Vuoden empimisen jälkeen Sara väänsi palan laminaattia irti – sitten se oli menoa: ”Vanha lautalattia oli kaiken lähtökohta”
Sisustus
Vuoden empimisen jälkeen Sara väänsi palan laminaattia irti – sitten se oli menoa: ”Vanha lautalattia oli kaiken lähtökohta”
Sara Lehtorannan sydän sykkii 1950-luvun söpölle estetiikalle. Sara remontoi oman ensiasuntonsa lähes omin voimin. Samalla hän oppi, miten sommitellaan kaunis tauluseinä ja saadaan sisustukseen levollinen tunnelma.
Julkaistu 30.3.2023
Avotakka
Toimintaterapeutti Sara Lehtoranta, 31, nauttii kotinsa rauhallisesta tunnelmasta. Ystävät ihastelevat harmonista sisustusta.

Vihreä, kylämäinen ja 1950-luvulla rakennettu. Helsingin vanhimpiin lähiöihin kuuluva Haaga on kaikkea tätä. Sara Lehtorannnasta tuli haagalainen neljä vuotta sitten. Hän etsi ensimmäiseksi kodikseen pientä kaksiota tai isoa yksiötä. Tämä 45-neliöinen asunto vaaleanpunai­sessa, vuonna 1954 rakennetussa kerrostalossa näytti valokuvissa pimeältä ja synkältä. Näytössä Sara sai visioida asunnon mahdol­lisuuksia yksin välittäjän kanssa.

Asunnon hyviksi puoliksi osoittautuivat hyväkuntoinen, putkiremontoitu kylpyhuone ja valoisuus. Esimerkiksi keittokomerossakin on ikkuna. Myös ylimmän kerroksen kulmahuoneiston toimiva pohjaratkaisu teki Saraan vaikutuksen. Siistikuntoinen kokonaisuus raikastui ennen muuttoa nopealla pintojen siistimisellä ja seinien maalaamisella.

Sara ryhtyi isoon remonttiin vasta vierailtuaan naapuriasunnossa, jossa selvisi, että kaikissa talon asunnoissa on lautalattiat. Vuoden empimisen jälkeen Sara väänsi palan laminaattia irti oman makuuhuoneensa nurkasta. Lautalattian löytymisen jälkeen paluuta entiseen ei enää ollut.

Kahdesta eri kalusteesta kasattu sohvapöytä on uudistuksessa auttaneen Eevastiina Veikonsaaren tekemä. Kattovalaisimen lankavarjostimen Eevastiina teki ensin Saralle, ja nyt niitä on myynnissä Momonossa. Sivuseinällä on oiva paikka Ikean vaatekaapeille.

Mitä laminaatin alta löytyi?

Nurkasta paljastui lakattu ja kellastunut lautalattia. Samaa lautaa löytyi olohuoneesta, eteisestä ja keitto­komerosta. Olin ihmetellyt muutamassa kohdassa oudosti notkuvaa lattiaa. Syyksi paljastui se, että laminaatti oli uiva eli sitä ei ollut asennettu kiinni alustaan.

Sara sommitteli olohuoneen tauluseinän sisustussuunnittelija Eevastiina Veikonsaaren kanssa. Eevastiina on spraymaalannut taulujen kehykset samansävyisiksi. Tummanvihreä samettisohva on hankittu käytettynä Torista. Sohva mahtui ulos entisen omistajan asunnosta vain ikkunan kautta.
Pieni 1950-luvun lehtiteline on löytö vintiltä. Alkuperäinen lautalattia hiottiin ja lakattiin uudelleen.

Mikä oli remontin tavoite?

Asunnon fiilis oli ennen remonttia kylmä. Tumma laminaattilattia ja valkoiseksi maalatut seinät tekivät siitä kovan ja kolkon. Pyysin projektiin avuksi sisustussuunnittelija Eevastiina Veikonsaaren. En ollut tehnyt remonttia aikaisemmin, koska minulta puuttui visio siitä, mitä haluan. Eevastiina auttoi sen löytymisessä. Ajatuksenamme oli palauttaa asunto lähemmäs 1950-luvun henkeä.

Eteinen on pieni mutta toimiva, ja iso peili lisää tilan tuntua. Oviverho on muistuma 50-luvun sisustusmuodista. Verho peittää ruman sähkö­taulun olohuoneesta katsottaessa ja jakaa hyvin tilaa.

Mikä 1950-luvussa miellyttää?

Olen aina ollut viehättynyt kyseisen vuosikymmenen taloista. Olen myös asunut vuokralla useassa sen ajan kerrostalossa. Asunnot ovat usein tunnelmaltaan kodikkaita ja pesämäisiä, niin kuin tämäkin. Vanhassa talossa on minusta fiilistä, jota ei uudessa ole.

Asunnossa on nyt kodikasta 1950-luvun tunnelmaa. Eteisestä aukeaa kaunis näkymä läpi koko asunnon. Olohuoneen jatkona on makuuhuone.

Millä keinoilla lähditte muuttamaan tunnelmaa?

Halusin lämmintä ja pehmeää, bohomaista tunnelmaa. Vanha lautalattia oli kaiken lähtökohta. Halusimme tehdä sisustuksen sen ympärille. Seinät maalattiin lämpimän sävyisiksi. Lautalattia hiottiin ja lakattiin uudelleen.

