Kotivinkki

Maria sisustaa tehokolmiota Punavuoressa salapoliisin vainulla – 50-luvun kerrostalokoti koki remontissa mittavan muutoksen!

Maria sisustaa tehokolmiota Punavuoressa salapoliisin vainulla – 50-luvun kerrostalokoti koki remontissa mittavan muutoksen!
Hercule Poirot’lla on sormensa pelissä Marian ja Jussin Punavuoren-kodissa. Maria on itsekin taitava etsivä, mitä tulee kirppis- ja tapettilöytöihin. 1950-luvun talosta löytynyt koti on täynnä upeita kirpputoriaarteita.
Julkaistu: 13.1.2021

Maria Kautto ja Jussi Peltokangas asuvat Punavuoren sydämessä, tunnelmallisten kahviloiden, ravintoloiden ja putiikkien täyttämillä kaduilla. Maria on asunut alueella koko ikänsä, eikä muutto muualle tutuilta kulmilta ollut vaihtoehto.

Maria, miksi halusitte ostaa juuri tämän Punavuoren-kolmion?

Asunto oli tulossa myyntiin tuttavapiirissämme, joten saimme tietää siitä tuttavilta. Tuleva putkiremontti oli tiedossa jo ostovaiheessa, ja pidimme sitä mahdollisuutena remontoida samalla koko asunnosta meidän näköisemme.

Pienissä neliöissä on tehokas kolmio ilman, että koti tuntuu ahtaalta. Lisäksi parveke vehreälle korttelipihalle ja keskeinen mutta rauhallinen sijainti ovat tämän kodin ehdottomia plussia.

Pienissä neliöissä on tehokas kolmio ilman, että koti tuntuu ahtaalta.
Maria mietti pitkään pitkulaisen, käytävämallisen ja hieman hämärän eteisen sisustamista. Keittiömaailman kaappiin kiinnitettiin itse puutaso ja Smyygistä hankitut vetimet.
Eteisen tapetin Maria löysi belgialaisesta maatalosta ja selvitti valmistajan. Designers Guildin puutapetti on ajaton ja sopii eteiseen, josta aukeaa ovia kodin kaikkiin tiloihin.
Maria kertoo, että sisustus elää aina jonkin verran, ja huonekalut saattavat vaihtaa paikkaa. He pelaavat palapeliä kuitenkin jo hankituilla tavaroilla, eivätkä haaveile uusista.
Sohva on pariskunnan lempipaikka, ja sillä vietetään eniten aikaa kotona. Inter-Artista hankitussa taulussa on metsässä pontikkaa kantavia miehiä.

Asunto kävi läpi täydellisen muodonmuutoksen. Mitä kaikkea teitte?

Asunto oli ennen remonttia osin alkuperäisessä asussaan. Uusimme kaikki pinnat ja keittiön. Putkiremonttiin ja sähköasennuksiin liittyviä töitä lukuun ottamatta teimme kaiken itse.

Tekemisen mallin olemme molemmat saaneet perheiltämme. Jos emme osaa jotain, opettelemme sen. Jussi on valmistunut puusepäksi ja vastaa remonttiprojektien toteutuksesta. Hän tekee remontteja myös tuttavapiirissämme. Minun vastuullani on enemmän sisustuksen suunnittelu, mutta teemme kuitenkin kaiken yhdessä ja niin, että tulos miellyttää molempia.

Musta tammiviilukeittiö on Keittiömaailmasta. Tasot ovat massiivitammea. Lattia on lankkuparkettia, joka maalattiin vaaleanharmaaksi.
Keittiön välitilaan valittiin mustaa mosaiikkikaakelia, ja ympäröivä seinä maalattiin mustalla maalilla. Idean mustaan seinään Maria sai tukholmalaisesta baarista.
Isoisäni peruja olevista huonekaluista löytyy hänen äitinsä kirjoituksia siitä, milloin ja missä tilanteessa hän on antanut huonekalun eteenpäin.
”Keittiö on toimiva, ja näkymä on aina kaunis, katsoi kotia sitten mistä nurkasta tahansa”, Maria kertoo remontin jälkeen.

Mikä kodissanne on mielestäsi parasta?

