5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ilmanvaihdosta
Mainos
5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ilmanvaihdosta
Kaupallinen yhteistyö: Iloxair. Ihminen viettää valtaosan ajastaan sisällä. Ei siis ole yhdentekevää, millainen ilma kotona on.
Julkaistu 5.7.2016
Meillä kotona

Hyvän sisäilman merkitys kodille on suuri. Hyvä sisäilma suojelee kotia, auttaa säilyttämään sen arvon ja parantaa elämisen laatua. Korkeatasoisiin ilmanvaihtolaitteisiin ja -ratkaisuihin satsaaminen on myös energiatehokas ja kustannuksia säästävä ratkaisu. 

Viisi asiaa, jotka sinun tulee tietää ilmanvaihdosta:​

  1. Puhdas ja raikas sisäilma saadaan koneellisella ilmanvaihdolla. Suodattimet estävät haitallisten hiukkasten pääsyn sisälle. 
  2. Tasaisesti sama ilmanvaihto ei riitä. Pyykkäys, suihku, saunominen ja ruuanlaitto lisäävät ilman kosteutta ja käryjä. Automaattisesti säätyvä ilmastointi haistaa missä ja milloin tarvitaan tehostettua ilmanvaihtoa.
  3. Painovoimainen ilmanvaihto ei riitä. Suomen oloissa näkee heti, jos talossa on vain painovoimainen ilmastointi; talvella yläkerrosten ikkunat huurtuvat ja niissä voi jopa olla jäätä. Tämä ei ole energiatehokasta, eikä myöskään hyvä asia talon terveydelle.
  4. Huono sisäilma sairastuttaa. 3 prosenttia sairauksista aiheutuu sisäilmasta. Merkittävimpinä astma ja allergiat.*
  5. Huono sisäilma aiheuttaa sairauspoissaoloja. EU:ssa menetetään vuosittain 2 miljoonaa työvuotta sisäilmasta johtuvien poissaolojen vuoksi. *

Yli 90 prosenttia ajasta sisätiloissa

Ilman laadulla on hämmästyttävän suuri rooli elämässä. Professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta huomauttaa, että ihminen on 90 % ajasta sisätiloissa ja tästä yli puolet kotona.

”Ulkoa tulevien pölyjen ja kaikenlaisten saasteiden lisäksi koti-ilmaa kuormittavat rakennus- ja sisustusmateriaaleista lähtöisin olevat epäpuhtaudet, siivous- yms. kemikaalit, pesutilojen käytön kosteusvaikutukset ja vaikkapa ruuanlaiton käryt.”

Hyvän sisäilman ja ilmanvaihdon tunnusmerkkejä ovat puhdas ja raikas ilma, oikea huonelämpötila sekä sopiva ilmankosteus, joka on lämmityskaudella 25-45 prosenttia.

Miten hyvä sisäilma saadaan aikaan? 

Ilmanvaihtolaitteiden kehittämiseen ja valmistamiseen erikoistuneen Iloxair Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lietzen toteaa selkeästi, että hyvän sisäilman perusta on toimiva ilmanvaihtojärjestelmä, joka varmistaa ilman riittävän vaihtuvuuden ja suodattaa epäpuhtaudet pois.  Se myös pitää kosteuden ihmiselle ja rakennukselle terveellisellä tasolla.

”Suomen haastavissa ilmasto-olosuhteissa ei riitä painovoimainen ilmanvaihto, eikä se ole energiatehokastakaan”, Lietzen toteaa. ”Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet ovat hyviä kodin energiavahteja. Esimerkiksi kerros- ja rivitaloihin tarkoitetussa Ilox 89-ilmanvaihtokoneessamme lämmön talteenotto toimii todella tehokkaasti. Hyötysuhde on lähes 80 %.”

VTT:n sertifioima ILOX 89 -ilmanvaihtokone

ILOX 89 on lämmön talteenotolla varustettu nykyaikainen ilmanvaihtoratkaisu. Ilmanvaihtokone sopii omakotitaloihin sekä rivi- ja kerrostaloihin.

Ominaisuuksiin kuuluu mm. korkean hyötysuhteen vastavirtakenno ja energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet. 

  • Ohjataan liesikuvusta tai erillisestä valintakytkimestä, esimerkiksi Mosaik-kytkimestä.

Huomioi uudisrakennuksen talotekniikka!

Energiatehokkuus on nykyrakentamisen avainasia. Geotalon Ilox 129 -ilmanvaihtojärjestelmä toimii saumattomasti osana talotekniikkaa. Suuriin omakotitaloihin soveltuvan Ilox 129 -ilmanvaihtolaitteen vuosihyötysuhde on erinomainen laadukkaan levylämmönsiirtimen ja edistyksellisen huurtumisenestoautomatiikan ansiosta.  Laitteen ulkoilman lämpötilasuhde ylittää 80 prosenttia. 

Uutta tekniikkaa ilmanvaihtoon

Iloxair on tehnyt työtä hyvän sisäilman eteen jo pitkälti toistakymmentä vuotta. Rakennamme ilmanvaihdon menestystarinaa tuottamalla ihmisille iloa raikkaasta sisäilmasta. Tavoitteemme on suunnitella energiatehokkaita ja helppokäyttöisiä tuotteita pohjoisen vaativiin olosuhteisiin. Esimerkiksi energiatehokas Ilox 129 -ilmanvaihtolaite tuottaa iloa myös tuomalla nopeasti säästöjä asumiskustannuksiin. 

*European Commission, HealthVent and IAQ under the Second Programme of Community Action in the Field of Health. Suomesta mukana: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Lue lisää:

Kommentoi »