Remontissa vanhojen kiintokaappien ovet maalattiin kauniin puuterisen sävyisiksi. Samalla yläkaapeista otettiin ovet pois ja vietiin vinttiin. Ratkaisulla kaappiseinän ilme keveni huomattavasti.

Miten remontti sujui?

Olin välillä todella pettynyt itseeni ja mietin, miksi tämä ei nyt onnistu! Sain kuitenkin tsemppiä yllättäviltä tahoilta. Huoltomies oli aivan innoissaan, kun hän näki, mitä olin tekemässä. Hän arvosti sitä, että olin palauttamassa asuntoa lähemmäksi 50-luvun henkeä ja totesi, että on hienoa, että täällä on muita kuin valkoisia seiniä. Minulta puuttui projektista putkimies ja kerroin tästä hänelle. Huoltomies soitti samantien putkarille. Puhelimessa hän kehui kaverilleen, että täällä on kuule alle kolmekymppinen nainen, joka on yksin purkanut koko asunnon ja remontoi sitä yksin. Sen puhelun jälkitunnelmissa mietin, että taidan olla aika kova mimmi!

Vanha keittiö oli epäkäytännöllisesti yhdellä seinällä. Uusi, Ikeasta tilattu keittiö sijoitettiin kahdelle seinälle L:n mallisesti. Pieni mutta toimiva keittokomero jää nyt katseilta piiloon omaan koloonsa. Sara pyrki kaikissa materiaalivalinnoissa helppohoitoisuuteen. Tasoihin hän valitsi kivikomposiitin.

Tuliko remontissa vastaan yllätyksiä?

Kävi ilmi, että makuuhuoneen seinät on levytetty, kun poistin huoneen katosta Halltex-puukuitulevyt. Levyjen poistaminen paljasti katon ja seinän välisen oudon raon, josta näkyi vanhaa tapettia. Jätin seinälevyt paikoilleen. Rako peittyi kattolistalla.

Välitila on maalattu ja sen suojana on lasi. Hana ja teräs­allas ovat Ikeasta.

Miten keittiön uudistaminen meni?

Ikean keittiön kokoaminen oli aikamoinen tetris. Remontoin tilan aika lailla viimeisenä, ja olin jo siinä vaiheessa aika poikki kaikesta. Alussa jaksoin nostella kaappeja, mutta sitten voimat yksinkertaisesti loppuivat. Onneksi sain apua kavereilta.

Puiset vetimet viimeistelevät keittiön pehmeän 50-luvun ilmeen. Vetimet on tilattu puuseppä Ville Palosaarelta.

Kannattiko suunnittelijan palkkaaminen?

Ehdottomasti. Eevastiinan osuus oli korvaamaton, sillä hän puski projektia eteenpäin. Sanoin kyllä Eevastiinalle jo projektin alussa, että epäilen varmasti ääneen hänen ideoitaan. Päätin kuitenkin myös sen, että annan mahdollisuuden myös ideoille ja asioille, joista en välttämättä pidä. Hyvä esimerkki on olohuoneen vaaleanpunaiseksi maalattu kaappi. Eevastiina ilmestyi tänne pinkiksi maalatun kaapin kanssa. Olin värivalinnasta aika järkyttynyt. Nyt vaaleanpunainen kaappi on suosikkini koko asunnossa. Se istuu muihin väreihin ja kalusteisiin täydellisesti.

Eevastiinan tuunaama vaaleanpunainen pikkukaappi sopii kodin sävyihin. Vaaleat pellavaverhot pehmentävät valoa.

Miten uusi kalustus kehkeytyi?

Sisustus vaihtui lähes kokonaan. Vain sohva ja sänky säilyivät vanhasta. Eevastiinalla oli selkeä näkemys siitä, millaisia, minkä tyylisiä ja minkä kokoisia huonekaluja ja valaisimia tarvittaisiin. Pääosa hankinnoista tehtiin Facebookin Marketplacen ja Torin kautta. Eevastiina ehdotti sopivaa tuotetta, ja minun piti tehdä ostopäätös nopeasti. Hän myös teki itse osan huonekaluista ja lampunvarjostimista.

Ruokapöytä on maalattu harmaan­vihreäksi. Eevastiina punoi taustalla näkyvään jalkalamppuun uuden varjostimen.

Mitä opit prosessin aikana?

Opin paljon, muun muassa värin käytöstä sisustamisessa. Kuinka värillä voi sitoa sisustuksen yhteen, ja miten esimerkiksi vihreää voi olla olohuoneessa tyynyssä, makuuhuoneessa nojatuolissa ja keittiössä maljakossa. Syntyy harmoninen tunnelma, kun sama väri toistuu riittävän usein.

Makuuhuoneen mitoitus riittää juuri nykyajan sängylle. Villamatto on Mattokympistä. Taulun on maalannut Eevastiina. Ikean peili on hankittu käytettynä. Yöpöytä on maalattu ja sen vetimeksi on vaihdettu posliininuppi. Keramiikkajalkainen pöytävalaisin on Tori-löytö.
4 kommenttia