja. Käytä niitä rohkeasti! Nyt viherkasvit ripustetaan amppeleihin vihreiksi verhoiksi, jotka luovat tilaan runsautta ja rentoa tunnelmaa. Ideoita kesäisiin amppelikukkiin saat tästä jutusta.

Viherkasvit sopivat myös kylpyhuoneeseen. Kuva Ferm Living.

3. Ruukkupuutarhasta on moneksi

Kun valitset ruukkuja, mieti ruukuille joku yhdistävä tekijä, kuten muoto, materiaali tai väri. Kuva Bergs Potter.

Yhdistele ruukkuistutuksissa erilaisia kasveja, sillä se luo mielenkiintoa ja vaihtelua. Monivuotiset kasvit, puut, pensaat ja perennat käyvät yhteen yrttien ja kesäkukkien kanssa. Pienet puut tuovat korkeutta, ja niitä voi hyvin istuttaa puisiin viinitynnyreihin tai suuriin eristelevyillä vuorattuihin puulaatikoihin tai kookkaisiin betoni- ja polystoneruukkuihin. Istutukset saavat olla luonnollisuutta henkiviä, kerroksellisia ja rentoja.

Joukossa on voimaa: kasaa ruukut näyttäväksi ryhmäksi. Kuva Ib Laursen.

4. Kotiloma eli staycation omassa pihassa

Kotiin jääminen on trendikästä. Kuva House Doctor.

Ilmastonmuutoksen myötä moni pohtii matkustamisen hiilijalanjälkeä. Kerran vuodessa lomalle lentämisen sijaan trendinä on nyt staycation eli kotona lomailu. Staycationiin kuuluu lähialuematkailua ja kotoilusta nauttimista.

Puutarha tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden viettää kotilomaa. Jos haluat nauttia lomatunnelmista, luo puutarhaan oleskelutila, jossa on paikka ulkotakalle, tulipesälle tai vaikka tulikorille. Elävän tulen äärellä on leppoisa viettää aikaa. Pidä vihreään virittävien keitaiden luomisessa mielessä kuitenkin helppohoitoisuus ja omat resurssit, jotta puutarhasta ei muodostu työleiri.

Ulkokalusteissa mukavuus ja käytännöllisyys ovat nousseet tärkeään asemaan. Kuva Ib Laursen.

5. Kaikki haluavat keinun

Paikka auringossa. Kuva Affari.

Riipputuoli tai -keinu kiikkuu lähes jokaisella terassilla tai parvekkeella. Eikä ihme: mikä on sen lokoisampi paikka viettää kesäpäivää lukien tai rentoutuen.

Rottinki on yhä pinnalla. Kuva Granit.

6. Kasvata itse ruokasi

Sinä päätät, kasvatatko kasvisi olohuoneessa vai parvekkeella. Kuva Kekkilä.

Itse kasvatetun ruuan arvostus on yhä nousussa. Parista ruukusta saa jo vähän satoa, eikä aina tarvita valtavaa keittiötarhaa. Pienellä parvekkeella kasvavat esimerkiksi yrtit ja salaatit.

Yhdistä samanlaisissa kasvuolosuhteissa viihtyviä yrttejä monilajiseksi kokonaisuudeksi. Samaan ruukkuun voi istuttaa esimerkiksi kuivan kasvupaikan timjamia, rosmariinia, laventelia ja salviaa. Enemmän kosteutta kaipaavat persilja, minttu ja sitruunaverbena kasvavat hyvin yhdessä.

Yhdistele erilaisia yttejä. Kuva Ferm Living.

Ämpärin kokoisessa ruukussa voi kasvattaa myös juureksia, kuten retiisiä, perunaa, pitkänmallista punajuurta ja porkkanaa. Pavut sopivat hyvin ruukkupuutarhaan. Satoisat amppelitomaatit sopivat erinomaisesti parvekkeelle korkeisiin ruukkuihin.

Lähteinä Kekkilän vihertrendit 2019 -trendiraportti, Garden Media Group -trendiraportti ja Wyevale Garden Centre – Garden Trend Report 2019.

Kommentoi »