
Vihreä, kylämäinen ja 1950-luvulla rakennettu. Helsingin vanhimpiin lähiöihin kuuluva Haaga on kaikkea tätä. Sara Lehtorannnasta tuli haagalainen neljä vuotta sitten. Hän etsi ensimmäiseksi kodikseen pientä kaksiota tai isoa yksiötä. Tämä 45-neliöinen asunto vaaleanpunaisessa, vuonna 1954 rakennetussa kerrostalossa näytti valokuvissa pimeältä ja synkältä. Näytössä Sara sai visioida asunnon mahdollisuuksia yksin välittäjän kanssa.
Asunnon hyviksi puoliksi osoittautuivat hyväkuntoinen, putkiremontoitu kylpyhuone ja valoisuus. Esimerkiksi keittokomerossakin on ikkuna. Myös ylimmän kerroksen kulmahuoneiston toimiva pohjaratkaisu teki Saraan vaikutuksen. Siistikuntoinen kokonaisuus raikastui ennen muuttoa nopealla pintojen siistimisellä ja seinien maalaamisella.
Sara ryhtyi isoon remonttiin vasta vierailtuaan naapuriasunnossa, jossa selvisi, että kaikissa talon asunnoissa on lautalattiat. Vuoden empimisen jälkeen Sara väänsi palan laminaattia irti oman makuuhuoneensa nurkasta. Lautalattian löytymisen jälkeen paluuta entiseen ei enää ollut.
Mitä laminaatin alta löytyi?
Nurkasta paljastui lakattu ja kellastunut lautalattia. Samaa lautaa löytyi olohuoneesta, eteisestä ja keittokomerosta. Olin ihmetellyt muutamassa kohdassa oudosti notkuvaa lattiaa. Syyksi paljastui se, että laminaatti oli uiva eli sitä ei ollut asennettu kiinni alustaan.
Mikä oli remontin tavoite?
Asunnon fiilis oli ennen remonttia kylmä. Tumma laminaattilattia ja valkoiseksi maalatut seinät tekivät siitä kovan ja kolkon. Pyysin projektiin avuksi sisustussuunnittelija Eevastiina Veikonsaaren. En ollut tehnyt remonttia aikaisemmin, koska minulta puuttui visio siitä, mitä haluan. Eevastiina auttoi sen löytymisessä. Ajatuksenamme oli palauttaa asunto lähemmäs 1950-luvun henkeä.
Mikä 1950-luvussa miellyttää?
Olen aina ollut viehättynyt kyseisen vuosikymmenen taloista. Olen myös asunut vuokralla useassa sen ajan kerrostalossa. Asunnot ovat usein tunnelmaltaan kodikkaita ja pesämäisiä, niin kuin tämäkin. Vanhassa talossa on minusta fiilistä, jota ei uudessa ole.
Millä keinoilla lähditte muuttamaan tunnelmaa?
Halusin lämmintä ja pehmeää, bohomaista tunnelmaa. Vanha lautalattia oli kaiken lähtökohta. Halusimme tehdä sisustuksen sen ympärille. Seinät maalattiin lämpimän sävyisiksi. Lautalattia hiottiin ja lakattiin uudelleen.
Miten remontti sujui?
Olin välillä todella pettynyt itseeni ja mietin, miksi tämä ei nyt onnistu! Sain kuitenkin tsemppiä yllättäviltä tahoilta. Huoltomies oli aivan innoissaan, kun hän näki, mitä olin tekemässä. Hän arvosti sitä, että olin palauttamassa asuntoa lähemmäksi 50-luvun henkeä ja totesi, että on hienoa, että täällä on muita kuin valkoisia seiniä. Minulta puuttui projektista putkimies ja kerroin tästä hänelle. Huoltomies soitti samantien putkarille. Puhelimessa hän kehui kaverilleen, että täällä on kuule alle kolmekymppinen nainen, joka on yksin purkanut koko asunnon ja remontoi sitä yksin. Sen puhelun jälkitunnelmissa mietin, että taidan olla aika kova mimmi!
Tuliko remontissa vastaan yllätyksiä?
Kävi ilmi, että makuuhuoneen seinät on levytetty, kun poistin huoneen katosta Halltex-puukuitulevyt. Levyjen poistaminen paljasti katon ja seinän välisen oudon raon, josta näkyi vanhaa tapettia. Jätin seinälevyt paikoilleen. Rako peittyi kattolistalla.
Miten keittiön uudistaminen meni?
Ikean keittiön kokoaminen oli aikamoinen tetris. Remontoin tilan aika lailla viimeisenä, ja olin jo siinä vaiheessa aika poikki kaikesta. Alussa jaksoin nostella kaappeja, mutta sitten voimat yksinkertaisesti loppuivat. Onneksi sain apua kavereilta.
Kannattiko suunnittelijan palkkaaminen?
Ehdottomasti. Eevastiinan osuus oli korvaamaton, sillä hän puski projektia eteenpäin. Sanoin kyllä Eevastiinalle jo projektin alussa, että epäilen varmasti ääneen hänen ideoitaan. Päätin kuitenkin myös sen, että annan mahdollisuuden myös ideoille ja asioille, joista en välttämättä pidä. Hyvä esimerkki on olohuoneen vaaleanpunaiseksi maalattu kaappi. Eevastiina ilmestyi tänne pinkiksi maalatun kaapin kanssa. Olin värivalinnasta aika järkyttynyt. Nyt vaaleanpunainen kaappi on suosikkini koko asunnossa. Se istuu muihin väreihin ja kalusteisiin täydellisesti.
Miten uusi kalustus kehkeytyi?
Sisustus vaihtui lähes kokonaan. Vain sohva ja sänky säilyivät vanhasta. Eevastiinalla oli selkeä näkemys siitä, millaisia, minkä tyylisiä ja minkä kokoisia huonekaluja ja valaisimia tarvittaisiin. Pääosa hankinnoista tehtiin Facebookin Marketplacen ja Torin kautta. Eevastiina ehdotti sopivaa tuotetta, ja minun piti tehdä ostopäätös nopeasti. Hän myös teki itse osan huonekaluista ja lampunvarjostimista.
Mitä opit prosessin aikana?
Opin paljon, muun muassa värin käytöstä sisustamisessa. Kuinka värillä voi sitoa sisustuksen yhteen, ja miten esimerkiksi vihreää voi olla olohuoneessa tyynyssä, makuuhuoneessa nojatuolissa ja keittiössä maljakossa. Syntyy harmoninen tunnelma, kun sama väri toistuu riittävän usein.