Koti on tärkeä paikka ja haluan, että se on viihtyisä. Pidän sen tunnelmasta, toimivuudesta ja sijainnista. Kesäisin olohuoneen ikkunasta avautuva vehreä sisäpihanäkymä on kuin valtava taulu. Luontoa rakastavalle se on tärkeä elementti kaupungissa.

Meillä on myös mahtava taloyhtiö, jossa naapurit tervehtivät toisiaan, eivätkä pihatalkoot ole pakkopullaa.

Olohuoneen päädyssä sijaitseva ruokapöytä on Marian vanhempien vanha. Juliste on Hagelstamin antikvariaatista. Hevosaihe on ratsastamista harrastavalle Marialle tärkeä.
Maria kerää vanhoja astioita ja koriste-esineitä kirpputoreilta. Niillä on helppo tehdä persoonallisia asetelmia.

Rakkaimmat huonekalusi ja esineesi ovat perittyjä. Kerro niiden herättämistä muistoista.

Esimerkiksi työpöytä tuo aina mieleen sitä meitä ennen käyttäneet isovanhempani. Olohuoneen ruokapöytä on vanhempieni aiemmasta kodista. Sohvapöytä on kummisetäni vanhemmilleni kihlajaislahjaksi tekemä. Kukkapylväs taas on isoäitini peruja.

Isoisäni peruja olevista huonekaluista löytyy hänen äitinsä kirjoituksia siitä, milloin ja missä tilanteessa hän on antanut huonekalun eteenpäin. Pidän tästä ja siitä, että huonekalut voivat olla useidenkin sukupolvien takaa ja edelleen käytössä. Siinä on jotain hienoa.

Tarjoiluvaunua Maria etsi pitkään, kunnes löysi juuri oikeanlaisen. Inspiraation siihen Maria sai Hercule Poirot -sarjasta. Esineet ovat kirpputorilöytöjä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden – osta nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista!

SISÄLTÖ JATKUU

Teet muutenkin kierrätyslöytöjä. Mistä?

Minulle on hyvin tärkeää, että kalusteet ja muut materiaalivalinnat kestävät aikaa ja käyttöä. Hankin aina mieluummin käytettyä kuin uutta. Lisäksi on mielenkiintoisempaa luoda harmonisia kokonaisuuksia eri aikakausien erilaisista huonekaluista kuin hankkia aina uutta.

Sänkyä ja sohvaa lukuun ottamatta kaikki huonekalumme ovat jo eläneet ainakin yhden elämän toisaalla. Esimerkiksi senkki on vanhojen tavaroiden liikkeestä ja tarjoiluvaunu sekä ruokatuolit Tori.fistä. Myös eteisen peilin ostin Tori.fistä, ja myyjä kertoi sen olleen aikoinaan Olavi Virran Töölön-kodissa. Virran fanina haluan pitää kiinni tästä tarinasta.

Minulle on hyvin tärkeää, että kalusteet ja muut materiaalivalinnat kestävät aikaa ja käyttöä.

Vietätte paljon aikaa myös maalla, mutta miten rentoudutte kotona?

Kotona on ihanaa, kun ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä: ei remontteja eikä huoltotöitä. Meillä ei ole televisiota, mikä on kiva sisustajan kannalta. Jos katsomme leffoja, katsomme ne tietokoneelta.

Putkiremontin aikana kylpyhuone oli helppo uusia. Maria valitsi klassikkokaakelit, mutta ne ladottiin tiililadonnalla ja saumattiin tummalla.
Makuuhuoneen kaapistot kiertävät kätevästi sängyn, ja näin hukkatila sängyn yläpuolella on hyödynnetty. Tehostamisideaa tarvittiin, sillä kylppäriin napattiin siivu makkarista.

Saat sisustusinspiraatiota jopa televisiota katsellessa. Miten se on vaikuttanut kotiinne?

Inspiroidun sisustussävyjen ja -materiaalien valintaan matkoista, hotelleista ja ravintoloista sekä elokuvista ja sarjoista.

Tv-sarjat ruokkivat sisustajan sieluani, ja erityisen ihastunut olen kaikkien historiallisten sarjojen lavastuksiin. Downton Abbey on yksi inspiroivimmista sarjoista. Ja on aivan Hercule Poirot -sarjan ansiota, että hankin tarjoiluvaunun.

1 kommentti