6 raaka-ainetta, jotka jokaisen keittiönkaapista tulisi aina löytyä – ”Jo näillä saa helposti ruoan aikaiseksi!”
Ruoka
6 raaka-ainetta, jotka jokaisen keittiönkaapista tulisi aina löytyä – ”Jo näillä saa helposti ruoan aikaiseksi!”
Kurkkaa kuiva-ainekaappiisi: löytyykö sieltä perusraaka-aineita, joista saat tarvittaessa pika-aterian aikaiseksi? Samassa liemessä -ohjelman Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Lindström paljastavat mitä sinunkin keittiösi kuiva-ainekaapissa pitäisi aina olla jemmassa.

Kuiva-ainekaappi pursuaa erilaisia avattuja pussukoita, nyssyköitä ja paketteja. Kappas! Kaikkein taaimmaisena pilkottaa pakkaus, jonka parasta ennen -päiväys muistuttaa, että joskus olisi hyvä siivotakin. Silti tuntuu, ettei kaapista löydy mitään, mistä saisi päivän ruoan aikaiseksi. Kuulostaako tutulta?

– Varsinkin, jos et ole tottunut ruoanlaittaja, niin ei kannata ostaa kaappeja täyteen. Tulee vain sekava olo, jos sieltä löytyy kaikenlaista, MTV:n Samassa liemessä -ohjelman kokki Pipsa Hurmerinta opastaa.

Pipsan ja Meri-Tuuli Lindströmin mukaan riittää, että kaapista löytyy muutama tarpeellinen perusraaka-aine, joiden avulla kokkaa tarvittaessa pika-aterian koko perheelle.

– Tässä on kuusi raaka-ainetta, joilla pääsee niin pitkälle, että aina saa helposti jonkun ruoan aikaiseksi, Meri-Tuuli vakuuttaa.

Ensinnäkin, pidä huoli, että keittiössäsi on aina oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Sitten hanki seuraavat raaka-aineet:

1. Spagetti (tai mikä tahansa pasta)

Hittiherkku avokadopasta valmistuu käden käänteessä.

Melko usein jääkaapin tähteistä saa kyhättyä kokoon jonkunlaisen pastaruoan. Siksi kuivakaapissa kannattaa aina olla esimerkiksi spagettia. Kurkkaa jääkaapin vihanneslaatikkoon, hyödynnä leikkeleet ja juustonjämät, lorauta joukkoon vaikka kermaa ja viimeistele tuoreilla yrteillä. Maukkaan pastan saa aikaiseksi todella simppeleistä raaka-aineista. Varmoja hittejä ovat esimerkiksi legendaarinen avokadopasta ja pasta carbonara.

2. Riisi

Risottoon voi hyödyntää monipuolisesti kauden raaka-aineita.

Riisiin pätee sama sääntö kuin pastaankin. Se toimii sekä hyvänä lisukkeena että mahtavana pohjana täyttävälle aterialle. Jälleen kerran voit hyödyntää jääkaapin sisältöä ja kyhätä kokoon nopeasti vaikka herkullisen kasvisrisoton. Kun haluat hemmotella makunystyröitäsi, testaa tämä suussasulava risotto kukkakaalista.

3. Tölkkipavut ja -herneet

Mustapapupihvit maistuvat vaikka burgerin välissä.

Helppoa, edullista, proteiinipitoista ja hyvää! Erilaiset tölkkipavut ovat mainio perusraaka-aine keittiökaappiin. Hanki varastoon esimerkiksi kikherneitä, mustapapuja, kidneypapuja ja valkopapuja. Hyödynnä ne pastoihin ja patoihin, surauta keitoksi tai tee itse vaikka maukkaat kasvispihvit mustapavuista. Testaa myös helppo pizzapohja kikherneistä.

4. Säilötyt tomaatit

Ota kaapista purkki tomaattimurskaa, mausta ja laita vaikka pizzan päälle.

Nyt kun kaapistasi löytyy jo pastaa ja papuja, voit lisätä joukkoon vielä tomaattikastikkeen ja ateria on maustamista vaille valmis. Erilaiset tomaattisäilykkeet, kuten tomaattimurska, tomaattipyree tai paseeratut tomaatit, varmistavat, että sinulla on aina kaapissasi valmis kastikepohja, teetpä sitten pizzaa, pastaa tai vaikka kasviskeittoa. Kokeile vaikka maukasta, italialaista bolognesea.

5. Linssit

Linssit sopivat myös lasagnen täytteeksi!

Kun haluat syödä jotain terveellistä ja proteiinipitoista, mutta aikaa kokkaamiseen ei ole, kaiva kaapistasi purkillinen linssejä. Ne sopivat salaatteihin, keittoihin ja patoihin. Pipsan suosikkeja ovat punaiset linssit. Testaa linssejä myös liharuokiin ja sujauta ensi kerralla hieman vaikka lihapullataikinan sekaan! Helppoja herkkuja ovat myös chili con linssi tai linssimuhennos. Viikonloppuherkkuna koko perheelle maistuu mehevä linssilasagne.

6. Kanamunat

Pikaruokien kuninkaan tittelin ansaitsee oikeutetusti pannulla minuuteissa valmistuva, ravitseva ja maukas munakas. Se on myös mitä mahtavin ruokalaji, mitä tulee jääkaapin tähteiden hyödyntämiseen. Munista syntyvät myös helpot munakasmuffinssit sekä tietysti retroklassikko, uusien perunoiden paras kaveri eli mummun kananmunakastike. Pidä siis aina keittiökaapissasi kennollinen munia. Ne säilyvät hyvin huoneenlämmössäkin. Tärkeintä on, ettet vaihda säilytyslämpötilaa kesken kaiken.

Pipsan ja Meri-Tuulin parhaat tärpit perusraaka-aineisiin

2 kommenttia